Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Розфарбуй свої студентські будні!!!

Писачок, олівець, гумка… Якщо ви думаєте, що ці речі потрібні лише на парах, то дуже помиляєтеся. За допомогою саме цих предметів людина може створити маленьке диво, основна складова якого – яйце.
Писанка… Скільки зусиль потрібно докласти майстрині, щоб лінія була рівненькою, а квіточка – гарненькою! Не так просто, як здається, коли спостерігаєш за рухами умільця. Це ціле мистецтво, безупинна гра лінії і фарби… Знаю з власного досвіду, що не так просто створити писанку. Професор кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики О. Сербенська зазначила: “Усі ми різні, і в кожного своє бачення світу. А писати писанку – означає творити, виявляти своє я”.

Отож, аби спудеї змогли виявити себе, свою неординарність, Центр культури і дозвілля “Лис Микита” організував у подвір’ї Університету Свято Сонця в центрі Сонячної системи. Однією зі складових свята був майстер-клас із писанкарства, у якому змогли взяти участь усі охочі. Хоча Великдень минув, ініціатори заходу намагалися відтворити передвеликодню метушню й зробити яскравішими студентські будні, надати їм нових барв, неповторності. Тому, за словами культ­орга­нізатора Центру культури і дозвілля “Лис Микита” Cоломії Крукеницької, тим, хто ще не вміє, запропонували навчитися малювати писанки. Майстер із писанкарства (а за сумісництвом – психолог) Роксоляна Ортинська допомагала новачкам правильно “творити” лінію. Основні вимоги до початківців – бажання та витримка, яких, вочевидь, нікому з присутніх не бракувало. Хлопці та дівчата старанно виводили лінії, малюючи свій візерунок… Бджолиний віск… писачок… порух руки, і от уже на столі красується вона, диво-писанка… З другої спроби, майже “з набитої руки”, лінії виходять рівнішими, гармонійнішими, і ми, новачки, почуваємося краще в незвичній для нас епопеї. Найважче чекати, коли писанку занурять у фарбу і вже через 10–15 хвилин у руках опиниться майже витвір мистецтва, твій витвір. За годинку-дві ми стали підмайстрами з писанкарства, навчилися основних елементів цієї непростої справи, добре попрактикуватися. Тих, хто займається писанкарством професійно, – небагато, і це не тішить… “Для українців не вміти малювати писанку – ненормально… Адже це те саме, що носити вишиванку, святити писанки, це наше, рідне…”, – підкреслює Роксоляна. Від себе хочу додати: не бійтеся розписувати писанки, бо для цього не потрібен якийсь особливий талант, адже писанку малюють не руки, а душа…

Мар’яна Іванців,
Студентська інформаційна мережа
Фото Олега Гордійчука

Відгуки учасників свята

Людмила Солинка, студентка 2 курсу історичного факультету:
– Враження надзвичайно позитивні. Знаю, що писанкарство – дуже важка робота, і сьогодні на майстер-класі в цьому переконалася. Дотепер писанок ніколи не малювала, але дуже тішуся, що потрапила сюди, було дуже цікаво. Якщо колись ще випаде нагода намалювати писанку, обов’язково скористаюся. 

Володимир Мишолівський, гість свята:
– Писанок раніше не малював. Проте дуже сподобалося, і планую надалі розписувати. Наша культура – українська. І це – один з видів народного мистецтва. Це наші традиції. А загалом писанкарство – зародження чогось світлого, нового… 

Ганна Йосипівна, інженер в ЛНУ ім. Івана Франка:
– Дуже приємно було відвідати майстер-клас. Хороша майстриня добре мені все пояснила. Я дуже позитивно ставлюся до національних традицій і символіки, бо вважаю себе патріотом України. Планую навчити внука малювати писанки. Саме заради цього прийшла. 

Оксана Довбуш, студентка 5 курсу англійської філології:
– Випадково проходила і вирішила спробувати. Мені сподобалося, хоча думала, що нічого не вийде. Дуже люблю Великдень і всі традиції, пов’язані з ним. Думаю, наступного року обов’язково ще раз спробую намалювати писанку. 

Володимир Гребенюк, студент 1 курсу факультету журналістики:
– Дуже цікаво, гарно організовано захід. Але чомусь усередині Університету – це мені не подобається. Ішов на тренування, побачив знайому, і тепер тут. Писанкарство – хороше і цікаве заняття, хоча буває лише раз на рік. 

Володимир Данилів, студент 4 курсу факультету культури і мистецтв:
– Дуже позитивні враження від майстер-класу. Хоча не вперше малюю писанку і, думаю, не востаннє, але на такому заході досі не був. Писанкарство – хороша традиція. Головне не те, що і як малюєш, а яку енергію вкладеш і одержиш. Тут хороші люди, тому все має бути добре.

Підготувала Мар’яна Калина

Категорія: №4, квітень 2010 р.