Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Інвестиція в майбутнє

Інтенсивний розвиток інформаційних технологій і специфіка формування читацьких інтере­сів, навчальних потреб нашого студентства є добрим стимулом для пошуку нових моделей забезпечення бібліотечних послуг та інтеграції університетського бібліотечного середовища у контексти світового гуманітарного дискурсу. Серед пріоритетних завдань та механізмів їх виконання у сучасних умовах Наукова бібліотека повинна забезпечити збереження унікальних фондів, пошук та удоступнення актуальних ресурсів, адаптацію співробітників до роботи, – фахові знання та досвід лише у поєднанні з особистою ініціативою та творчістю стають запорукою спільних успішно реалізованих проектів.

Серед втілених цьогорічних міжнародних ініціатив Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка варто виокремити такі: продовжили співпрацю книгозбірні з французькими дипломатичними та культурно-науковими представництвами в Україні. У рамках офіційного візиту до Львова Надзвичайного і Повноважного Посла Французької Республіки в Україні Алена Ремі 16‑17 лютого 2012 р. відбулася його зустріч з Ректором Львівського національного університету імені Івана Франка професором Іваном Вакарчуком, студентами навчального закладу. Окремо дипломатична делегація відвідала Наукову бібліотеку Університету. З Послом обговорили спільні з “Alliance Française” презентації україномовних перекладів французької наукової та художньої літератури, виданої в рамках реалізації програми “Сковорода” (за сприяння “Альянсу” в університетській бібліотеці укомплектовано добірку цих видань), перспективи застосування досвіду, набутого під час стажування директора Наукової бібліотеки в Університеті Жана Мулена (Ліон–3),  Вищій національній школі інформаційно-бібліотечних наук та Муніципальній бібліотеці у Ліоні. Особливе зацікавлення Алена Ремі викликали ініціативи історико-бібліографічних проектів, висловлені під час “Французької весни” 2011 р. і втілювані у життя працівниками установи, які підготували ілюстрований каталог виставки, що повинен з’явитися друком за підтримки культурної програми посольства. Надзвичайний і Повноважний Посол висловив пропозицію здійснити цикл науково-бібліографічних чи факсимільних видань Наукової бібліотеки у Франції.

Предметом обговорення Посла з директором НБ став також реалізований проект автоматизованої бібліотеки “Alliance Française” у Львові – за сприяння НБ ЛНУ ім. Івана Франка створено електронний каталог книгозбірні “Альянсу”. Було досягнуто домовленостей про можливість уніфікованої реєстрації читачів, а отже й перспективу обслуговування користувачів літературою. Це стало нагодою для виготовлення електронного читацького квитка НБ Університету для Алена Ремі, який став першим у новітній історії книгозбірні читачем-дипломатом високого рангу. Під час обговорення з адміністрацією Наукової бібліотеки результатів дипломатичного візиту та перспектив співпраці, радник з питань культури та співробітництва та директор Французького Інституту в Україні Анн Дюрюфле висловила подяку працівникам бібліотеки, а також згоду на розширення інформаційних ресурсів НБ шляхом інтеграції до єдиної інформаційної мережі каталогів медіатек інших французьких представництв в Україні.

Таким чином, з початком 2012-2013 навчального року, викладачам та студентам Університету надано можливість пошуку та користування книгами спеціалізованої книгозбірні (близько 5000 західноєвропейських видань французькою мовою з різних галузей науки). На верхній панелі сторінки електронного каталогу Наукової бібліотеки (http://library.lnu.edu.ua/ver2/index2.php) справа розміщено активну позначку “(AF) Електронний каталог”, що й забезпечує можливість пошуку у каталозі франкомовної літератури. Враховуючи широкий тематичний репертуар книгозбірні “Альянсу”, сподіваємося, що буде вона цікавою не лише для студентів та викладачів кафедри французької мови, але й для широкого кола читачів, які досліджують різні аспекти давньої та сучасної французької культури.

