Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Урочисте відкриття та посвята меморіальної дошки Олени Степанів

Цьогоріч минає 120 років від дня народження Олени Степанів – українського історика, географа, громадської та військової діячки, першої у світі жінки, офіційно зарахованої на військову службу в званні офіцера, чотаря Української Галицької Армії. Із цієї нагоди географічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка зініціював проведення загальноукраїнського наукового семінару «Географічні і міждисциплінарні проблеми Львовознавства» та урочисте відкриття й посвяту меморіальної таблиці Олени Степанів на корпусі географічного факультету, що відбулося 20 грудня 2012 року за участю Ректора Львівського університету, професора Івана Вакарчука, проректора з науково-педагогічної роботи Звенислави Мамчур та доктора географічних наук, професора Олега Шаблія.

У слові про Олену Степанів Ректор Університету наголосив на важливості вшанування пам’яті національних героїнь, легендарних жінок, громадських діячів, доля яких пов’язана з Львівським університетом, адже Олена Іванівна була студенткою, згодом викладачем Львівського університету. «Дивовижна, надзвичайно активна жінка, національна героїня, яка провела довгі роки у радянських таборах», заслуговує на увіковічення в нашій пам’яті та на скрижалях історії, аби запалювати прикладом доброго життя підростаюче покоління. Особливу подяку Ректор висловив географічному факультету за ініціативу проведення заходу.

Про велику життєву школу української жінки-патріотки, яка працювала на терені природничих наук і залишила певний науковий доробок у світовій науковій скарбівні, імпульс діяльності якої свого часу задав саме Львівський університет, розповів доктор географічних наук, професор Олег Шаблій. Олена Степанів, як особистість і науковець, є багатовимірним феноменом: доктор філософії в галузі історії та географії, відомий громадський діяч Галичини, доцент кафедри економічної географії Львівського університету та відділу економіки АН УРСР у Києві, належала до грона вчених, якими може пишатися будь-який народ. «Для географічного факультету Олена Степанів є насамперед ученою європейських обсягів і знань, яка пройшла школу у визначних учених Львова й Відня», – зазначив Олег Іванович. Дивовижність цієї жінки, за словами професора, у тому, що в надзвичайно скрутних умовах вона зуміла писати унікальні, вагомі праці, які тепер географічний факультет видає. Адже наукова спадщина Олени Степанів до нинішнього часу залишається не достатньо вивченою. Більшість її наукових праць була у рукописах. Можливо, частина з них втрачена, частина, певно, знаходиться в архівах КГБ, в архівах інститутів Академії наук.

У виступі Степана Гелея, проректора з навчально-виховної роботи Львівської комерційної академії, йшлося про викладацьку діяльність Олени Степанів у Львівському інституті радянської торгівлі (тепер – Комерційна академія), про її ініціативу створення «кооперативів здоров’я» – феноменальної акції, спрямованої на оздоровлення суспільства. Степан Дмитрович зазначив, що знаменита родина Дашкевичів, до якої належала Олена Степанів, «тримала українство на належному високому рівні». Проректор звернув увагу присутніх і на різнобічність особистості видатної українки, «яка вміла і могла все», та ніколи не боялася говорити правду. І саме такі люди потрібні нашому суспільству сьогодні.

«Живою легендою», «взірцем для молоді», назвав національну героїню Галичини поет Петро Шкраб’юк і прочитав присвячені їй зворушливі поетичні рядки вірша «Ой там на горі, на Маківці». Адже з вибухом Першої світової війни Олена Степанів добровільно вступає до легіону Українських Січових Стрільців, відзначається у боях на горі Маківці у Карпатах, за що нагороджена срібною медаллю Хоробрості.

Подяку всім, хто долучився до акції вшанування пам’яті видатної українки, висловила представниця патріотичної скаутської організації «Пласт», членом якої свого часу була Олена Степанів, що є беззаперечною підставою сучасним пластунам пишатися цим і бути гідними наслідувачами легендарної жінки.

Олена Степанів була й залишиться назавжди серед славних жінок, справжніх Берегинь незалежної Української Держави. Пам’ятаймо про це!

Олена Карабчук,
редактор Прес-центру
Фото Олега Гордійчука

Категорія: №9, грудень 2012 р.