Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Українська мова – єдина державна мова в Україні

11 вересня 2012 року на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові представники Львівського національного університету імені Івана Франка взяли участь в освітянському вічі на захист української мови. Викладачі вищих навчальних закладів Львівщини, учителі шкіл, студенти, представники профспілок і влада міста висловили готовність боротися з русифікацією та захищати українську мову. Головна ідея зібрання – покласти край антиукраїнській політиці, українська мова – єдина державна мова в Україні.
Міський голова Львова Андрій Садовий подякував учасникам віча за розуміння відповідальності та місії Львівщини й Галичини в боротьбі за збереження української мови. “Кожен із нас має своє розуміння мови, але всі ми усвідомлюємо, що вона у нас – одна”, – зазначив Андрій Іванович.
Представники академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка закликали українців не бути байдужими та всупереч державній позиції чиновників завжди ставати на захист рідної української мови й ідентичності. Зокрема вчений секретар Наукової бібліотеки Університету Григорій Чопик під час свого виступу закцентував увагу на важливості визнання мовної проблеми, що гостро постала перед усіма українцями, та протидії русифікаторським тенденціям в Україні. “Росія – це не наш стратегічний партнер, це – наш стратегічний ворог. Ніхто, крім Росії, не зазіхає на нашу незалежність”, – наголосив Григорій Зіновійович.
“Признаюсь: боляче захищати, обстоювати те, що мало бути самозрозумілим”, – сказав свого часу Олесь Гончар, виступаючи на засіданні Верховної Ради України з приводу необхідності ухвалення закону “Про мови” далекого жовтня 1988 року. Дуже шкода, що 25 років потому знову потрібно відстоювати нашу мову та культуру”, – так порівняв мовну ситуацію у сучасній Україні з фактами тиску на українську мову в радянські часи декан філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Ярослав Гарасим. Він закликав усіх присутніх об’єднати зусилля задля захисту української мови: “Шановні освітяни, чи не втомилися ми від поразок?! Сьогодні нам потрібно боронити свою мову, як і в 90-х роках, коли наше студентство “живим ланцюгом” одним із перших виборювало Незалежність”.
Слово на захист рідної мови прозвучало й від імені студентів Львівського університету: “Прикро, що на 21 році незалежності Україні гостро постає мовне питання. Влада відбирає у нас мову, адже прийнятий закон є провокаційним і спрямованим на розкол українського суспільства, а особливо загрозливий він для сфери освіти та культури. За умов зросійщення навчального процесу, держава, по суті, знищує перспективу появи нового покоління громадян незалежної держави”.
Голова Студентського уряду Університету Роман Яцикович закликав колег-студентів інших ВНЗ України єднатися та не бути байдужими: “Пам’ятаймо, ми – ті, кому завтра жити в цій країні і будувати у ній своє майбутнє. Ми − ті, хто формує еліту держави, підґрунтя якої маємо закласти вже сьогодні. Кожен із нас своїм мовчанням вписує власне ім’я до списку причетних до знищення нашої найбільшої святині – рідної української мови”.

Олег Вівчарик
Фото Анастасії Коник