Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Перспективи земельного ринку

У Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка 5 травня 2011 року відбувся круглий стіл “Сучасний стан реформування земельних відносин і ринку землі в Україні: проблеми та перспективи”. Участь у засіданні круглого столу взяли Ректор Університету, економісти, представники фермерського сектору, географи та юристи. Модерував засідання декан географічного факультету доцент Володимир Біланюк.
На відкритті круглого столу Ректор Університету Іван Вакарчук сказав: “Питання землі сьогодні є дуже важливим, адже воно стосується кожного із нас, нашої порядності, знання своїх прав. Ініціювавши цей науковий семінар, я хотів, щоб ми були обізнаними з цією темою та готовими до земельної реформи, що, можливо, вже невдовзі чекає на нас”.
Зазначимо, що поштовхом до активізації обговорення земельного питання стала цьогорічна заява Президента України Віктора Януковича про те, що 2011 рік буде останнім роком дії мораторію на купівлю-продаж землі. За словами Президента, уже з 2012 року в Україні має повноцінно функціонувати ринок землі.
Ставлення учасників круглого столу до перспектив запровадження в Україні ринку землі в багатьох аспектах різнилися. Зокрема, на думку прихильників швидкого скасування мораторію, теперішня відсутність ринку землі сільськогосподарського призначення не дає можливості реалізувати величезний потенціал, який є в сільському господарстві. Зняття цього мораторію, на думку присутніх на засіданні експертів, дасть змогу легалізувати земельні відносини та вивести їх із тіні.
“Історія засвідчила, що мораторій не мав позитивних наслідків. Землею все одно торгували. Просто всі схеми, що стосувалися продажу землі сільськогосподарського призначення, відбувалися на тіньовому ринку”, – зазначив кандидат географічних наук, доцент кафедри ґрунтознавства та географії ґрунтів Микола Пшевлоцький.
Раніше економічні аналітики зазначали, що, попри дію мораторію, в Україні за різними схемами привласнено близько п’яти мільйонів гектарів родючих угідь.
Натомість противники швидкого скасування мораторію кажуть, що вводити вільний ринок землі надто рано. За словами низки експертів, станом на сьогодні в Україні ще не підготовлено відповідну законодавчо-правову та структурну базу для успішного й прозорого функціонування земельного ринку. Зокрема, перший віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, голова Львівської обласної асоціації Ярослав Кардаш наголосив на небезпеці формувань новітніх латифундій. На його думку, сьогодні простий українець не готовий узяти участь у земельних торгах, а це, врешті, призведе до того, що власниками землі ставатимуть лише великі компанії та олігархи.
 “Потрібно відштовхуватися від того, що хочемо бачити в українському селі. Сьогодні ми зіткнулися з ситуацією, коли влада робить усе, щоб зробити село непривабливим. Ні влада, ні громадяни не готові нині вступити в земельні відносини. А новітні латифундії не дадуть країні нічого доброго”, – зауважив Ярослав Кардаш.
Скептики швидкого зняття мораторію також вважають, що нібито узаконення земельних відносин буде доволі примарним через специфіку самої теперішньої української держави. “Ми живемо в країні, у якій, на жаль, закони не виконують і не виконуватимуть. Особливо за теперішньої влади. Які б гарні закони наша влада не ухвалювала, їх проігнорують. Їх напишуть лише для “маленьких людей”, – зазначив Почесний консул Королівства Нідерландів у Львові, депутат Львівської міської ради Богдан Панкевич.
На думку місцевого депутата, землю та її стан має контролювати держава. “Сьогодні земля – усе, що залишилося в українській державі… Вона має бути в державній власності”, – сказав Богдан Панкевич.
Інші небезпеки очікуваної земельної реформи учасники круглого столу вбачають у можливому погіршенні якості обробки землі, виснаженні ґрунтів та можливій перспективі дозволу продажу української землі іноземним громадянам і корпораціям.
Зійшовшись на думці, що мораторій потрібно скасувати, учасники засідання, однак, майже одноголосно зазначили, що для цього необхідно провести чималу підготовчу роботу. Фактично всі присутні погодилися, що для впровадження земельного ринку необхідно підготувати економічно та юридично обґрунтований земельний кодекс, створити недержавний орган контролю за розподілом та використанням землі й удосконалити земельний кадастр.
“На мою думку, Україна ще не готова до скасування мораторію. Немає технічної, економічної бази. Щоб функціонував ринок землі, потрібно знати ціну на землю. Нині вартість на землю встановлюють за результатами досліджень, проведених ще в п’ятдесятих роках минулого століття. А ґрунти і їхня властивість змінюються”, – сказав у коментарі “Каменяру” доктор географічних наук, завідувач кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів Львівського національного університету імені Івана Франка професор Степан Позняк.
 На думку професора Позняка, мораторій можна скасовувати лише після п’яти – десяти років активної і цілеспрямованої підготовки плацдарму для успішного функціонування земельного ринку.
Нагадаємо, що мораторій на землю введено 2001 року, водночас було ліквідовано колективну власність на землю. У 2004, 2006, 2007 та 2010 роках Верховна Рада продовжувала дію мораторію. А в 2009 році відхилила законопроекти “Про державний земельний кадастр” і “Про ринок землі”, необхідні для скасування мораторію. Востаннє дію мораторію продовжено наприкінці минулого року до січня 2012. Станом на сьогодні народні обранці розглядають законопроекти “Про державний земельний кадастр” і “Про ринок землі”. Тим часом у сере­дови­щі представників Партії регіонів в один голос зі словами Президента Віктора Януковича кажуть, що однією з головних реформ нової влади має стати скасування мораторію на землю.

Олег Вівчарик
Фото Юлії Гриценко

Категорія: №5, травень 2011 р.