Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Школа молодих науковців-хіміків

З четвертого по шосте травня 2011 року на хімічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Школа молодих науковців “Дифракційні методи визначення будови речовини”.
Захід організували співробітники кафедри неорганічної хімії в рамках святкування 350-річчя Університету. У школі взяли участь сімдесят молодих науковців з університетів та науково-дослідних інститутів різних міст України – Києва, Ужгорода, Чернівців, Івано-Франківська, Луцька, Донецька, Харкова, а також Львова. Метою заходу була популяризація серед молодих учених основних на сьогодні рентгенівських дифракційних методів дослідження будови речовини, ознайомлення їх з обладнанням кафедри, створення умов вільного спілкування науковців, передавання досвіду, встановлення їхніх перших наукових контактів як запоруки успішності кожного вченого.
Урочисто відкрили захід голова організаційного комітету, завідувач кафедри неорганічної хімії професор Роман Гладишевський, декан хімічного факультету професор Ярослав Каличак і декан фізичного факультету професор Петро Якібчук. Вони побажали учасникам школи плідної праці та приємного перебування у Львові. Потім відбулася товариська зустріч, на якій учасники розповідали про себе, відповідали на запитання студентів та аспірантів хімічного факультету, які приготували для гостей приємні музичні композиції та презентацію про Львів. Перша зустріч завершилася невимушеним спілкуванням гостей та організаторів дійства за філіжанкою кави.
Наступного дня учасники слухали лекції професора Р. Гладишевського на теми “Кристалохімія та основи рентгеноструктурного аналізу” та “Застосування рентгенівської дифракції”, а також провідного наукового співробітника Л. Аксельруда на тему “Методи рентгеноструктурного аналізу”. Упродовж двох днів учасники школи – гості нашого Університету відвідали практичні заняття, де докладно ознайомилися з рентгенівськими дифракційними методами полі- та монокристалу, рентгенівським фазовим аналізом і розшифруванням та уточненням структур, що становлять основні напрями роботи науковців на кафедрі неорганічної хімії. Безпосередньо спілкуючись із лекторами – професором Р. Гладишевським, провідним науковим співробітником Л. Аксельрудом, старшими науковими співробітниками П. Демченком та Я. Токайчуком на практичних заняттях, молоді вчені ознайомилися з роботою приладів, що функціонують на кафедрі, отримали відповіді на проблемні наукові запитання, набували досвіду та ділилися ним один з одним. Наприкінці першого навчального дня відбулася екскурсія по Львову для гостей міста, яку організували студенти.
Зустріч науковців завершилася урочистим закриттям школи, отриманням сертифікатів про участь. Гості висловили подяку оргкомітетові за участь у такому важливому для них заході та на добру згадку про першу Школу молодих науковців “Дифракційні методи визначення будови речовини” зробили спільну світлину.

Ірина Возняк, аспірантка кафедри неорганічної хімії

Категорія: №5, травень 2011 р.