Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Випускники повертаються до рідного Університету

Цьогоріч вперше в Університеті відзначатимуть Свято випускника, яке, як планують організатори, стане традиційним щорічним Днем зустрічі випускників усіх факультетів / коледжів / інституту післядипломної освіти. Натхненником та організатором свята є Асоціація випускників Львівського національного університету імені Івана Франка. Про плани Асоціації розповіла керівник робочої групи зі створення Громадської організації “Асоціація випускників Львівського національного університету імені Івана Франка” випускниця математичного факультету Світлана Кубів (Кубецька).
– Яка мета створення Асоціації випускників?
– Метою діяльності Асоціації випускників є сприяти реалізації навчальних, наукових, соціально-економічних і виробничих проектів стратегічного розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка, а також створити умови для освітнього, наукового, культурного і професійного спілкування випускників, студентів та викладачів Університету.
– Пані Світлано, розкажіть про заплановані проекти…
– Перший проект Асоціації буде несподіванкою, яку готуємо на Свято випускника. Попередня робота триває дуже інтенсивно, і це, звісно, загальноуніверситетський проект. Зокрема, у ювілейний рік ми хотіли б організувати спільний проект із Музеєм історії Університету. Живемо в час інтенсивного розвитку інформаційних технологій, тому одним із перших проектів Асоціації буде створення інформаційного сере­дови­ща, активної дієвої веб-сторінки Асоціації, покликаної сприяти обміну інформацією серед наших випускників, а також між випускниками та Університетом. Якщо узагальнити майбутні програми, то роботу провадитимемо на двох рівнях – загальноуніверситетському, тобто втілюватимемо проекти, що охоплюють інтереси всього Університету, та на рівні кожного навчального підрозділу, оскільки кожен із них має свою специфіку. Передовсім будемо реалізовувати задуми, які генерують на факультетах. Загалом Асоціація підтримуватиме ініціативи всіх підрозділів нашого Університету.
– Яким буде формат співпраці Асоціації випускників з Університетом?
– Питання про співпрацю з Університетом є для нас засадничим. Я долучилася до створення Асоціації в жовтні минулого року і, як на мене, першочерговим завданням для нас було вивчення українського та закордонного досвіду, аби не винаходити велосипед, а синтезувати найкраще. Маємо приклади діяльності Асоціацій випускників у вищих навчальних закладах України, зокрема в Харківському національному університеті, у Києво-Могилянській академії, в НУ “Львівська політехніка” тощо. Ці Асоціації сформовано після 2000 року, у середньому в них десятирічний досвід діяльності. Тому природно, що наш погляд був спрямований на Захід, де такі організації з’явилися значно раніше, а їхній досвід – цікавіший. Я мала нагоду побувати в одному з найбільших навчальних закладів Канади – Університеті Торонто й ознайомитися з діяльністю його Асоціації випускників. Для прикладу наведу кілька цифр: Асоціацію випускників Університету Торонто засновано у 1900 році, вона налічує близько 500 тис. членів. Святкуючи свій столітній ювілей, Асоціація організувала й провела п’ятилітню кампанію, унаслідок якої вдалося зібрати 1 млрд канадських доларів для розвитку Університету Торонто. Рекордна сума в історії канадських ВНЗ – ось внесок випускників у розвиток свого університету!
– Розкажіть про структуру Асоціації…
– Керівними органами Асоціації як громадської організації будуть: Загальні збори членів Асоціації, Рада Асоціації та Правління Асоціації на чолі з президентом Асоціації. Вищий керівний орган Асоціації – Загальні збори. Рада Асоціації є консультативно-дорадчим органом, її обиратимуть із числа членів Асоціації і вона складатиметься не менше, ніж із п’ятнадцятьох осіб. Щодо Правління Асоціації, то до нього ввійде не менше 25 осіб – представників та відповідальних осіб від кожного навчального підрозділу Університету. На кожному факультеті / у коледжі / інституті призначено відповідальну особу, яка працює з випускниками вже сьогодні. Тобто структурно ми сформовані і тепер налагоджуємо ефективні канали обміну інформацією.
– У чому полягатиме специфіка спів­пра­ці та взаємодії випускників у межах Асоціації?
– Дружба – той фундамент, на якому будуватиметься Асоціація випускників. Умовно узагальнюючи, поділяю випускників на дві групи: ті, хто закінчив Університет не більше 10 років тому, і ті, хто має “стаж” випускника понад 10 років. Перша група – наші молоді спеціалісти, які шукають перспективну роботу і, на моє глибоке переконання, Університет і старші випускники можуть і повинні долучитися та посприяти в цьому. Проведення ярмарків праці буде однією з форм взаємодії випускників. Старше покоління допомагатиме працевлаштовувати молодь, і вже за 10 років саме вона стане потенційним роботодавцем для наступного покоління випускників. Це повернеться нам сторицею, бо коли людина аналізує ключові моменти свого життя, то бачить, що пройдений шлях, зокрема кар’єрний, повсякчас пов’язаний зі здобуттям освіти в Університеті, знайомством із вірними друзями, адже майже кожен випускник визнає, що студентські роки, які минули в Університеті, є найкращими!
– Які першочергові завдання Ви визначили для Асоціації на шляху її становлення?
– Гасло Асоціації – “Випускати, але не відпускати”. Університет пишається своїми випускниками, їхніми досягненнями. Ми свідомі, що вони є нашими “адвокатами” у світі. Через створення Асоціації ми, фактично, створюємо “Університет випускника”, а до нього вступають назавжди. Нашим завданням є передовсім напрацювати інформаційну базу, вивчити очікування й можливості випускників. Мусимо враховувати і специфіку факультетів, бо робити можна багато, але наше завдання – виокремити те, що є найважливішим сьогодні для Університету і його випускників. Пропонуватимемо конкретну участь у загальноуніверситетських проектах чи проектах на окремих факультетах / у коледжах. Співпраця залежатиме від можливостей кожного випускника, адже хтось може посприяти фінансово, хтось докладе зусиль і не шкодуватиме свого часу, хтось буде симпатиком. Звісно, не розраховуємо на те, що кожен випускник перейматиметься проблемами Університету постійно, але якщо запропонувати конкретні кроки, то я переконана, що зголосяться усі небайдужі, хто матиме бажання долучитися до реалізації планів. Тому завданням Асоціації є напрацьовувати базу таких випускників, налагодити шляхи та методи ефективного спілкування і пропонувати членам нашої Асоціації випускників роботу в конкретному проекті.

Розмову вела Анастасія Коник

Категорія: №5, травень 2011 р.