Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

ІІІ Бібліофорум у Науковій бібліотеці Університету

Важливою подією для академічної спільноти, читацької аудиторії, книгознавців, бібліотекарів, книголюбів знову стане Бібліофорум у Львові. Форум започатковано 2010 року за ініціативою Української бібліотечної асоціації та ГО “Форум видавців”, за активної участі львівських бібліотек. Його мета – налагодження тіснішої співпраці тих, хто покликаний популяризувати книгу. Адже у парадигмі відносин видавництво – бібліотека – читач саме бібліотека відіграє вирішальну роль у формуванні культури читання і забезпечує діалог автора з читачем.

Уже третій рік поспіль Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка прийматиме членів Української бібліотечної асоціації (УБА). Українська бібліотечна асоціація створена з метою сприяння популяризації книги та формування культури читання різних соціальних верств, удоступнення інформації людям з особливими потребами, підвищення професійного рівня бібліотекарів, модернізації бібліотечних процесів, а також творить та сприяє реалізації бібліотечно-інформаційної політики на всіх рівнях. За 17 років існування УБА брала участь у багатьох українських та міжнародних проектах, покликаних впроваджувати інноваційні розробки в інформаційній сфері, активізувати міжбібліотечні зв’язки як на теренах нашої держави, так і за кордоном, надавати фахові консультації бібліотечним підрозділам.
Важливим досягненням у співпраці Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка та Української бібліотечної асоціації було прийняття університетської бібліотеки до Асоціації у 2010 році. Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка стала однією з перших серед бібліотек вищих навчальних закладів України, яку прий­няли в УБА. Такий діалог відкрив новий горизонт можливостей для ширшого впровадження досягнень у бібліотечній сфері, зокрема промоції відкритого гуманітарного архіву “АНТРОПОС” – спільного проекту Наукової бібліотеки та Центру гуманітарних досліджень ЛНУ ім. Івана Франка, а також комплексної системи автоматизації бібліотечних процесів АБІС “ГАЛС”, що може бути альтернативою іншим відомим у даній галузі розробкам і здатна забезпечувати повну автоматизацію біб­ліо­течно-бібліографічних процесів, передбачає можливість формування бази даних електронних документів різних форматів тощо. Також одним із пріоритетних напрямів співпраці із УБА став обмін досвідом у програмах сприяння людям із особливими потребами. Адже Наукова бібліотека та ЛНУ імені Івана Франка є учасниками благодійного проекту “Крила надії”, покликаного сприяти доступу до інформації та бібліотечних ресурсів людям з особливими потребами.
Перша конференція Бібліофоруму у Львові відбулася 15-17 вересня 2010 року під назвою “Людина – суспільство – книга – бібліотека” (у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка). У засіданнях взяли участь представники дитячих та університетських бібліотек України, а також колеги з Польщі й Угорщини: президент Української бібліотечної асоціації, директор Інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (Київ) І. Шевченко, Генеральний секретар Асоціації угорських бібліотекарів А. Надь, президент Польської спілки бібліотек Я. Краєвський, головний радник Сабольч-Сатмар-Берегського обласного самоврядування У. Цаконе, голова регіонального відділення Асоціації угорських бібліотекарів Є. Желінскі, член Президії УБА, представник Управління культури та туризму Львівської облдержадміністрації, в. о. директора Львівської обласної бібліотеки для дітей Л. Лугова, виконавчий директор УБА, доцент Національного технічного університету України “КПІ” (Київ) Я. Сошинська, член президії УБА, професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (Київ) В. Загуменна, член президії УБА, віце-президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, директор Наукової бібліотеки НУКМА, кандидат історичних наук Т. Ярошенко, завідувач відділу соціокультурної діяльності ДЗ “Національної парламентської бібліотеки” О. Погонець та ін.
Головні аспекти доповідей та обговорення під час роботи Конференції стосувалися проблем промоції книги та популяризації читання, моніторингу читацьких зацікавлень, реалізації програм поповнення бібліотечних фондів, діяльності професійних об’єднань видавців та бібліотекарів, оптимізації та модернізації бібліотечних процесів, співпраці й обміну досвідом з іноземними колегами.
Друга конференція Бібліофоруму у Львові – в рамках 18 Міжнародного книжкового “Форуму видавців у Львові” – розпочала свою роботу 15 вересня 2011 року в головному читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка. З вітальним словом виступили заступник Міністра культури і туризму України ­Вікторія Ліснича, начальник управління культури Львівської обласної державної адміністрації Сергій Бурко, Президент УБА, директор Інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Ірина Шевченко та ін.
