Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Це було зовсім недавно

Надворі була «суспільна відлига», як пізніше назвали період 1956-1961 рр. Після XX з’їзду КПРС і закритої доповіді першого секретаря ЦК Микити Хру­щова про культ особи Сталіна стало легше дихати. З’явилася деяка свобода дум­ки. Були реабілітовані (хоч і не всі) раніше репресовані, особливо літератори і вчені. На реабілітацію фундатора української географії академіка Степана Рудницького треба було ще чекати до 1966 р., а його праці зберігалися у спецсхо­вищах аж до 1991 р.

Та вже десь на початку 60-х років повіяло холодом, а після усунення Хру­щова з усіх його посад 1964 р. й зовсім ударив мороз. Частими стали відраху­вання з університету, арешти.

Саме у переддень цієї «історичної» події Євгена Лазаренка вольовим рі­шенням найвищих компартійних органів УРСР було знято з посади керівника університету. Виконували це тихою сапою, хоч компромат на нього готували давно. І робили це українофоби, яких не бракувало тоді у Львові та й у самому університеті.

Відкритим і замаскованим недругам було за що не любити Ректора. На їх­ній погляд, геолог за професією, він мав би цікавитися лише проблемами при­родничих, а не суспільних, гуманітарних наук. Що у сфері геології, зокрема мі­нералогії, академік Є. Лазаренко був фахівцем найвищої проби, не викликало ні в кого сумнівів. Дивувало (а українофобів ще й насторожувало!) інше: як це така людина (та ще й виходець з Північно-Східної України) цікавилася, так глибоко знала і тонко розуміла українську літературу та історію. До того ж, Ректор усіляко сприяв розвитку гуманітарних наук в університеті, виділяв кошти на ви­дання творів репресованих чи забутих письменників і вчених, стимулював гро­мадські заходи з відзначення їхніх ювілеїв тощо. Просто приятелював із гумані­тарною національно свідомою інтелігенцією. Надавав перевагу при зачисленні на роботу вихідцям із Західної України…

Наш факультет і моя рідна кафедра були розміщені тоді у головному корпусі університету, займаючи мало не весь перший і другий поверхи його лі­вого крила, а ректорат – там, де й сьогодні. Так що зустріти Ректора не було проблемою. Тодішній «етикет» дозволяв не лише його зупинити, а й висловити своє побажання чи прохання, пройти до його кабінету. Може, тому у приймаль­ній Ректора не було черг, не було попереднього запису.

На початку 60-х років за кількістю студентів і викладачів університет був у два-три рази меншим, ніж тепер. Якщо, наприклад, під кінець 50-х років на географічний факультет приймали 50 осіб, то нині – не менше 150! Тому, зрозу­міло, стосунки між керівниками і підлеглими були простіші.

Ректор був душею й організатором багатьох культурно-просвітніх заходів як у самому університеті, так і в місті.

Згадую кілька епізодів з життя академіка Євгена Лазаренка, свідком і учас­ником яких я був. Зокрема, два спогади з 1962 р. Перший – відкриття (тоді про освячення не могло бути й мови!) пам’ятника-погруддя галицькому будителю Маркіянові Шашкевичу у Підлиссі, де поет народився. Другий – святкування 50-річчя самого Євгена Костянтиновича.

Околиці села Підлисся я добре знав з 1957-1959 рр. А тепер золота осінь 1962-го. Їдемо у рідне Шашкевичеве село Підлисся Золочівського району, яке розляглося біля підніжжя Лисої гори («лисої»», бо з-під поритого ерозійними рів­чаками схилу світяться крейдові породи білого мергелю). Про цю гору М. Шашкевич колись писав:

«Підлисецька горо біла,

Як тебе не бачу,

Так ми сумно, так ми тужно,

Що мало не плачу» (цитую з пам’яті).

