Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Конференція пам’яті Людмили Петрухіної

28 – 30 квітня цього року на кафедрі польської філології Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Міжнародна наукова конференція “Галичина зламу XIX – XX століть: модернізм двох народів. З українсько-польського діалогу в літературі та культурі. Ідеї – осередки – видання”, присвячена пам’яті доцента кафедри Людмили Едуардівни Петрухіної, яка пішла з життя 19 січня 2010 р., за рік до свого 60-літнього ювілею.
 Конференцію організовали у співпраці з факультетом полоністики Варшавського університету. У науковому заході взяло участь 38 учених із різних куточків України (Львова, Києва, Бердянська, Ужгорода, Рівного, Тернополя), Польщі (Варшави, Катовіц, Бялистоку, Познаня, Вроцлава, Кєльц), Німеччини (Лейпціга) та США (Чікаго). Під час цього наукового форуму обговорили можливості подальшої співпраці українських і польських полоністів та заплановано організацію наступного циклу наукових семінарів та зустрічей.
Урочисте відкриття конференції відбулося в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка. Учасників конференції урочисто привітали: проректор Марія Зубрицька, декан філологічного факультету Ярослав Гарасим та віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові. Асистент кафедри польської філології, учениця Людмили Петрухіної Ірина Фрис виголосила доповідь про наукові, творчі та життєві здобутки доцента кафедри польської філології Л. Петрухіної. Тема конференції невипадково стосувалася літератури раннього модернізму, адже наукові інтереси Людмили Едуардівни концентрувалися, насамперед, навколо питань польського й українського модернізму та романтизму.
На пленарному засіданні виступили відомі вчені з Польщі та України: Діаріуш Дзюжинський з Варшавського університету висвітлив теоретичний аспект визначення категорії модернізму в польських літе­ра­туро­знав­чих дослідженнях (на фоні українського модернізму); Олексій Сухомлинов з Київського університету розповів про постать Бруно Шульца в літературній творчості Андрія Хцюка; Валерій Корнійчук із Львівського університету здійснив компаративістичний аналіз світових образів у поезії Яна Каспровича та Івана Франка; Ґжеґож Павел Бомб’як із Варшавського університету простежив розвиток культурного життя Польщі та України на зламі XIX – XX століть.
На конференції працювали 2 секції – теорії, історії літератури й компаративістики та культурологічна, які охопили різноманітні інтереси учасників. Виголошені доповіді зацікавили присутніх і зумовили плідні дискусії, оскільки теми виступів стосувалися широкого кола малодосліджених питань, наприклад, прози Анджея Кусьнєвича, постаті галичанина Стефана Грабінського, перших філателістичних товариств у Галичині, інтерпретації теми життєдіяльності закарпатських українців та галичан у творчості Зореслава, приватної кореспонденції Митрополита Шептицького тощо. Актуальними і новаторськими були доповіді компаративістичного характеру: топос душі у творчості митців першого покоління Молодої Польщі та “Молодої Музи”; образ фатальної жінки у творчості Володимира Винниченка та Станіслава Пшибишевського; природа як трансгресія в поезії Болеслава Лесьмяна та Богдана-Ігоря Антонича. Доповіді з культурологічної проблематики також неабияк зацікавили слухачів. Пізнавальними були мультимедійні презентації на тему мистецьких об’єднань АНУМ та ARTES, “національного стилю” в архітектурі галицького міста доби модерну, дитячих образів у мистецтві позитивізму та модерну, підписів архітекторів та скульпторів зламу XIX – XX століть в епіграфіці сучасного Львова. Анотації виступів учасників конференції було видруковано разом із програмою конференції.
Першого дня конференції відбувся вечір пам’яті Людмили Петрухіної, модерувала який завідувач кафедри польської філології Алла Кравчук. Виступили університетські викладачі та колеги Людмили Петрухіної – Володимир Моторний, Лариса Бондар, Михайло Гнатюк, Валерій Корнійчук, Володимир Чорній, Ольга Албул. Слово про колегу сказали працівники Львівської національної галереї мистецтв – Євстахія Шимчук, Світлана Стець та Ігор Сьомочкін. Про Людмилу Едуардівну тепло згадувала професор Сілезького університету Йоланта Тамбор. Віталій Петрухін подарував кафедрі польської філології власноручно підготовлений скрипт зі статтями та неопублікованими текстами Л. Петрухіної. Присутні мали нагоду побачити дещо із творчо-дидактичних здобутків Людмили Едуардівни. Зворушила емоційно презентація (у формі слайд-шоу з музичним фоном) поезії ренесансного поета Яна Кохановського “Чого хочеш, Боже, за Твої щедрі дари” – одна з тих численних, які Людмила Едуардівна використовувала на заняттях зі студентами.
Під час урочистого закриття конференції учасники спілкувалися на тему важливості спільного україн­сько-поль­ського діалогу та тісної співпраці між науковими осередками. В останній день конференції гості оглянули Львів, слухаючи надзвичайно цікаві розповіді талановитого історика-львовознавця, доцента ЛНУ ім. Івана Франка Андрія Козицького.
Конференція відбулася на високому науково-теоретичному рівні, у невимушеній, приємній атмосфері. Важливою для її учасників була можливість налагодити особисті наукові контакти. Конференція є початком циклу наукових зустрічей і спільного українського-польського діалогу не лише в літературознавстві, а й мово­знав­стві, культурології та історії.

Ірина Фрис,
асистент кафедри польської філології філологічного факультету

Категорія: №5, травень 2011 р.