Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Короткі поради щодо профілактики серцево-судинних захворювань

Серцево-судинні захворювання завжди асоціюються з людьми старшого віку, проте останніми роками спостерігається тенденція “молодшання” даної патології. Так, інфаркт у 35-40 років перестає бути рідкістю, особливо серед чоловіків. Відомо, що хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати, однак молоді та здорові люди рідко над цим задумуються. Швидкий темп життя, стресогенні ситуації, відсутність повноцінного відпочинку та необхідної фізичної активності, шкідливі звички водночас із несприятливими факторами зовнішнього середовища руйнівно впливають на організм. Що ж необхідно знати для того, щоб уберегти своє серце?

Якщо у вашій родині є хворі на серцево-судинні хвороби,то варто звернутися до сімейного лікаря з метою профілактичного огляду, навіть якщо у вас і відсутні будь-які скарги.Передусім необхідно зробити електрокардіограму, загальний аналіз крові, сечі та дослідження ліпідів крові (ліпідограму). На основі цих даних, а також огляду та вимірювання артеріального тиску лікар надасть вам необхідні рекомендації щодо стану здоров’я і повідомить про потребу в додатковому детальному обстеженні.

Також варто знати про фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань: куріння, високий артеріальний тиск, низька фізична активність, підвищений рівень холестерину й ожиріння.Зупинимося коротко на них. Куріння є універсальною судинною отрутою, яка викликає зміни в нормальному функціонуванні внутрішньої оболонки судини – ендотелію і є причиною підвищення артеріального тиску та прискорення розвитку атеросклерозу. Підвищений артеріальний тиск, своєю чергою, теж негативно впливає на ендотелій, поглиблюючи порушення його функції, а також призводить до надмірної роботи серцевого м’яза, викликаючи його гіпертрофію. Нормальним вважаються цифри артеріального тиску нижче 140/90 мм рт.ст. Якщо ж у вас він є постійно вищим – необхідно звернутися до лікаря. Артеріальна гіпертензія не завжди проявляється головним болем або іншим недомаганням, проте підвищений артеріальний тиск повільно та невпинно негативно впливає на організм, призводячи до інсульту чи інфаркту.

Наступним фактором ризику є надмірна вага або й навіть ожиріння. Перевірити це досить легко за допомогою індексу маси тіла. Для цього необхідно розділити вагу свого тіла в кілограмах на квадрат зросту в метрах. Нормальними вважаються цифри в межах 18,5-24,9, а показник від 25 до 29,9 – надлишкова маса тіла, за якою починається ожиріння, а це вже є не тільки естетичною чи психологічною проблемою, а хворобою, яку необхідно лікувати. Найбільш небезпечним є абдомінальне ожиріння (за типом “яблука”), тобто збільшення в об’ємі живота.

Надмірна вага не виникає сама по собі, а є наслідком неправильного харчування та недостатньої фізичної активності. Вона також може мати спадковий характер, про що необхідно пам’ятати, щоб вчасно корегувати і не допустити її збільшення до рівня хвороби.

З ожирінням тісно пов’язаний ще один фактор ризику – загальний холестерин крові. Він повинен бути меншим 5,2 ммоль/л у дорослої людини без серцево-судинних захворювань. Тому цей показник, як і рівень артеріального тиску, повинен знати кожен. Незначне підвищення холестерину можна корегувати дієтою, але високі цифри потребують медикаментозної корекції, особливо коли вони поєднуються з іншими факторами ризику.

Гіподинамія або недостатня фізична активність теж є фактором ризику серцево-судинних захворювань. Достатньо виділяти щодня не менше 30 хвилин для активного заняття вправами – ранковою гімнастикою, пробіжкою або пішою ходьбою в хорошому темпі, щоб тренувати серце та судини, спалювати зайві калорії, підтримувати артеріальний тиск і рівень холестерину в нормі.

Таким чином, правильне здорове харчування, яке відповідає за калоріями потребам організму, вживання достатньої кількості фруктів, овочів, риби, молочних продуктів, зменшення кількості твердих жирів і жирних сортів м’яса в раціоні, щоденна фізична активність, відмова від куріння та періодичний профілактичний огляд у сімейного лікаря дозволять вам знизити ризик виникнення серцево-судинних хвороб й уникнути розвитку різноманітних ускладнень. Ці рекомендації є доволі простими, а їх дотримання залежить лише від вашого бажання бути здоровими!

Ірина ЧУБУЧНА,
кандидат медичних наук, доцент
кафедри внутрішньої медицини № 2
Львівського національного медичного
університету імені Данила Галицького