Ще один дипломат найвищого рівня став читачем Наукової бібліотеки – у березні 2012 року університетську книгозбірню відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Великобританії в Україні Саймон Сміт. Створилася добра традиція, що з вивчення української мови у Франковому університеті розпочинають свою каденцію в Україні дипломати держав світу. Підтримав цю традицію і новопризначений Посол Її Величності Королеви Саймон Сміт. Під час візиту до Наукової бібліотеки високопоставлений гість оглянув головний читальний зал, рукописний та електронний каталоги, головне книгосховище бібліотеки. У відділі рукописних, стародрукованих та рідкісних книг імені Ф. П. Максименка Саймон Сміт ознайомився із виставкою, присвяченою історії Університету та Бібліотеки, а також мав нагоду погортати найцікавіші книжкові раритети університетської книгозбірні, зокрема йдеться про колекцією британських друків, Львівську лютневу табулатуру (ХVІ ст.), до збірки якої увійшли три фантазії відомого англійського лютніста Джона Доуленда та ін. Послу розповіли про зберігання у фондах Наукової бібліотеки унікальних видань з колекції відомого британського бібліофіла Вільяма Морріса.

29 березня 2012 р. відбулося обговорення перспектив формування страхового фонду та реконструкції історичних збірок (наприклад, інкунабул) Наукової бібліотеки за підтримки австрійських науково-дослідницьких центрів. Наукову бібліотеку Львівського національного університету імені Івана Франка відвідав аташе з питань культури Посольства Австрії в Україні, директор Австрійського культурного форуму в Києві, куратор Австрійських бібліотек в Україні доктор Якуб Форст-Баталья. Очолювана відомим дипломатом інституція – один із головних чинників розвитку українсько-австрійської співпраці в галузі науки і культури. Центр співробітництва, який діє у Львові, є водночас відділом Посольства Республіки Австрія з питань науки і культури. Тісні науково-освітні контакти ЛНУ ім. Івана Франка з австрійськими науковими установами здійснюються також через австрійську бібліотеку у Львові.

 

Упродовж травня-вересня 2012 р. у Науковій бібліотеці було реалізовано проект оцифрування комплексу періодичних видань міжвоєнного періоду ХХ ст. Ініціатива Музею Голокосту у Вашингтоні, що передбачала створення електронної бази єврейських газет першої половини ХХ ст., стала основою формування співпраці Наукової бібліотеки з цією інституцією, а також з виконавцем низки українських електронних проектів, спрямованих на збереження та популяризацію документів архівів та бібліотек, компанією “Архівні інформаційні системи”. У результаті виконання проекту, розробляється база електронної української періодики першої половини ХХ ст. (близько 700 тис. сторінок), програмне опрацювання якої дозволить нашій книгозбірні запропонувати українському та зарубіжному читачеві унікальний ресурс повнотекстових статей, а продовжувані роботи з консервації оцифрованих пам’яток забезпечать довговічність зберігання документів на паперових носіях, що зазнають невпинного руйнування часом. Важливим здобутком реалізованого проекту слід вважати і забезпечення кваліфікаційної підготовки співробітників Наукової бібліотеки. Упродовж вказаного періоду десять співробітників різних біб­ліо­течних підрозділів під керівництвом директора “Архівних інформаційних систем” Кирила Вислобокова отримали навики роботи зі спеціальною копіювальною технікою типу book2net, опанували методику роботи, що передбачає сканування, архівування, очистку зображень, обробку тощо. Таким чином закладено підґрунтя для продовження реорганізаційних заходів у системі бібліотечного обслуговування в Університеті, формування нових, необхідних для забезпечення наукового та навчального процесу, послуг.

До того ж триває робота над спільним з Центром міської історії Центрально-Східної Європи проектом із оцифрування картографічних документів з фондів НБ – на сьогодні опрацьовано вже понад тисячу раритетних карт.

Урочистою презентацією 20 вересня знаменувався і діяльний період спів­пра­ці Наукової бібліотеки з Академічною бібліотекою Латвійського університету. Угода про співпрацю, укладена у січні 2008 р., передбачає проведення низки заходів, спрямованих на збереження та популяризацію унікальних фондів книгозбірень. Налагоджений процес книгообміну щорічно забезпечує можливість доступу українських читачів до низки видань наукових осередків Прибалтійських країн, сприяє актуалізації вивчення латвійської мови у Львові (на базі Центру балтистики), а також завдяки діяльності Українського центру при Академічній бібліотеці Латвійського університету, що є єдиним таким осередком у країнах Європейського Союзу, популяризації за кордоном української мови та культури, доробку вчених ЛНУ імені Івана Франка. Цьогоріч у рамках відзначення Днів Латвії в Україні, за участі директора латвійської бібліотеки Венти Коцере, почесного консула Республіки Латвії у Львові Володимира Гарцули, представників обласної та міської влади, у головному читальному залі Наукової бібліотеки відбулося відкриття виставки репродукцій художніх робіт відомого латвійського педагога Йогана Крістофа Бротце (1742-1823), унікальний доробок якого зберігається в Академічній бібліотеці Латвійського університету та відображає багатий світогляд інтелектуала – серед малюнків не лише пейзажі чи епізоди з народного життя Прибалтики, але й портрети іноземців, з якими зустрічався мандрівник, у тому числі й українців.

