Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Лікар-терапевт про шкідливий вплив нікотину

У рамках акції “Тиждень здоров’я” студенти філологічного факультету мали можливість зустрітися з практикуючим лікарем-терапевтом Роксоланою Назарук, яка розповіла про руйнівну дію тютюну на молодий організм, нав’язану моду на певний стиль життя, що збагачує тютюнових магнатів і прививає шкідливі звички у молоді.

Оскільки Україна посідає “непочесне” друге місце у світі за кількістю випалених цигарок на людину, а кожен п’ятий школяр у віці 11-12 років починає курити, Роксолана Іванівна застерегла студентів щодо жахливих наслідків цієї згубної звички. На яскравих прикладах зі свого професійного досвіду лікар пояснила, що немає легких цигарок і, незважаючи на маркування на пачці “лайт”, вони однаково отруйні та вкрай шкідливі для організму людини. Тому заспокоювати себе тим, що викурена “легка” цигарка не зашкодить, не варто.

Також Роксолана Назарук розповіла про хімічний склад рослини тютюну, про вплив нікотину на бронхо-легеневу, серцево-судинну, центральну нервову, сечо-статеву системи та кишково-шлунковий тракт. Скажімо, на стінках легень курця за 1 рік осідає близько 1 кг тютюнового дьогтю. Куріння спричиняє безпліддя у жінок і ранню імпотенцію в чоловіків.

Роксолана Іванівна запропонувала студентам переглянути короткометражний документальний фільм про стан внутрішніх органів курця. На завершення зустрічі Роксолана Назарук зацитувала Оноре де Бальзака, який стверджував, що “Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум і отуплює цілі нації”, а також думку Степана Бандери про здоров’я нації. Відтак, вона побажала всім присутнім міцного здоров’я і наголосила, що майбутнє держави – в руках сучасного покоління, і від стану його здоров’я залежатиме доля нашої держави, яка потребує сильних, розумних і творчих людей.

Анастасія КОНИК