Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Лекція професора Яреми Томашевського про небезпеку йододефіциту

20 березня 2013 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка виступив із лекцією “Самоконтроль вуглеводного обміну: профілактика йододефіцитних захворювань” заслужений професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, президент Української Академії профілактичної медицини при НТШ, дійсний член Українського лікарського товариства та Лікарської комісії НТШ, який понад 20 років (1978–1999 рр.) очолював кафедру ендокринології медичного університету, професор Ярема Томашевський.

У рамках “Тижня здоров’я” студенти факультету електроніки, фізичного факультету та Природничого коледжу мали змогу довідатися про проблеми метаболічного обміну, групи ризику захворювань на цукровий діабет і методи профілактики йододефіцитних захворювань. Також Ярема Ілліч розповів студентам про наукові пошуки та дослідницьку роботу кафедри ендокринології та Академії профілактичної медицини при НТШ.

За прогнозами наших науковців, у 2036 році цукровий діабет вразить 3% хворих на кожні 10 тис. населення. Для порівняння в 50-х роках минулого століття ця цифра становила лише 1%.

Оскільки ми живемо в ендемічній зоні, то лікарі фіксують чимало патологій, пов’язаних із нестачею йоду в організмі. Це – кретинізм, серцево-судинні захворювання, висока дитяча смертність, непродуктивні вагітності. Дефіцит йоду також спричиняє розвиток онкологічних, психічних і низки інших небезпечних недуг.

Професор Ярема Томешевський наголосив, що нормальний йодний баланс забезпечує функціонування всіх органів і систем організму. Він важливий для формування та функціонування  ендокринної, нервової, опорно-рухової,серцево-судинної систем. Тому на сьогодні існує кілька програм ліквідації йододефіцитних захворювань. Про специфіку й недоліки відомих програм Ярема Ілліч розповів детальніше.

Першу програму – йодування солі для профілактики захворювання розробили та  запровадили ще в повоєнний час. Професор ЯремаТомашевський наголосив, що суттєвий недолік зазначеної програми полягає в тому, що для отримання добової норми йоду, а це – 150 мкг, дорослим необхідно споживати 10 г йодованої солі щоденно. Регулярне вживання такої кількості солі неодмінно негативно вплине на організм людини. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує зменшити дозу до 5 г.

Друга програма – профілактика антиструміном. Вона також має свої недоліки, оскільки не забезпечує повністю добової потреби йоду для організму.

Третя програма, німецька, – вживання “йодомарину”. Як зауважив Ярема Ілліч, ця програма більш досконала за попередні, але не дає можливості дозувати препарат за віковими групами. Тобто є небезпека похибки дозування для немовлят і дітей різного віку.

Професор Ярема Томешевський презентував розробки Академії профілактичної медицини при НТШ, зокрема розповів студентам про простий і доступний для кожного препарат – йодоментол-25, який є результатом багаторічних наукових пошуків і досліджень.

Ярема Ілліч запросив студентів до активної співпраці в популяризації інформації про профілактику йододефіциту та переваг ранньої діагностики цукрового діабету.

Анастасія КОНИК. Фото автора