Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Наукова спадщина, що возвеличує сучасність

В університетській Дзеркальній залі під час роботи ХХІV Міжнародної історико-правової конференції “Наукова спадщина професора В. С. Кульчицького і сучасність”

Наприкінці квітня у рік святкування 350-річчя Університету відбулася ХХІV наукова конференція Міжнародної асоціації істориків права спільно з юридичним факультетом Франкового університету “Наукова спадщина професора В. С. Кульчицького і сучасність”. Окрім львівських університетських правників, у роботі конференції взяли участь численні гості з Києва, Тернополя, Івано-Франківська, Одеси, Харкова, Миколаєва, Сімферополя, Донецька, інших українських міст, а також із сусідніх Польщі та Росії.
Декан юридичного факультету Університету Андрій Бойко у вступному слові підкреслив, що Володимир Кульчицький є видатною постаттю в юридичній науці й освіті, а його спадщина – невід’ємною складовою золотого фонду української історико-правової науки і культури й потребує всебічного вивчення. Адже наш відомий галичанин був не лише вченим-правознавцем, який написав понад 500 наукових праць, а й великим гуманістом, патріотом рідної землі. Він майже 60 років розкривав таємниці української історії права і держави, виховував молоде покоління, організовував науковий, навчальний процес, видавничу справу, багато культурних заходів.
Учасників міжнародної історико-правової конференції привітав проректор із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський. Ще у 80-х роках минулого століття він мав змогу неодноразово спілкуватися з видатним ученим.
Докладно про співпрацю Володимира Кульчицького з польськими правниками розповів професор Вроцлавського університету Мацей Маршал. З особливою теплотою розповідаючи про свого вчителя, Борис Тищик виокремив насамперед його відданість професії, принциповість та порядність, широку ерудованість і творчий підхід до вирішення проблем, сумлінне ставлення до виконання своїх службових і громадських обов’язків, душевну теплоту і чуйність.
Про масштабність постаті Володимира Кульчицького, який був справжнім істориком української правової думки, говорив директор Правничого коледжу, доцент кафедри історії держави, права та політико-правових учень Тарас Андрусяк.
Слово-спогад про свого Вчителя висловив Ігор Бойко, який зазначив, що Володимир Кульчицький, завдяки глибоким знанням польської та німецької мов, архівних матеріалів дослідив і концептуально висвітлив державний лад і право у Галичині в складі Австрії та Австро-Угорщини.
Усі наступні промовці у виступах цікавими фактами з життя і наукової творчості видатного історика держави і права доповнювали його великий біографічний портрет.

Соломія Островська. Фото Василя Рогана

Категорія: №5, травень 2011 р.