Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Перемоги наших дзюдоїстів

Команда дзюдо Львівського національного університету імені Івана Франка посіла перше загальнокомандне місце на Універсіаді Львівщини з однойменного виду спорту. Міжуніверситетські змагання проходили 23 – 24 березня, під егідою Федерації дзюдо Львівщини та обласного управління комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.
Універсіада Львівщини з боротьби дзюдо відбулася на базі спортивного комплексу “Гарт”. Участь у змаганнях узяли десять команд. Команда Львівського національного університету імені Івана Франка сумарно набрала 670 очок, випередивши найближчих переслідувачів – команду Львівського державного університету фізичної культури на 30 пунктів. Третю позицію посіла команда Національного університету “Львівська політехніка”
 В активі чоловічого складу нашої команди – п’ять перших позицій, чотири – других і п’ять – третіх. Не надто відстали й дівчата-дзюдоїстки, які завоювали чотири перші місця і тричі піднімалися на “срібний” та “бронзовий” п’єдестали.
“Загалом виступ нашої команди можна оцінити на “відмінно”. Прекрасно виявили себе і хлопці, й дівчата, – прокоментував тренер університетської команди дзюдо та самбо, майстер спорту Араз Туваков. – Ми вже ввосьме посідаємо перше загальнокомандне місце з боротьби дзюдо та самбо на змаганнях такого рівня. На мою думку, що сьогоднішній склад нашої команди – найкращий за час її існування”.
Попри хороші результати, тренер переконаний, що команда Університету могла виступити ще переконливіше: “Ми могли й мали завоювати більше нагород, але двоє ймовірних претендентів на найвищі нагороди участі в змаганнях не взяли – готуються до чемпіонатів світу”.
Університетська команда дзюдо також узяла участь у всеукраїнській універсіаді, що відбувалася з 3 по 5 травня в харківському Палаці спорту. Бронзову нагороду на Універсіаді у ваговій категорії 83 кілограми виборов студент другого курсу геологічного факультету Сергій Гончук. У півфіналі в запеклій боротьбі наш спортсмен поступився представнику Дніпропетровська Євгенові Катаєву. У боротьбі за третю позицію Сергій переміг тернополянина Андрія Волошина.
“Свій виступ оцінюю добре. Це моя перша перемога на всеукраїнському рівні, і нею варто пишатися. У півфіналі я поступився в доволі рівній боротьбі. Мій суперник знайшов у собі силу і здолав мене. Далася взнаки моя втома після етапу Кубка Європи, що тиждень тому проходив у Петербурзі”, – прокоментував “Каменяру” свій виступ бронзовий призер Сергій Гончук.
За словами тренера нашої команди Араза Тувакова, Універсіада часто відбувається на вищому рівні, аніж першість України, тому виборена нагорода – хороший результат.
“Часто Універсіада є значно складнішою від чемпіонату України з дзюдо. Тут спортсмени демонструють найкращі результати, конкуренція більш відчутна. Попри це, наші спортсмени змогли виявити себе з хорошого боку”, – сказав “Каменяру” тренер команди.
Основним секретом успіху наших дзюдоїстів Араз Туваков називає індивідуальний підхід до кожного спортсмена: “Важливо знати його сильні й слабкі сторони, його психологію, методи його мотивування. Тепер у нас сильна команда, завдяки сильним індивідуальностям…”

Олег Вівчарик. Фото Олега Гордійчука

Категорія: №5, травень 2011 р.