Біля криниці Шашкевича, що на батьківському подвір’ї, де «дуб воду тяг­не», встановили кам’яне погруддя поета, вирізьблене скульптором Дмитром Крвавичем. Кілька років пізніше скульптуру відлили з бронзи.

Світило вересневе сонце. На подвір’ї садиби М. Шашкевича довжелезна імпровізована трибуна. Високо над головами присутніх лозунг із відомого вірша М. Шашкевича:

«Дайте руки, милі други,

Серце к серцю най припаде,

Най щезають тяжкі туги,

Ум, охота най засяде».

На трибуні представники культури – обласний керівник Вітошинський (імені не пам’ятаю), львівські скульптори Дмитро Крвавич, Яків Чайка, пись­менники Петро Козланюк, Юрій Мельничук, поети, композитори (Анатолій Кос-Анатольський), учені. Серед них і наш Ректор.

Євген Костянтинович мав безпосередній стосунок до цього дійства. Ще рік перед тим, до 150-річчя від народження М. Шашкевича, у Львівському уні­верситеті імені Івана Франка за підтримки Ректора опубліковано поезії М. Шаш­кевича і ноти пісень на слова поета.

Особливо свіжо тоді звучала мелодія о. Вік­то­ра Матюка «Цвітка дріб­ная…», її полюбляла виконувати дружина мого колеги проф. Степана Трохимчука – заслужена артистка України Марія Галій.

А тепер тут, у Підлиссі, зібралася святкова громада односельчан поета, су­сідніх сіл і містечок – Йосипівки, Білого Каменя, Гавареччини, Олеська, Золочева, Буська, гості зі Львова, зокрема з університету. Випускник географічного факультету, пізніше заступник голови обласного Товариства охорони пам’яток історії та культури Ігор Кудин подарував Ректору чи не перше видання «Русалки Дністрової»». Молодь смакувала студеною водою із Шашкевичевої криниці. Ми зі Степаном Трохимчуком фільмували перебіг подій (мали тоді портативну кі­нокамеру, що належала Львівському відділенню Географічного товариства).

Після відслонення погруддя був великий святковий концерт самодіяльнос­ті університету. Я зробив декілька зарисовок. На одній з них імпровізована до­щана сцена. Пісні Шашкевича виконував студент університету (тепер заслуже­ний артист України, актор театру імені Марії Заньковецької) Юрій Брилинський. Йому акомпанував на акордеоні випускник філологічного факультету універси­тету (нині викладач Музичної академії імені Миколи Лисенка) Олександр (тоді Сашко) Зелінський.

На іншому рисунку – біля криниці походжають два тодішні світила україн­ської культури – письменник Володимир Гжицький (кілька років тому він по­вернувся з далекого заслання; ми зачитувалися його повістями «Чорне озеро» та «Ніч і день») і композитор Анатолій Кос-Анатольський. Пісні і романси компо­зитора, обробки народних пісень були популярними серед молоді. Серед них: «Я любив троянди дарувати», «На трамвайній зупинці», «Гуцульський вальс», «Ой ти, дів­чино, з горіха зерня» та багато інших.

Інший епізод: п’ятдесятиріччя Євгена Костянтиновича у 1962 р., яке в уні­верситеті відзначали урочисто. Стояла атмосфера святкового піднесення. У газе­ті «Вільна Україна» (це був орган Львівського обкому КПУ та Львівських облас­ної Ради і облвиконкому) поет Дмитро Павличко надрукував вірша, який почи­нався словами:

«Прийшов-таки один за триста літ

Великий ректор у мою святиню…»

 

