Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Високе відзначення науковця Університету

24 жовтня 2012 р. в Університеті Марії Кюрі-Склодовської в Любліні відбулась урочистість надання високого звання почесного доктора цього університету (Doctor honoris causa) знаному українському історику, заслуженому професору Львівського національного університету імені Івана Франка Миколі Григоровичу Крикуну. Ця відзнака збіглася з життєвим ювілеєм ученого, якому виповнилося 80 років. Слід відзначити також ще одну символічну дату: рівно 42 роки тому (у 1970 році) звання почесного доктора Люблінського університету був удостоєний учитель нинішнього ювіляра і професор Львівського університету Дмитро Леонідович Похилевич (1897-1974).

Микола Крикун є знаним в Україні та за її межами дослідником історії політичного і соціально-економічного розвитку земель Правобережної України в складі Речі Посполитої XVI – XVIII століть. Його перу належить понад 200 опублікованих робіт, в яких на широкій документальній базі розкрито демографічні та соціальні процеси в період ранньомодерних впливів на ці землі, розвитку козацького руху тощо. Серед здобутків ученого такі монографії, як «Адміністративно-територіальний устрій Правобережної України в XV – XVIII століттях» (1992), «Між війною і радою. Українське козацтво в другій половині XVII – на початку XVIII ст.» (2006), «Подільське воєводство в XV – XVIII століттях. Статті і матеріали» (2011), «Воєводства Правобережної України у XVI – XVIII століттях. Статті і матеріали» (2012) та багато важливих документальних публікацій. Ювіляр є співавтором першої в українській історіографії синтетичної «Історії Польщі від найдавніших часів до наших днів» (2002), а також першого академічного синтезу «Історії Центрально-Східної Європи» (2001). Науковим кредо ювіляра було і залишається глибоке опрацювання історичних джерел, уникання будь-якої політичної кон’юнктури, прагнення донести до сучасників автентичні елементи життя минулих віків. Саме ці риси вченого високо оцінені науковою громадськістю України, а також зарубіжних країн, зокрема Польщі. Вони знайшли відображення також у ювілейній книзі, виданій на пошану М. Г. Крикуна з нагоди його 80-річчя («Крізь століття. Студії на пошану Миколи Крикуна з нагоди 80-річчя», Львів, 2012), в підготовці якої взяли участь відомі вчені з України і Польщі.

Під час вручення ювіляру диплома почесного доктора Люблінського університету імені М. Кюрі-Склодовської були відзначені заслуги Миколи Крикуна у вивченні історичних процесів в українських землях у складі Речі Посполитої та в широкому контексті суспільних процесів в регіоні Центрально-Східної Європи в бурхливий період XVI – XVIII століть. Про це, зокрема, переконливо говорив декан гуманітарного факультету Люб­лін­ського університету професор Генрик Ґмітерек. Ректор університету професор Станіслав Міхаловський відзначив, що Микола Григорович є 72-м почесним доктором університету і посів своє місце серед плеяди вчених зі світовим ім’ям, зокрема таких, як культуролог Єжи Ґєдройць, хімік Томас Венцлова, фізики Фридерик Жоліо-Кюрі та Шандор Салаї, математик Казі Рахман, історик Норман Девіс та інші. Було відзначено також плідне наукове та міжлюдське співробітництво вчених Люблінського та Львівського університетів, яке має найдавніші традиції від 1956 р.

З вдячністю прийнявши високу відзнаку, Микола Крикун виступив на урочистому засіданні Сенату університету з доповіддю «Мої історичні студії», в якій звернув увагу на особ­ли­вості наукової творчості історика в ХХ столітті та його покликання бути носієм наукових знань в суспільстві.

Леонід Зашкільняк,
професор, завідувач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки