Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Студентам-філологам розповіли про історію медицини Галичини

У рамках “Тижня здоров’я” директор унікального Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина Олесь Канчалаба 22  березня 2013 року розповів студентам філологічного факультету про історію та напрями діяльності Українського лікарського товариства у Львові. Нагадаємо, що УЛТ  діяло на теpенах Галичини з 1910 по 1939 pік, створене за ініціативи свідомих лікарів, зокрема Євгена Озаpкевича, який став його першим головою. Засновники УЛТ визначили тpи основні напрями діяльності: науковий, фахово-оpганізаційний і гpомадський. Серед членів товаpиства були: учасники визвольних змагань, оpганізатоpи медичного факультету Укpаїнського таємного унівеpситету у Львові, “Наpодної лічниці”.

Також Олесь Канчалаба розповів про історію заснування шпиталю “Народна лічниця”.

Унікальний Музей історії медицини Галичини імені М. Панчишина функціонує з 1990 року – моменту відновлення Українського Лікарського Товариства у Львові у приміщенні будинку професора, громадського діяча, одного з найвизначніших лікарів Львова міжвоєнного часу Мар’яна Панчишина. Саме про постать професора Панчишина Олесь Канчалаба розповів детальніше,  адже він був видатним фахівцем у галузі внутрішніх хвороб і туберкульозу, найвідомішим у Галичині “народним лікарем”, організатором і ректором Українського таємного університету у Львові, засновником Українського гігієнічного товариства, протитуберкульозного диспансеру та першого українського санаторію, керівником терапевтичного відділу “Народної лічниці”, редактором журналів “Лікарський вісник” і “Народне здоров’я”, професором і завідувачем кафедри шпитальної терапії Львівського медичного інституту, засновником Львівської школи терапевтів, автором низки наукових праць із найактуальніших питань внутрішньої медицини.

У Музеї історії медицини Галичини імені М. Панчишина, що розташований у Львові на вулиці Кармелюка, 3,всі охочі можуть ознайомитися з історією відомих українських медиків, які жили та працювали в Галичині.

Анастасія КОНИК
Фото автора