Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Крути: подвиг і трагедія

“На порожньому місці роду не заснуєш”, – писав Павло Загребельний. Кожен свідомий українець повинен знати історію своєї держави. А історія наша полита кров’ю і сльозами. Однією з найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами.

20 лютого 2013 року в глядацькій залі Центру культури та дозвілля відбувся літературно-музичний вечір, приурочений 95-й річниці трагедії під Крутами за участю студентів Педагогічного коледжу й історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Захід проходив у співпраці з Державним меморіальним музеєм Михайла Грушевського у Львові та Львівським державним училищем культури і мистецтв.

Зі вступним словом про перебіг згаданих подій звернувся до присутніх кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України Олег Павлишин: “Битва під Крутами є одним із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, який уже давно перестав сприйматися як пересічна історична подія”. “29 січня 1918 року назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність”, – такими словами розпочала літературно-музичний вечір ведуча.

Як стверджував Євген Маланюк в історичному есе “Крути. Народити нового українця”, під Крутами зародився новий тип українця – активного борця за незалежність України.

Студенти Університету присвятили вечір усім тим, хто в боротьбі за волю й кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, хто спить у знаних і безіменних могилах, розкиданих по рідній і чужій землі; цвітові нашого народу, його славним синам і дочкам, які в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче, що є в кожного з нас, – життя; тим, кого в умовах більшовицької тиранії ми повинні були забути й викреслити зі своєї пам’яті та історії, героям, які впали у страшному бою під Крутами.

Тетяна Шемберко,
керівник Прес-центру
ЛНУ ім. Івана Франка