У рамках Днів Львівського Університету наприкінці жовтня передбачено проведення спільного з латвійськими колегами семінару, присвяченого проблемам реалізації авторського права у формуванні електронних бібліотек, натомість у травні 2013 р. працівники Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка зможуть презентувати власні доробки та вивчати безпосередньо досвід колег у Ризі.

Одним із заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації працівників Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка разом із проведенням “Школи бібліотечної майстерності”, організацією міждисциплінарних семінарів та проведенням конференцій, присвячених бібліотечній тематиці, стала співпраця із Львівським регіональним тренінговим центром Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки. Таке партнерство стало можливим у рамках втілення спеціалізованих програм підготовки фахівців до роботи в умовах розвитку інформаційних технологій та впровадження новітніх маркетингових методик у бібліотечній справі, розроблених Українською Бібліотечною Асоціацією, колективним членом якої є Наукова бібліотека Університету, за співпраці із закордонними партнерами, зокрема асоціацією IREX. Упродовж грудня 2011 р. десять фахівців Наукової бібліотеки прослухали курс лекцій за модулем ІІІ “Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек”. Програма курсу передбачала два великі тематичні розділи: “Інноваційна діяльність та маркетингова стратегія розвитку бібліотек” (теми: “Інноваційні механізми розвитку бібліотек, стратегічне планування в бібліотеках”, “Маркетинг як частина управлінської діяльності. Функції маркетингу в бібліотечній сфері”, “Класифікація інформаційних продуктів, послуг бібліотек з переорієнтацією на первісність обслуговування”) і “Ініціативна діяльність бібліотек та шляхи підвищення їх ролі у громадянському суспільстві” (теми: “Фандрейзинг як джерело додаткового фінансування бібліотек”, “Програмний і проектний підходи до розвитку бібліотечної сфери”, “Основи лідерства та командного підходу в кадровому менеджменті”, “Адвокасі як система захисту інтересів бібліотек, бібліотечних фахівців і користувачів”, “Соціальне партнерство: концепція, сучасний стан, перспективи”). Результатом впровадження набутого досвіду стали організаційні заходи відділу культурно-просвітницької роботи, відділу електронних ресурсів, науково-бібліографічного та ін.

Так, надаючи допомогу викладачам, краєзнавцям (як правило, випускникам нашого Університету), що з певних причин – через віддаленість, матеріальне становище тощо, не мають можливості забезпечити учнів та студентів необхідною літературою та ілюстративним матеріалом, а також надаючи широкий доступ усім читачам бібліотеки, окрім уже традиційних віртуальних виставок на веб-сторінці, ми започаткували практику формування персональних бібліографічних вибірок у рамках відкритих електронних архівів. У відповідь на прохання краєзнавчого музею та школи с. Кобло Старосамбірського району про сприяння Університету у формуванні експозиції та вшануванні пам’яті відомого церковного та громадського діяча, письменника, етнографа, учасника національно-визвольної боротьби священика Юрія Кміта, до 140-річчя з дня його народження у рамках відкритого електронного проекту “Антропос” створено електронний архів його творів. До електронної бази текстів о. Юрія Кміта увійшли його літера­туро­знавчі розвідки, оповідання, новели та нариси, проповіді та пастирські листи тощо.

