Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Урочиста посвята у студенти

День знань і урочистої посвяти у студенти для Львівського національного університету імені Івана Франка – не просто свято, це данина традиціям одного з найдавніших і найславетніших університетів України; це спонука бути гідним наслідувачем академічних традицій, визнання честі вже на правах студента переступити поріг альма-матер.

3 вересня 2012 року новий навчальний рік традиційно розпочався з Богослужіння у церкві Преображення Господнього. А згодом на велелюдній святковій площі перед головним корпусом кам’яна постать патрона Університету Івана Франка – вже вкотре у колі вихованців, гостей і викладачів, які сьогодні вітають нове поповнення. Напрочуд по-літньому тепла днина з безмежною голубінню неба, смарагдовим вбранням дерев, яких ще не торкнувся подих осені, розквітлий барвами майдан – ніби спеціально замовлений фон для Урочистої Академії.

Рівно о 10.00 фанфари сповіщають про початок дійства, яке відкриває вітальним словом та представленням учасників і гостей академік НАМ України, народний артист України, професор Богдан Миколайович Козак. Із дверей центрального навчального корпусу під звуки урочистого маршу в академічних мантіях з’являються мудрі наставники студентської молоді: проректори, декани факультетів, директори коледжів і Ректор Університету – доктор фізико-математичних наук, Герой України, професор Іван Олександрович Вакарчук. Серед почесних гостей: перший заступник Львівської обласної адміністрації Богдан Михайлович Матолич; заступник начальника головного управління освіти і науки облдержадміністрації Роман Петрович Бабій; перший заступник міського голови Львова Олег Михайлович Синютка; заступник голови Львівської обласної ради профспілки працівників освіти і науки Галина Мирославівна Долішня; Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Польща, заслужений професор Університету Маркіян Мальський; Ректор Вроцлавського університету, Doctor Honoris Causa ЛНУ ім. Івана Франка (2011р.) Марек Боярські.

Під вогненні звуки “Вічного революціонера” у виконанні зведеного хору Центру культури та дозвілля для традиційної посвяти у студенти вносять святиню Університету – Хоругву у супроводі Великої Книги – символа гуманітарних наук та Глобуса – символа точних наук. Високої честі стати до почесної Варти біля Хоругви удостоєні старшокурсники – відмінники навчання, представники факультетів та коледжів.

Із вітальним словом з нагоди початку нового навчального року звертається до присутніх Ректор Іван Вакарчук: “Університет – це особлива інституція, яка гуртує людей за духом і нестримним прагненням до пізнання, до творення науки […]; впродовж століть є тим осередком духовності, де часто зароджувалися провідні ідеї, що накреслювали вектор національного самоствердження українців”. Іван Олександрович наголосив, що за свою понад 350-літню історію Університет виплекав покоління видатних вчених, науковців, серед яких винятково значимою є славна постать Івана Франка.

Особливі слова адресував Ректор першокурсникам, які “вибороли право бути студентами одного з найпрестижніх вищих навчальних закладів Європи”, висловив переконання у сумлінності, наполегливості вихованців та закликав помножувати славу своєї альма-матер відмінними успіхами у навчанні та численними талантами, активною життєвою і громадянською позицією, що дозволить гідно представляти рідний Університет у світовій інтелектуальній спільноті. “Вас чекають висококваліфіковані викладачі, учені зі світовими іменами, які є найбільшою окрасою і гордістю нашого Університету”, – зазначив Ректор, склавши їм щиру подяку за значний вклад у світову науку та культуру. Із теплотою звернувся Іван Олександрович до батьків першокурсників, подякував за виховання у дітях притаманного українському народові прагнення до знань. Щиру шану висловив шкільним учителям, завдяки праці яких молоді люди, збагачені міцними основами знань, мають змогу здобувати якісну вищу освіту. “Бажаю всім наполегливої праці, значних здобутків для прославлення Університету, українського народу та держави!” – завершив виступ Ректор.

Студенти першого курсу взяли участь у відновленій минулого року традиції – Урочистому акті імматрикуляції. Над притихлою площею злітає у небо присяга бути відданими Україні, наполегливо і сумлінно вчитися, берегти українську мову, шанувати і помножувати славні традиції Університету, бути гідними високого звання СТУДЕНТА Львівського національного університету імені Івана Франка. Після виголошення присяги Іван Вакарчук вручив залікові книжки представникам факультетів і коледжів – учасникам акту імматрикуляції. Завершують урочисту церемонію хвилюючі вічні звуки “Ґаудеамуса”.