На Форум завітали бібліотекарі, книгознавці, видавці, представники державної влади зі Львова, Києва, Харкова, Луганська, Вінниці, Тернополя й інших міст України. Основні питання, які обговорювалися під час засідання, стосувалися партнерства з видавцями, співпраці з урядом, реалізації корпоративних українських і міжнародних проектів, вивчення роботи бібліотек різних регіонів України, визначення проблем розвитку бібліотек та їх ролі у будівництві сучасного суспільства. У тривалих обговореннях вималювалися такі основні стратегічні цілі бібліотек: перетворення їх у сучасні інформаційно-культурні центри, потреба внутрішньої ініціативності та відкритості до зовнішніх проектів, впровадження інновацій, постійного обміну досвідом та консолідації зусиль для підтримки бібліотечних інтересів.
Невимушену настроєву атмосферу впродовж роботи Форуму створювала експонована в головному читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка виставка постерів із найкращими текстами дітей – учасників літературно-мистецького проекту “Україна, в якій я хочу жити”. Проект здійснено зусиллями “Видавництва Старого Лева”, мистецького об’єднання  “Гердан”, меценатів та інших партнерів проекту. Серед  лауреатів – представники Закарпатської, Сумської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Чернівецької, Донецької областей, Севастополя, а також Львова і Києва.
Нагадаємо, що із “Форумом видавців”, під патронатом якого відбувається Бібліофорум у Львові, Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка також плідно співпрацює вже протягом багатьох років (представляючи свою видавничу продукцію та беручи активну участь у його літературно-мистецьких заходах). В університетській книгозбірні відбувалися зустрічі, дебати, презентації, літературні читання та виставки, на яких гуртувалася велика читацька спільнота львів’ян і гостей міста – учасників Форуму. Зокрема, в бібліотеці виступали такі особистості, як письменник, публіцист, віце-президент Асоціації українських письменників Юрій Андрухович, український історик, відповідальний редактор часопису “Україна модерна” Андрій Портнов, громадський діяч Литви, політолог, член Європейського Парламенту, доктор філософії Леонідас Донскіс, французька письменниця Деніз Епштайн та ін.
Окрім того, минулоріч у головному читальному залі Наукової бібліотеки Університету відбулося засідання Журі Всеукраїнського Конкурсу “Найкраща книга Форуму-2011”. Це єдиний в Україні фаховий книжковий конкурс, який проводиться з 1994 року, сприяє популяризації та утвердженню престижу української книги. Директор бібліотеки доцент Василь Кметь уже другий рік поспіль виконує почесну і відповідальну місію члена Журі, як фахівець у сфері історії та культури.
Наукова бібліотека Університету неодноразово ставала лауреатом конкурсів Форуму й отримувала почесні нагороди. Зокрема, минулого року Наукову бібліотеку було нагороджено спеціальною нагородою 18 Форуму видавців у Львові – за внесок у розвиток українського книговидання та просування української книги. А Видавничий центр Університету отримав відзнаку Львівської обласної державної адміністрації – за серію підручників та посібників для вищої школи. Окрім того, директору Наукової бібліотеки Університету вручили відзнаку за вагомий внесок у підтримку українського книговидання та допомогу в проведенні Форуму.
Уже впродовж кількох років Бібліотека спів­працює з Форумом і в рамках Фестивалю дитячого читання “Книгоманія”. Зокрема, діти-переможці Всеукраїнського конкурсу “Найкращий читач України” серед інших нагород відвідують екскурсію до найдавнішої книгозбірні України та отримують читацькі сертифікати Наукової бібліотеки, що, окрім статусу дійсного читача, у подальшому дають їм змогу стати власниками безкоштовного читацького квитка. У 2010 та 2011 роках уже понад сотню юних читачів отримали такі відзнаки.
Цьогорічний ІІІ Львівський бібліотечний форум – у рамках 19 “Форуму видавців” – розпочав свою роботу 13 вересня в головному читальному залі Наукової бібліотеки Університету. Засідання проходили під гаслом “Бібліотека у новому вимірі: долаємо стереотипи”. У програмі – обговорення актуальних питань та озвучення відповідних доповідей: “Бібліотечно-інформаційний сервіс: нові акценти”, “Міжнародні науково-освітні професійні програми Української бібліотечної асоціації”, “Публічна бібліотека – простір креативності”, “Дизайн в бібліотеці: вчимося створювати гармонію та успіх” та ін.

Роман ЛАВРЕНТІЙ,
в. о. завідувача відділу культурно-просвітницької роботи
Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка