Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Студентські олімпіади з теоретичної механіки

З 3 до 5 квітня 2013 року в Національному технічному університеті України “Київський політехнічний інститут” проходив ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з технічної механіки, в якій взяли участь студенти ІІ курсу механіко-математичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Василишин, Василина Солтис і Наталія Штаюра. Львів представляли також команди НУ “Львівська політехніка” та Національного аграрного університету. Крім Львова, в олімпіаді взяли участь студенти вищих навчальних закладів Києва, Дніпропетровська, Мелітополя, Івано-Франківська, Полтави, Севастополя, Харкова й інших міст України. Разом майже 60 студентів.

У Києві нас привітно зустріли, провели екскурсії, зокрема корпусами університету й ознайомили з його історією. Ми приємно були вражені тим, що на кожному поверсі університетської біб­ліотеки університету багатьма тісними рядами розміщено портрети видатних українських учених, письменників, пое­тів, художників, композиторів, артистів, істориків, громадсько-політичних діячів, спортсменів та інших визначних людей України. Незабутнє враження справив на нас маятник Фуко висотою близько 20 м.

Наступного дня відбулася олімпіада, яка проходила в двох номінаціях – класичні та технічні університети. Упродовж трьох годин потрібно було розв’язати шість задач, з них по дві задачі зі статики, кінематики і динаміки. Студенти Львівського університету показали належний рівень підготовки. Наталя Штаюра виборола перше місце, Василина Солтис – четверте, Андрій Василишин – сьоме місце. За І місце у Всеукраїнській студентській олімпіаді Наталія Штаюра нагороджена дипломом І ступеня, Василині Солтис та Андрієві Василишину вручили подяки. Приємно зазначити, що призові місця у Всеукраїнській олімпіаді з теоретичної механіки наші студенти виборювали і в попередні роки.

Після олімпіади для всіх учасників організовали цікаві екскурсії Києвом. Ми побували у Володимирському, Андріївському, Михайлівському золотоверхому соборах, ознайомилися з багатьма пам’ятками архітектури та іншими визнач­ними місцями Києва. Це було дуже цікаво. Радісні й щасливі, ми повернулися до рідного Львова. Однак відпочивати було ніколи. У полоні вражень, пов’язаних із Всеукраїнською олімпіадою, ми під керівництвом викладача Василя Онищука розпочали інтенсивну підготовку до Міжнародної олімпіади, що мала відбутися в м. Гомелі (Білорусія).

21 квітня для участі в Міжнародній олімпіаді виїхали до Білорусії за маршрутом Львів-Мінськ-Гомель. Білоруський державний університет транспорту гостинно зустрічав учасників ІХ Міжнародної олімпіади студентів із теоретичної механіки. Олімпіада була добре організована. Тут на нас чекала напружена робота, радість пізнання, можливість спілкування зі студентами інших країн і важкі випробування своїх творчих сил.

У ІХ Міжнародній олімпіаді взяли участь 150 студентів із 12 університетів Білорусії, Іранського університету, Варшавського університету (Польща), Туркменістанського університету, 14 університетів Росії і чотирьох ВНЗ України – Азовського морського інституту, Дніпропетровського, Львівського та Харківського національних університетів.

Олімпіада проходила в два етапи. Спершу відбулися змагання з теоретичного курсу. Кожний учасник одержав вісім завдань: дві задачі зі статики, дві – з кінематики і чотири – з динаміки, на розв’язання яких було відводено чотири години. Задачі були складнішими порівняно зі Всеукраїнською олімпіадою.

Досить цікаво проходив другий етап, коли відбувся брейн-ринг. Кожна команда з трьох учасників упродовж 1 години розв’язувала 30 задач. Учасники олімпіади продемонстрували високий рівень знань. Тут панувала особлива атмосфера єднання студентів-учасників, захоплених механікою. Треба зазначити, що команда ЛНУ вперше представляла рідний університет на Міжнародній олімпіаді з механіки. Нелегко було нам вступати у змагання з командами–лідерами минулих років, які вже мали певний досвід боротьби.

Перше місце – індивідуальне й командне, зайняли студенти Московського фізико-технічного університету, у якому вивченню технічних дисциплін приділяється особлива увага. Cеред класичних університетів команду Львівського національного університету імені Івана Франка нагородили Дипломом ІІІ ступеня.

Участь у Всеукраїнській і Міжнародній студентських олімпіадах з теоретичної механіки дозволила нам, студентам другого курсу, оцінити свої початкові знання з теоретичної механіки й набути певного досвіду виступу на олімпіадах такого високого рівня.

Висловлюємо щиру подяку нашому керівникові Василю Онищуку за підготовку, поради, турботу, підтримку і за те, що супроводжував нас під час Все­укра­їнської та Міжнародної олімпіади до Києва та Гомеля.

Від імені нашої команди бажаємо всім студентам нашої альма-матер здоров’я, щастя, завзяття та наполегливості в нав­чанні, творчого пошуку та підкорення наукових вершин. Сподіваємось, що студенти нашого Університету надалі братимуть участь в олімпіадах і перемагатимуть. Хай щастить!

Наталія ШТАЮРА,
студентка II курсу механіко-математичного факультету