В рамках заходів бібліотечного форуму Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка отримала статус учасника проекту поширення мережі пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України. Мережа Пунктів доступу громадян формується за підтримки Програми сприяння Парламенту України ІІ, Агентства США з міжнародного розвитку. Йдеться про створення в НБ інформаційного центру, де читачі отримають необмежений доступ до інформації про діяльність державних органів влади, механізми прийняття державних рішень. Диференційована та забезпечена методичними посібниками та доступом до відповідних електронних баз інформація сприятиме формуванню правової свідомості читачів ресурсу, дозволить актуалізувати значення правової самоосвіти для представників різних галузей наукового знання. Участь книгозбірні у програмі забезпечує можливість розширення інформаційної бази для забезпечення освітніх заходів наших факультетів. До Дня Університету такий пункт доступу обладнано у читальному залі періодичних видань Наукової бібліотеки (вул. Драгоманова, 17).

Важливим аспектом збереження фондів Наукової бібліотеки є система консерваційних та реставраційних заходів, які забезпечує один із наймолодших серед бібліотек України науково-реставраційний відділ. Під керівництвом завідувача відділу Євгенії Рябчун-Кабарівської 19‑20 вересня 2012 р. у Наукові бібліотеці відбулося засідання секції графіки та документальних матеріалів семінару-практикуму “Організація та робота Державної комісії з атестації художників-реставраторів України”, що відбувся під егідою Міністерства культури України та Національного науково-дослідного реставраційного центру України. У рамках семінару художники-реставратори мали нагоду обговорити питання спеціальностей та кваліфікаційних категорій художників-реставраторів, проблеми реставрації документальних пам’яток та графіки, ознайомитись із сучасними реставраційними методиками, отримати фахові консультації тощо. Учасники реставраційного семінару ознайомились із станом реставрації пам’яток у музеях та бібліотеках Львова, зокрема в НБ ЛНУ ім. Івана Франка, у Національному музеї імені Андрея Шептицького, Львівській національній галереї мистецтв, у Музеї етнографії та художнього промислу, Львівській національній науковій бібліотеці України імені Василя Стефаника.

Саме на збереження унікальних фондів книгозбірні та оптимізацію обсягів передплатних видань спрямовано і співпрацю інформаційних відділів НБ із надавачами послуг у сфері електронної періодики. Так, зараз під керівництвом заступника директора з питань автоматизації Ігоря Огури здійснюється моніторинг пропозицій електронної бібліотеки друкованої періодики Press Point. На основі чинних передплатних переліків відділу комплектування запропоновано запит і підготовано проект відкриття доступу для працівників та студентів Університету бази українських наукових періодичних видань. НБ започаткувала створення електронного депозитарію періодичних видань давнього часу, який міг би стати основою для наповнення матеріалами історичних фондів й інших бібліотек ВНЗ.

Динамічний розвиток інформаційного простору змушує задуматися і над майбутнім бібліотеки Університету – не як установи чи підрозділу, а як унікального простору, що визначає і окреслює позачасовість і універсалізм набутого за понад чотирьохсотлітню історію. Саме пошук цієї нової моделі зумовив участь Наукової бібліотеки у культурологічних проектах, ініційованих спільно з Центром гуманітарних досліджень ЛНУ ім. Івана Франка, зокрема відеофотопроекті, здійсненому з мистецькими об’єднаннями “Castrum peregrini” (м. Амстердам), тандемом InsideOut (Стокгольм: “Lava-Dansproduktion”, Львів: “Дзиґа”). У складній багаторівневій інсталяції бібліотечний простір постав не лише як “місце тілесного досвіду”, де оживали голоси читачів і переміщувалися книги, але й як творчий майданчик, що змусив по-іншому подивитися на те, що часто сприймалося як наскрізь традиційне і консервативне. Паралельно здійснювані упродовж року проекти “Сусідня книга” та “Запропонуй книгу”, які, найімовірніше будуть продов­жені і надалі, дозволили актуалізувати різні аспекти проблеми читання та формування читацьких інтересів у фаховому бібліотечному та читацькому середовищах, виявити важливі психологічні та соціальні аспекти організації життя Наукової бібліотеки Університету як динамічного засобу модернізації освітніх проектів. 21-26 вересня 2012 р. у львівській галереї “Дзиґа” (вул. Вірменська, 35) в рамках Міжнародного проекту  “Місця майбутньої спадщини / Mapping Future Heritage” діяла виставка п’яти проектів із партнерської програми “Спадщина майбутнього”, серед яких і “Палімпсест” Наукової бібліотеки нашого Університету.

Василь КМЕТЬ,
директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка

Категорія: №7, жовтень 2012 р.