Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

На крилах “Лебідоньки”

Студенти хімічного факультету не тільки мають аналітичний склад мислення й безмежну любов до хімії, а також є творчими особистостями. 7 квітня художній самодіяльний колектив “Лебідонька” організував тематичний вечір пам’яті видатної співачки Квітки Цісик.
Розпочалося дійство з перегляду відео на пісню Квітки Цісик “Я піду в далекі гори”, що 1989 року ввійшла до її альбому “Два кольори”. Учасники колективу з допомогою презентації з фотографіями співачки розповіли про її життєвий шлях. Народилася Квітка Цісик у родині скрипаля Володимира Цісика. Українці знають її за альбомами “Kvitka – Songs of Ukraine” та “Kvitka – Two Colors”, які можна назвати родинними, оскільки кожен член родини Цісик долучився до їх створення: Ед Ракович (чоловік Квітки Цісик) був інженером звукозапису, сестра Квітки Марія Цісик грала на піаніно, а мати Іванна стежила за чистотою вимови доньки. Студенти процитували Ніну Матвієнко, яка свого часу висловилася про Квітку Цісик так: “Співати тих пісень, які виконувала Квітка, я не можу… душать сльози, перекриваючи горло”. 1983 року Квітка побувала в Україні. Видатна співачка не дожила п’яти днів до свого 45-річчя. 29 березня 1998 померла від раку молочної залози.
У другій частині виступу колектив “Лебідонька” показав присутнім міні-виставу на побутову тему. Сценка розповідала про життя звичайних сільських дівчат і парубків, які, як і всі в їхньому віці, говорять про одруження. Студенти продемонстрували й своє вміння грати на сопілці – виконали мелодію пісні “Я піду в далекі гори”.
На завершення декан факультету Ярослав Каличак подякував колективу за цікавий вечір і побажав не переставали творити.
Андрій Хамик, засновник колективу “Лебідонька”:
– Навчаюся на четвертому курсі, а колектив створив, коли був на другому. Точна дата заснування – 6 жовтня 2008 року. Творити завжди цікаво. Колектив пропагує українську народну культуру й пісню зокрема. Тематичний вечір пам’яті Квітки Цісик – також моя ідея. З творчістю Квітки ознайомився трохи раніше, ніж існує наш колектив. У 2007 році викладач музики ввімкнув платівку Квітки Цісик, і я захопився! Потім знайшов два її альбоми, і навіть третій, який украй важко дістати. Сценарій виступу написав два роки тому, і от нарешті вдалося втілити задумане.
Григорій Дмитрів,
заступник декана з навчально-виховної та наукової роботи:
– Якщо коротко, то студенти мене вразили. Виступ дуже сподобався! “Лебідонька” вдосконалює свою майстерність уже третій рік. У колективі – десять учасників: є постійне ядро, а є студенти, які долучаються до виступів періодично. Серед здобутків “Лебідоньки” – Андріївські вечорниці (за мотивами твору Миколи Гоголя “Вечори на хуторі біля Диканьки”), що відбулися на хімічному факультеті. Декорації тоді малювали на дошці, але вийшло фантастично! Було все – і український стрій, і смачні вареники, й автентична українська пісня. Окрім того, “Лебідонька” проводила козацькі забави в спорткомплексі Львівського національного університету імені Івана Франка, в автентичному українському стилі. Студенти також демонстрували свою творчість у Києві (грудень 2010 року).

Юлія Гриценко. Фото автора

Категорія: №4, квітень 2011 р.