Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Дорогі студенти, аспіранти, викладачі та працівники Львівського національного університету імені Івана Франка!

Народ, що не створив собі
соборної літературної мови,
не може зватися свідомою нацією.

Іван Огієнко

Сердечно вітаю вас із Днем української писемності та мови!

Задекларована в Конституції України 1996 року наша національна мова й досі змушена виборювати свої пріоритетні позиції та відстоювати право на повнокровне функціонування. У цивілізованих країнах влада створює умови для спілкування рідною мовою, для її ґрунтовного та різнобічного вивчення і розвитку. Натомість у нас вона зумисне провокує мовне, культурне, політичне протистояння, запровадивши на державному рівні так звану «мову міжнаціонального спілкування» замість української, витісняючи останню з усіх сфер суспільного життя, а відтак і з національної пам’яті, скорочуючи до ганебної відсотковості, зокрема в інформаційному просторі.

Виразний голос поколінь має звучати з уст молодих людей, інтелектуалів. І одними з перших його традиційно подає спільнота Львівського університету. Упродовж року ми неодноразово заявляли про нашу тверду позицію й продовжуємо апелювати до сумління кожного українця: «Українська мова залишилася чи не єдиним форпостом нашої Державної Незалежності! Втратимо її – втратимо державу!».

Ми маємо бути вимогливими передусім до себе, а відтак і до суспільства. Пам’ятаймо, що наша рідна українська мова стоїть на чатах біля вівтаря національного храму! І від кожного з нас залежить, чи житиме вона у наших нащадках, чи знатимуть і любитимуть вони її.

Бажаю всім нам єдності, твердості слова й духу та глибокої віри у власні сили!

Ректор Іван Вакарчук