Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Писанкарство – яскравий приклад українських традицій

Напередодні Великодніх свят з ініціативи студентів та викладачів Університету відбулося кілька майстер-класів із писанкарства. Один з них провели працівники кафедри фольклористики ім. акад. Філарета Колесси філологічного факультету.
Це світле дійство не потребує масовості чи якихось звітних заходів, а є свідомим виявом гармонійного єднання із таїною Великодня. Писанкарство передає настрій і концентрацію думки щодо поєднання українських народних традицій і вірувань із Всесвітом. Це своєрідний український спосіб медитації. Тому шум для такого заняття був би зайвим.
Для проведення заняття організатори запросили майстриню, випускницю кафедри фольклористики Ірину Кметь. Писанкарка розповіла учасникам про символіку кольорів і значення символів, про звичаї, пов’язані із писанками та про вагому роль писанки в українській культурі.
Також Ірина Кметь продемонструвала три види розпису. Писачковий, коли віск за допомогою писака поступово наносять на яйце, яке почергово опускають у фарбу від світлішого до темнішого відтінку. Комами – метод, схожий із попереднім, але віск наносять не писаком, а іншим інструментом, подібним на голку із кулькою на кінці. Також є метод травлення: на жовтому яйці замальовують візерунок, який має залишитися жовтим, і опускають в оцтовий розчин, у такий спосіб витравлюючи яйце до білого. Учасники заняття мали змогу на практиці засвоїти набуті знання.
Організатор майстер-класу, старший лаборант кафедри української фольклористики ім. акад. Філарета Колесси Василина Хміль зазначила: “Такі заходи необхідні і для студентів, і для викладачів. Це чудова можливість глибше вивчити давні українські традиції і звичаї, оскільки кожен свідомий українець має знати культуру і звичаї свого народу. Тому аналогічні майстер-класи проводитимемо й надалі”.

Олег Гордійчук,
Студентська інформаційна мережа
Фото Василини Хміль

Категорія: №4, квітень 2010 р.