Світлу пам’ять геніїв української думки Івана Франка, Тараса Шевченка, Михайла Грушевського студенти, які щойно склали присягу, вшановують покладанням квітів до пам’ятників видатним українцям та на могилу Івана Франка.

Із вітанням і напутнім словом першокурсникам виступають шановні гості. “Належати до членів колективу Львівського національного університету імені Івана Франка – це велика честь і відповідальність”, – наголосив заступник голови обласної державної адміністрації Богдан Михайлович Матолич. – “Історія цієї установи гідна поваги, а її сьогодення повинно служити прикладом для наслідування. Університет – дійовий осередок науки і культури. Тут не лише здобувають міцні знання, а й викристалізовується громадянська й духовна позиція молодих українців, формуються їхні державні устремління”. Саме тому студенти Університету є “улюбленцями долі, адже своєю натхненною працею заслужили можливість навчатися в одному із найстаріших, найславніших навчальних закладів України та Європи”, – привітав університетську спільноту від імені громадськості міста Львова перший заступник міського голови Олег Михайлович Синютка. – “Перед вами довга дорога, найпрекрасніші роки життя. Дерзайте, перемагайте, будьте чесними”. Олег Михайлович зазначив, що Львову потрібні професіонали, які стануть кращими з кращих у справі розвою нашого міста.

“Будьте достойними громадянами України, місія яких у сьогоденні – зберегти цілісність України, зберегти мову, культуру, християнську державу”, – закликала студентів заступник голови Львівської обласної ради профспілки працівників освіти і науки Галина Мирославівна Долішня. Зауважила, що “не буває освіти без важкої та наполегливої праці. Тільки така праця дасть освіту, якою готові поділитися з вами викладачі і професори цього Університету. Про це щодня нагадуватиме скульптурна композиція на фронтоні Університету – алегоричні фігури Освіти і Праці”. На завершення свого виступу гостя побажала молоді чистоти студентських почуттів та кохання.

Найнеспокійнішим, справжнім назвав Львівський університет Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Польща Маркіян Мальський, “бо найбільше тут цінується вільнодумство, дія, чин […], бо стіни тут дихають славою геніїв української науки та культури. Тому звідси виходять мільйони патріотів України. А саме сьогодні нашій країні потрібні мільйони й мільйони патріотів, які думають по-українськи і захищають Україну”. Звертаючись до студентів-міжнародників, Маркіян Зіновійович зауважив: “Ви можете по праву гордитися тим, що ваші колеги гідно несуть дипломатичну місію у всіх куточках світу…”

Піднесеним, знаковим моментом стало вручення професору Іванові Вакарчуку срібного скіпетра – однієї із старовинних університетських регалій, традиція використання яких на всіх церемоніях сягає періоду Середньовіччя, коли ректори володіли берлами, а кожен факультет – символічними жезлами, які за значенням і дорогоцінністю прирівнювалися до королівських клейнодів. Цей подарунок передав почесний гість із Польщі, Ректор Вроцлавського університету, професор Марек Боярські, прагнучи виразити глибоку пошану всій академічній спільноті та науковій спадщині Львівського національного університету імені Івана Франка від імені польського університету. Відтак зазначив, що “срібний скіпетр, символ незалежності, автономії та вузівської влади, є символічною подякою за десятирічну плідну співпрацю між двома нашими навчальними закладами, а також висловив надію на подальше поглиблення наукових і культурних зв’язків між ними”.

Слова патрона Університету Івана Франка, який назвав головними рушійними силами суспільного прогресу Дух, Науку, Думку й Волю, наповнила глибоким змістом студентка філологічного факультету Марія Хомишин, яка у привітальному слові від студентської спільноти побажала: “нехай академічний Дух Львівського університету спонукає вас до Науки з належними Думками та Волею до звершень. Бо всі, хто має честь навчатися у нашому Університеті, працює задля кращого майбутнього України, адже тут показують приклад, як це – любити свою державу Франковою любов’ю”.

Звучить Державний гімн України. Урочистості завершуються. Та свято першого дня в Університеті залишиться у пам’яті назавжди, адже воно відкриває новий, дуже цікавий, захоплюючий період у житті кожного. В аудиторіях першокурсники вперше зустрінуться зі своїми деканами, завідувачами кафедр, викладачами, які крок за кроком вестимуть їх лабіринтом знань. Попереду – нелегка дорога до заповітної мети. Побажаймо молодому поколінню успіхів і пам’ятаймо: “Дорогу долає той, хто йде!”.

Олена Карабчук
Фото Марини Шуміліної, студентки 3 курсу факультету журналістики