Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Схиляємо голови перед героями УПА

У рамках відзначення 70-ї річниці з дня заснування Української повстанської армії Львівський національний університет імені Івана Франка провів низку заходів для вшанування наших героїв.

Розпочалися урочистості ще у вересні спільно з Львівською обласною радою, Головним управлінням з питань внутрішньої політики, преси та інформації Львівської обласної державної адміністрації, інформації Львівської обласної державної адміністрації, Інститутом українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Міжнародною науковою конференцією «Українська повстанська армія в контексті національно-визвольної боротьби народів Центрально-Східної Європи», у яких взяли участь не лише історики Львова й України, а й учені, почесні гості, з Франції, Чехії, Словаччини, Польщі та Литви.

«Феномен УПА полягає в тому, що вона, на відміну від інших аналогічних рухів Опору, виникла на базі високої організованості населення, звідки черпала всі свої сили та ресурси», – наголосила заступник директора з виховної роботи Педагогічного коледжу, кандидат історичних наук Оксана Сурмач під час зустрічі зі старшим науковим співробітником Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Ігорем Дерев’яним.

Студенти історичного факультету мали унікальну можливість поспілкуватись з очевидцем згаданих подій, сотенним УПА, політв’язнем Мирославом Симчичем. А факультет культури та мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка взяв участь у святковому концерті з нагоди відзначення 70-річчя створення УПА, який відбувся 12 жовтня 2012 року у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Почесною гостею літературно-музичного вечора була зв’язкова Головного командира УПА Романа Шухевича, політв’язень радянських тюрем, відомий громадський діяч Ольга Ільків.

Проректор з науково-педагогічної роботи Звенислава Мамчур зазначила, що урочисте відзначення героїв УПА є надзвичайно важливим: «Уся історія складена з життєпису героїчних особистостей. Ми всі низько схиляємо голову перед тими, хто вчить нас, що таке чин, що таке обов’язок побудови України».

Громадсько-політичний діяч, поетеса Ольга Ільків, яка завітала сповнена сили й енергії, не зважаючи на свій поважний вік, наголосила: «Моє життя хилиться до заходу, але я молода духом. Я буду молодою завжди, до кінця, до останнього подиху, до останньої краплини крові». Прозвучала і пісня на слова Ольги Ільків, музику Марти Пашківської у виконанні Ореста Цимбали – «Повстанське танго». За спогадами нашої шанованої гості, «Повстанське танго» – найголовніша її пісня, написана у віці 24 роки. «Повстанське танго» було популярним серед бійців УПА. Співак із Великобританії Володимир Луців ще у 1960-х записав пісню на платівку в США. Проте до наших часів, окрім невеликої групки осіб, ніхто не знав і не вказував авторів «Повстанського танго». Аж ось тепер Орест Цимбала дав йому нове життя.

Наприкінці Ольга Фаустинівна поділилася з нами мрією: «Університет – це мрія, якої я не могла досягнути. Я тягнулася до літератури й науки все своє життя. Вам пощастило більше – ви можете вчитися… Я завжди завзято боролася до останку, до кінця. Мені не вдалося здобути освіту, але щастя – це коли людина працює над собою, коли у неї є ідея, чин, мета».

Університет відвідав і ветеран УПА, а тепер відомий бандурист Володимир Мота, який поділився передумовами свого вступу до лав повстанців. Розповів і про історичний період, у якому йому довелося жити, боротися, працювати. У виконанні Володимира Моти прозвучали українські пісні під акомпанемент бандури, у які співець вклав усю душу свого покоління, його біль, радість і тріумф від вибореної українськості.

Студенти-журналісти також віддали пошану Українській повстанській армії. Почесним гостем був кандидат історичних наук, публіцист, громадський діяч, екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович, який відповів на різноманітні запитання аудиторії – що таке УПА? Чи має сьогодні майбутнє друга УПА? Хто є героєм на війні?Якого лідера потребує Україна? Виступ складався з двох частин – відеопрезентації та діалогу. За словами пана Володимира, «найбільший досвід, який ми маємо взяти від УПА – це не боятися робити щось нове. Бійці не відроджували Січових стрільців, козацтво, а створили новий формат, який не мав прецедентів у світовій історії…Якщо ми спробуємо повторити минуле, то програємо, бо історія не терпить повернень назад. Історія показує, що будь-яке повторення виливається у фарс і трагікомедію. Якщо сьогоднішня Росія – карикатура на СРСР, то Україна – карикатура на Росію».

Продовженням відзначення річниці УПА став вечір «Повстанські сурми» 24 жовт­ня 2012 року. Розпочався захід із перегляду документального фільму «Історія українських земель». Із доповіддю перед присутніми виступив доцент кафедри історичного краєзнавства Лев Калиняк, який заакцентував увагу на проблемах, пов’язаних «з цією сторінкою нашої історії». «На жаль, дотепер через 20 років після здобуття Україною незалежності продовжують протиставлятися суспільні погляди західних українців та українців сходу. У повоєнний час спочатку сталінсько-хрущовська, а пізніше й сусловсько-брєжнєвська ідеологічні кліки створили стійкий стереотип, своєрідний міф про український національно-визвольний рух, який ми не можемо демонтувати й донині», – зазначив Лев Дмитрович.

Із закликом «йти тільки вперед», бо «повстанці йшли у бій, знаючи, що можуть з нього не повернутися», виступила викладач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка, знана співачка Софія Федина.

У виконанні Народної чоловічої хорової капели «Прометей» прозвучали твори «Гей степами» та «Ой у лісі на полянці», а студенти-історики виконали композицію «Стою край лісу під горою».

Також 8 листопада 2012 року відбувся історико-літературний вечір з нагоди 70-ї річниці у виконанні студентів факультету електроніки, фізичного факультету та Природничого коледжу під гаслом «Плекав їх біль по втраті України».

Життя воїнів УПА – взірець виховання. Найкращі національні риси – відвага, щирість, доброта та товариськість у нелегкі часи сумної історії допомагали українцям виживати, вистоювати, не зраджувати моральним цінностям. Дякуємо Вам, героям нашим, за подвиги, за вільну Україну. Слава Україні! Героям слава!

Марічка Олексюк, студентка 3 курсу
факультету журналістики