Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Міжнародна конференція викладачів англійської мови

За підтримки Посольства Америки в Україні Центр англомовної академічної комунікації Львівського університету у співпраці з Навчально-методичним центром освіти м. Львова 24‑25 січня 2013 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка проведено дводенний Західноукраїнський інститут підвищення кваліфікації викладачів англійської мови на тему: “Практичні поради для викладачів англійської мови: інструментарій і творчість” (Empowering and inspiring EFL teachers: practical advice for the classroom), що за форматом відбувся як міжнародна конференція.

28 професійних американських викладачів англійської мови, які тимчасово працюють у Західній Європі, Кавказькому регіоні, Молдавії, Білорусії та в Росії, а також 10 українських викладачів провели семінари з методики викладання англійської мови та поділилися власним викладацьким досвідом. У заході взяли участь понад 300 викладачів університетів, вчителів середніх шкіл та мовних курсів з 17-ти регіонів України. Дискусії стосувалися таких тем: використання технологій у вивченні іноземної мови; викладання англійської мови дітям; інтегрування в іноземну мову через розвиток навичок; викладання англійської для спеціальних цілей; обговорення проблеми оцінювання знань; вивчення англійської мови для академічних цілей; розвиток міжкультурної співпраці. Формат конференції обумовлював проведення одногодинних семінарів-дискусій, у ході яких лектор допомагав слухачам вирішувати актуальні проблеми та специфіку викладання англійської мови або ж поглиблювати знання щодо методів дослідження.

Під час урочистого відкриття конференції проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Кирилич акцентував увагу учасників на неперервності багатовікової традиції гуртування культурної еліти навколо Львівського університету, однією з ознак якої завжди була багатомовність, адже, за словами проректора, як мінімум 5 мов здавна присутні в мовній палітрі міста Львова. Володимир Михайлович розповів про можливості й умови вивчення іноземних мов в Університеті, про міжнародну співпрацю в контексті обміну студентами та стажування викладачів за кордоном, а також  подякував організаторам за обрання місцем проведення Зимового інституту саме Львівський університет, що є ще одним свідченням його міжнародного визнання.

У вітальному слові декан факультету іноземних мов Володимир Сулим зауважив: “Вивчення мов інших народів у Львівському університеті сягає сивої давнини. Однак за кожної епохи специфіка вивчення мов, методика їхнього викладання була різною”, тому під час проведення конференцій і семінарів, викладачі факультету завжди осучаснюють методи вивчення англійської мови. За словами Володимира Трохимовича, зараз викладання іноземних мов у Львівському університеті здійснюється в трьох площинах:  вивчення мови, викладання мови та дидактично-методичне забезпечення. Не лише сучасні технології та методологія викладання англійської мови цінується вибагливим студентом, а, насамперед, талант, здібність викладача. Пригадавши гасло факультету іноземних мов: “Populos linguae iungunt” (“Мови єднають людей”), декан назвав конференцію важливим кроком уперед, адже представники різних держав матимуть змогу обмінятися своїми моделями викладання іноземних мов, удосконалити свою методику та специфіку викладання, бо ж lingua franca – дуже важлива місія англійської мови.

На розумінні важливості й актуальності заходу, що сприятиме поступу, широкомасштабній співпраці та стимулюватиме бажання до вдосконалення, наголосив завідувач кафедри англійської філології Михайло Білинський: “Світ швидко змінюється, і англійська мова разом із ним… Наші студенти бажають вдосконалюватися. І наше завдання – допомогти їм у здійсненні їхніх мрій”.

Представник Посольства Америки в Україні Джерольд Франк подякував Університету за співправцю й ознайомив присутніх з метою і програмою конференції, наголосивши на очікуваних результах заходу – дати можливість самовдосконалення, сприяти тіснішій співпраці між викладачами, додати стимулу та натхнення для подальшої роботи, обміну думками й ідеями. Як зауважив Джерольд Франк, прагнення викладачів англійської мови до вдосконалення методики викладання та пізнання нових технологій і ідей не повинно обмежуватися лише проведенням конференцій. Тому задля плідної співпраці він закликав учасників приєднатися до нового сайту www.e‑connect.ning.com, заснованого відділом американського посольства з питань англійської мови. На цьому сайті викладачі з усього світу матимуть змогу продовжувати дискусії та обмінюватися досвідом у царині викладання англійської мови.

Олена КАРАБЧУК
Ольга ІВАЩИШИН
Фото Олега ВІВЧАРИКА