Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Менестрель очей осінніх. Романові Кудлику – 70

Спливає заледве півроку відтоді, як літературно-мистецький часопис Національної спілки письменників України “Дзвін” відзначив своє 70-річчя, а на верховинах письменницького Парнасу – знову ювілей. Естафету урочистого однойменного круглоліття переймає головний редактор журналу, один із найавторитетніших дзвонарів сучасності, неперевершений майстер українського верлібру та мудрий і розважливий порадник задиркуватої літературно-творчої університетської молоді – Роман Кудлик.
Роман Кудлик невтомно працює на посту головного редактора літературно-мистецького часопису “Дзвін” із 2001 року та жертовно оберігає високе істо­ри­ко-куль­тур­не реноме цього видання, дбає про незгасну тяглість класичної словесної традиції, освіжену інгаляцією вдалих експериментів від молодшого письменницького покоління, того покоління, яке від 2004 року навчається в авторитетного митця секретів поетичної творчості на кафедрі української літератури імені академіка М. Возняка.
“Так швидко пролітають дні ці сонячні, / Мов пелюстки хтось обрива на соняху…” – це пластично зриме й конкретно пейзажне відчуття плинності часу виявляє поет у “Яблуневих ліхтарях”, а вже в поемі “Етап” – художньому осмисленні одного фрагмента Франкової біографії, що увійшла до наступної збірки “Листя дикого винограду” (1987), по-філософськи глибокодумно диверсифікує категорії миттєвості й вічності: “Ми всі минущі, / а народ наш вічний, / тож лет душі,/ і каторжний свій труд… /…йому офіруй”. Саме такий твердий каменярський принцип сповідує Роман Кудлик на всіх етапах свого щедрого життєпису і, як кількадесят років тому, “пускає окулярами зайчики”.
Щиро вітаємо ювіляра і з прекрасним, світлим ювілеєм, і з виходом у світ “Мосяжних відлунь” – найновішої збірки текстів його творчого генія, завершальним відлунням якої є поезія “У ніч Великодню…” з добірно злагодженими побажальними прикінцевими акордами:
У ніч Великодню.
     Різдвяну,
          у ніч новорічну
Запалімо свічки,
засвітімо свічник
                   троєсвічний.
І хай душі обійме
їх врочистість святкова,
Хай свічки їх осяють –
     свічки
          Віри,
               Надії,
               Любові!

Ярослав Гарасим, доктор філологічних наук, декан філологічного факультету
Фото Олега Гордійчука

Категорія: №5, травень 2011 р.