Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Українські свята на долоні

У вестибюлі головного корпусу ЛНУ ім. Івана Франка 4 грудня відбулося відкриття виставки листівок ручної роботи «Українські свята на долоні. Зима. Молодіжно-мистецький вітальний арт-проект». Експозиція, яка тривала до 19 грудня, припала до душі відві­ду­вачам. На захід завітали ректор Університету Іван Вакарчук, проректор з міжнародної співпраці Володимир Кирилич та проректор з науково-педагогічної роботи Роман Крохмальний, котрі привітали авторів мистецького арт-проекту.

За словами заступника декана факультету іноземних мов з виховної роботи Ганни Кость, такі виставки є свідченням не лише високого інтелекту студентів, але й їхнього світобачення та душевного стану. Арт-проект демонструє скрупульозність та ювелірність виконання листівок. Такі картки можна подарувати друзям, близьким та коханим людям. Адже представлені листівки на всі смаки, кольори, на все різнобарв’я, яке є у світі.

Авторами виставки є студенти факультету іноземних мов Марія Шинкарчук, Вікторія Пісоцька, Наталя Боса та студентка Львівського інституту банківської справи Христина Шинкарчук, які утворили мистецьку формацію «МАК» (Молодіжна арт-команда).

Як зазначили дівчата: «Ми намагалися відтворити атмосферу Різдвяних свят, щоб кожна людина пройнялася цим святковим духом. Адже в кожну листівку вкладаємо частинку нашої душі, любові та позитивних емоцій. Нам подобається момент народження листівок, пошук натхнення, яке інколи може приходити тільки під ранок. Сподіваємося, що людям сподобалися наші листівки. Виставка була цікавою, бо кожного дня попов­нювалася новими оригінальними листівками».

Історією створення листівок поділилася Марія Шинкарчук: «Спершу це було щось таке не значне, у вигляді аплікації: звичайний шкільний картон, фломастери, олівець, лінійка, клей ПВА і якийсь малюнок чи картинка із журналу. Але з часом ми все глибше і глибше пірнали у царство листівкового мистецтва, різні, так би мовити, хитрощі і тонкощі, які нам відкривались крок за кроком. І я точно знаю, що цей процес триває ще й досі. Кожна листівка – це невеличкий витвір мистецтва. Майже завжди щойно народжена листівка відрізняється від тієї, яка була задумана і намальована в думках, адже в процесі, під впливом натхнення і порад тих, хто поряд, майже все змінюється і досягає своєї маленької досконалості. Тому листівки найкраще створювати в невеличкій компанії. Їх можна дарувати як і з нагоди якогось свята чи дня народження, так і просто так. Можна побажати хорошого дня, подякувати за довгі роки дружби. Освідчитися у коханні чи побажати щасливої дороги. Велику силу витонченості, грації і змісту надають листівці слова, що наповнюють її всередині. Кожна буква випромінює усмішку і щирість. І я впевнена, що це буде найкращим подарунком вашим близьким. Даруйте однин одному листівки з нагоди і без неї, і наповнюйте ваші дні добром і усмішкою».

Експозиція відбувалася за сприяння Студентської інформаційної мережі (СІМ), Профбюро студентів, студентської ради факультету іноземних мов Львівського національного університету імені Івана Франка.

Куратор виставки – Олександр Лавринович (Прес-центр).

Марія Бойко, студентка
факультету журналістики
Фото Олександра Лавриновича

Категорія: №9, грудень 2012 р.