Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Андрій Бойко: “Суддівська діяльність – відповідальність перед суспільством і сумлінням у здійсненні місії служіння правосуддю”

Львівський національний університет імені Івана Франка увійшов до четвірки ВНЗ України, у яких проводять спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді, серед яких, зокрема, й Національний університет “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого” (м. Харків), Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет “Одеська юридична академія”.

Спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді відбувається згідно із Законом України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року, яким, зокрема, передбачено, що спеціальна підготовка кандидата на посаду судді включає теоретичне та практичне навчання за денною (очною) чи заочною формами. Організацію спеціальної підготовки здійснює Національна школа суддів України. Програма, навчальний план і порядок проходження спеціальної підготовки, а також перелік юридичних вищих навчальних закладів, де готуватимуть кандидатів на посаду судді, затверджує постійно діючий орган у системі судоустрою – Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка займається кадровою політикою. Вона дбає не лише про добір кандидатів на посаду судді вперше, а й регулює їхню подальшу кар’єру, веде дисциплінарне провадження щодо суддів тощо. Вища кваліфікаційна комісія суддів України, до складу якої входять представники суддівського корпусу, визначає найбільш гідних претендентів за процедурою анонімного тестування, що дає змогу досягти максимальної об’єктивності.

4 лютого 2013 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття школи спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів України на 2013 рік.

“Із надзвичайною приємністю відкриваю школу підготовки кандидатів на посади суддів у Львівському університеті. Цього року вперше в одному з чотирьох вищих навчальних закладів України розпочинаємо таку спецпідготовку. Нам приємно, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України звернула увагу на традиції Львівського університету та доручила нам здійснювати цю суспільно значущу місію”, – відкрив урочистості вступним словом декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко. Андрій Михайлович розповів про історію створення правничої школи Львівського університету, з якої бере початок українська юридична освітня наука.

“Кожен із вас зможе долучитися до львівської академічної правничої традиції. Наші випускники – це, передусім, фахівці зі зрілим розумом, суспільним досвідом. Вони відповідальні перед суспільством і сумлінням у здійсненні найважливішої суспільної місії – творенні правосуддя. Сподіваюся, що ви долучитеся до формування цінностей і чеснот, яких потребує суддівський корпус”, – додав Андрій Бойко.

Від імені ректорату Львівського національного університету імені Івана Франка з початком нового навчального року учасників школи підготовки кандидатів у судді України привітав проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський: “З одного боку, проведення спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів України у Львівському національному університеті імені Івана Франка – це високе визнання статусу нашої правничої школи, а з іншого – велика відповідальність”. Мар’ян Володимирович побажав слухачам школи бути наполегливими у здобутті нових знань.

Із вітальним словом звернувся до присутніх голова Ради суддів України, перший заступник Голови Верховного Суду України, заслужений юрист України, випускник Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослав Романюк. “Упродовж останніх 2,5 років в Україні здійснюється головна судово-правова реформа, одним із досягнень якої є нова процедура відбору кандидатів на посаду судді, що відповідає міжнародним стандартам. Така спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді України цього року проходить вперше. Цей крок дозволить майбутнім суддям глибше освоїти навички професії, удосконалити свої знання, перевести їх із теоретичної площини в практичну. Вам надано унікальну можливість – слухати лекції, які читатимуть вам метри юридичної науки й авторитетні практикуючі судді”, – йшлося у виступі Ярослава Михайловича.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, доктор юридичних наук, професор Віктор Мікулін привітав учасників урочистостей із початком навчання. Звертаючись до присутніх, Віктор Петрович сказав: “Президент поставив завдання, щоби відповідно до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” розпочати спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді України. Для цього ми обрали чотири вищі навчальні заклади України, де є досвід, де є науковий потенціал. А без Львівського національного університету імені Івана Франка не може бути повноцінної правничої підготовки”. Зазначимо, що загалом підготовку проходитиме 631 кандидат на посаду судді України. На думку члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, “це має бути модельний суддя щодо загальної юрисдикції та, що важливо, окрім теоретичних і практичних навиків, має мати високі моральні й особисті якості”.

“Сьогодні в усіх обраних для згаданої спецпідготовки чотирьох вищих навчальних закладах України одночасно проводяться урочистості з нагоди відкриття шкіл”, – зауважив Анатолій Костенко, суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України.

Завідувач кафедри кримінального процесу та криміналістики, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України Василь Нор звернувся до присутніх: “Більшість із вас уже має базову підготовку. Як і практикується в усіх цивілізованих спільнотах, після отримання диплома потрібно розставити основні спеціальні акценти на тих знаннях, які ви вже маєте. Ви часто перебуватимете під пресом багатьох факторів і вам треба буде витримувати цей тиск. Від вашого сумління й професійної діяльності залежать права, свободи, життя і здоров’я громадян нашої держави. А тому пам’ятайте, що до вас – особливе ставлення й особливі вимоги. Наше завдання як викладачів і наставників – огранити ваші знання, допомогти вам міцно стати на суддівську стезю”.

На завершення урочистостей декан юридичного факультету Андрій Бойко від імені вченої ради факультету нагородив найвищою нагородою – золотим гербом факультету першого заступника Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка та голову Апеляційного суду Львівської області Валентина Государського.

Зазначимо, що 27 лютого 2013 року об 11.00 одночасно в чотирьох обраних ВНЗ України (Харків – Одеса – Київ – Львів) упродовж 80 хвилин кандидатів на посаду судді України тестували в режимі он-лайн.

Так, 37 юристів на юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка взяли участь у цьому тестуванні, отримавши завдання за темою “Судоустрій України. Етика та деонтологія судді” з серверу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, куди відразу ж було надіслано й відповіді.

Зі завершенням першого етапу підготовки учасників привітав Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін і побажав їм успіхів у подальшому навчанні. “Навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка проходить успішно. Сьогодні ви покажете, що дала вам спецпідготовка, адже це – не просто формальність, а потреба більше пізнати процес, який надалі дасть позитивний результат, – резюмував Ігор Леонович, додавши:  – Через 6 місяців ви зможете вирішити, чи пов’язувати свою долю з обраною професією. Ви маєте унікальну можливість продемонструвати, як застосовувати на практиці право бути юристом”.

Сучасне суспільство, на думку Голови ВККС України, потребує висококваліфікованих, ділових, морально стійких суддів. “Робота судді, як робота шахтаря, – треба любити і віддаватися їй. Робота судді, як робота лікаря, – юристи лікують душу, а лікарі – тіло”, – зазначив Ігор Леонович. Він переконаний, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України завжди приділятиме максимум уваги спеціальній підготовці, завдяки якій формуються фахівці високого ґатунку.

Декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Бойко, який у своєму вступному слові зазначив, що в Університеті надають особливого значення професійності. “Кожен із вас усвідомлює важливість і значущість обраної професії. Приємно, що таке тестування проходить в нашому Університеті, правничій школі з давніми традиціями, яка підготувала цілу когорту відомих юристів. Тут ви можете почерпнути атмосферу, дух, традиції, які вам передадуть наші викладачі, адже судді повинні мати високий рівень інтелекту, демонструючи соціальну та професійну зрілість”, – зауважив Андрій Бойко.

Нагадаємо, що 37 юристів, які сьогодні склали перший етап тестування, упродовж шести місяців навчатимуться на денній формі юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, а після закінчення навчання (за умови успішного складання подальших тестувань) будуть зараховані до резерву суддів України.

Тетяна Шемберко
Фото Олега ВІВЧАРИКА