Велелюдне зібрання у відновленому актовому залі. Море квітів. Вітальні промови. Від географічного факультету ювіляра вітав професор Петро Цись. Ще перед тим ми підготували вітальну адресу, у якій я намалював профіль Ректо­ра на чорному тлі (це ніби символ тих чорних сил, що хотіли його збороти), на якому «виблискують» пента- і гексагональні кристали (мінералогія і кристало­графія була науковою сферою Євгена Костянтиновича). Зверху рисунка напис: «Лупайте цю скалу» (слова із відомого вірша І. Франка «Каменярі»). Від факуль­тетського Музею землезнавства (був у нас такий музей, організований за спри­яння Ректора) привітав його завідувач Пилип Бучило (колишній єпископ Україн­ської автокефальної церкви на півдні України; у подальшому – репресований, висланий у Сибір, де здобув ґрунтознавчу освіту і волею долі після війни опинився у Львові на географічному факультеті). З ним у вишиваній сорочці студентка Оксана Федишин. На жаль, зарисовки цих урочистих подій у мене не збереглося.

 

Наступного Наступного 1963 р. відзначали п’ятдесяту річницю від дня смерті україн­ської поетеси Лесі Українки. Знову Львівський університет на чолі з його Ректо­ром і за активної участі філологічного факультету (завідувач кафедри укра­їнської літератури доц. Ф. Неборячок) стали організаційним ядром святкування цього сумного ювілею. Для «Лесиної криниці» у її рідному селі Колодяжному Ректор подарував кадуб зі скам’янілого у давні геологічні епохи дерева (фраг­менти таких дерев нині є біля входу на геологічний факультет, що на вулиці Грушевського).

Урочистості (офіційна частина) відбулися у Ковелі на Волині. Феєрію «Лі­сова пісня» ставили драмгуртківці університету на березі озера Нечимного (мій ко­лега з філологічного факультету Зіновій Булик виконував роль дядька Лева, а Михайло Косів – лісовика).

Тоді я грав у симфонічному оркестрі університету (диригував ним п. Діонізій Хабаль). З оркестром ми приїхали у с. Колодяжне на другий чи третій день – під кінець свята. На розлогому лузі біля села вже було людно. Запам’яталася арія Мавки з епілогу опери В. Кирейка «Лісова пісня» – «О, не журися за тіло, яс­ним вогнем засвітилось воно». У супроводі симфонічного оркестру арію вико­нувала народна артистка України Марія Байко. Її уважно слухав почесний гість свята – корифей українського красного письменства Максим Рильський.

Сум навіювала й інша подія. Просто з Ковеля Ректора Євгена Лазаренка поспішно викликали до Києва у ЦК компартії України. Можна було лише здога­дуватися про причину. І справді, сталося найгірше: з Києва він повернувся до Львова вже усунутий зі своєї високої посади. І все це після величного святку­вання 300-ліття університету у 1961 р., після похвал, нагород, дифірамбів…

А потім по університету прокотилися репресії: відрахування студентів, звільнення працівників, арешти (М. Косіва, М. Осадчого та ін.). Репресивне колесо зачепило і мене, особливо у 1966 р., коли я захищав кандидатську дисертацію.

Останній раз я бачив академіка Євгена Лазаренка у Києві, куди він пере­брався після звільнення з університету. Тут він працював директором Інституту геології АН УРСР. Але і звідти його незабаром звільнили…

Була пізня осінь (чи, може, рання весна?). Пам’ятаю, що падав лапатий мок­рий сніг і тут же танув на широких вулицях столиці України. Ми йшли вдвох з проф. Федором Заставним, який працював тут з 1974 р. у Раді з вивчення продук­тивних сил. Піднімалися від Бесарабки вгору вздовж бульвару Шевченка. Біля корпусу університету назустріч нам прямувала така до болю знайома постать. Це був Євген Костянтинович. Зупинилися, привіталися, пожартували, потиснули руки. І він як раптово виринув, так і швидко розтанув у сніговій завірюсі…

Світлий образ цього вченого, державного мужа, просто доброї людини, щи­рого українця, який був світочем духа у найстарішому університеті Украї­ни, залишиться у пам’яті всіх, кому поталанило хоч раз зустрітися з ним.

Олег ШАБЛІЙ,
заслужений професор,
завідувач кафедри економічної і соціальної географії
ЛНУ ім. Івана Франка