Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Мигдалики – “сфінкс медицини”

Упродовж “Тижня здоров’я” за підтримки Українського лікарського товариства у Львові викладачі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького читали лекції для студентів ЛНУ ім. Івана Франка.

Професор ЛНМУ ім. Данила Галицького Олександр Кіцера 19 березня цього року виступив із лекцією та мультимедійною презентацією на тему: “Мигдалики – друзі чи вороги” для студентів факультету прикладної математики та інформатики.

Молоді люди мали змогу довідатися про важливі функції мигдаликів в організмі людини. Можливі небезпечні наслідки, спричинені видаленням шляхом хірургічного втручання піднебінних мигдаликів, професор проілюстрував на прикладі помилкових припущень американських науковців у 30-х роках минулого століття. Зокрема, прагнучи зекономити ресурси часу, робочої сили та матеріальні витрати на лікування такої розповсюдженої хвороби, як ангіна, лікарі рекомендували їх видалити. Відтак, за порадою лікарів, мигдалики видаляли всім охочим, що згодом спричинило катастрофічні наслідки. Вірусне захворювання – поліомієліт, як прокоментував професор, протікало в людей з видаленими мигдаликами зі серйозними ускладненнями.

За спостереженням сучасних науковців, видалення мигдаликів може спричинити широкий спектр різноманітних захворювань – від ревматичного ураження серця до безпліддя у жінок.

Професор Олександр Кіцера зазначив, що особливості функцій мигдаликів не до кінця досліджені. Детальніше лектор прокоментував ті функції, які є відомими сучасній медицині. Скажімо, за умови потрапляння в організм людини “агресора” імунітет повинен мобілізувати сили на “війну з ворогом”. Відтак, інформаційна функція мигдаликів відповідає за так звану “розвідку” як необхідну умову успішного ведення війни, виклик (на слайді проілюстровано відомим “Іду на ви!” князя Святослава) та формування адекватної відповіді. Також студенти довідалися про “поведінку” і “науку” лімфоцитів, про роль деяких бактерій в організмі людини.

Окрім того, Олександр Омелянович зосередив увагу на причинах захворювання ангіною, симптомах, практичних порадах щодо лікування цієї недуги. Професор Кіцера закликав студентів не легковажити своїм здоров’ям – не займатись самолікуванням, яке може спричинити до значних ускладнень, а звертатись до спеціалістів і дотримуватися їхніх порад.

Для загального зміцнення імунітету лікар порадив активно рухатись, надавати перевагу пішим прогулянкам на свіжому повітрі, а не проїзду в задушливому громадському транспорті.

Наводячи приклади зі своєї лікарської практики, професор Олександр Кіцера розповів студентам про руйнівний вплив алкоголю та тютюну на молодий організм. На практиці професор пересвідчився, що онкохворі пацієнти, які звертались до нього по допомогу, були активними або пасивними курцями. Професор Олександр Кіцера наголосив на тому, що окремі науковці дотримуються думки про те, що підвищений ризик захворіти на рак зберігається впродовж 20 років після останньої викуреної цигарки. Тому закликав якомога швидше позбутися шкідливих звичок і розпочати заняття спортом.

Анастасія КОНИК
Фото автора