Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Пріоритети Східного партнерства

У Львівському національному університеті імені Івана Франка 4 квітня відбулася зустріч студентів та викладачів Університету із заступником міністра закордонних справ Республіки Польща Генриком Літвіном. Польський високопосадовець виступив із відкритою лекцією “Східне партнерство – розширені можливості співробітництва”. Захід став продовженням проекту Генерального Консульства Республіки Польща у Львові під назвою “Разом в об’єднаній Європі”.
Лекція Генрика Літвіна викликала неабияке зацікавлення в університетської спільноти – у Дзеркальній залі ніде було  яблуку впасти. Викладачі, студенти, дослідники, журналісти – всі, хто цікавиться проблематикою Східного партнерства, прийшли послухати про нові виклики та перспективи відносин України та ЄС.
Проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Кирилич представив аудиторії шанованого лектора, майбутнього посла РП в Україні, заступника міністра закордонних справ Польщі Генрика Літвіна. На лекції були присутні директор Інституту європейської інтеграції Львівського національного університету імені Івана Франка Богдан Гудь, генеральний консул РП у Львові Гжегож Опалінський, проректор з наукової роботи Богдан Котур, директор Центру східних досліджень Варшавського університету Ян Маліцький та інші високоповажні учасники та гості.
Генрик Літвін розповів про пріоритети та напрями програми Східного партнерства, основним ініціатором створення якої була Республіка Польща, за підтримки Швеції, 2008 року. “Сьогодні Східне партнерство – пріоритетний напрям зовнішньої політики Польщі. Ми розуміємо важливість якомога ефективнішого впровадження програми для безпеки та сталого економічного і суспільного розвитку країн Східної Європи”, – сказав Генрик Літвін.
Основними пріоритетами Східного партнерства в найближчій перспективі польський дипломат вважає лібералізацію візового режиму між ЄС та країнами Східної Європи, спрощене функціонування зони вільної торгівлі, а також асоційоване членство України в ЄС.
Також віце-міністр МЗС Польщі зазначив, що часто програму Східного партнерства неправильно трактують засоби масової інформації та політики Східної Європи.
“Програму Східного партнерства нерідко розглядають як замінник повноцінних процесів євроінтеграції. Але варто пам’ятати, що Східне партнерство не є таким проектом. Це проект, мета якого – пришвидшити поступ країн у досягненні стандартів Європейського Союзу… Також Східне партнерство – не інструмент суперництва з Росією, як дехто його називає… Головна ціль програми – перенесення європейських стандартів та цінностей на терени Східної Європи”, – наголосив Генрик Літвін.
На думку віце-міністра, Східне партнерство відкрило шлях для збільшення обсягу фінансової, економічної та інвестиційної допомоги Європейського Союзу країнам – членам програми. Окрім цього, Генрик Літвін висловив велике сподівання щодо успішності програми Східного партнерства в часі головування Республіки Польща в ЄС, що передбачено в другому півріччі цього року.
Наприкінці зустрічі наш кореспондент запитав, чи може бути Східне партнерство для України своєрідним безкоштовним супермаркетом, де можна щось узяти безкоштовно і чи готова Україна зайти і щось узяти для себе? Та чи існує серед країн – членів ЄС єдиний погляд на перспективи розвитку Східного партнерства? Майбутній посол РП в Україні зазначив, що в цьому безкоштовному супермаркеті, яким є СП, Україна може брати все, що потрібно, взамін за декларації і добру волю. Треба лише платити конкретними зусиллями, а гроші давати не потрібно.
Щодо песимістів і скептиків Східного партнерства, то це не проблема. Серед країн – членів ЄС є різні підходи і бачення розвитку СП, і це нормально. “Різниця полягає в тому, що різні країни підтримують різні швидкості розвитку Східного партнерства, тобто одні – швидше і більше, а інші – повільніше і менше. Тепер також є ті, хто хотів би перенести наголос на Південь, а не на Схід. Уся річ у пропорціях. Але немає нині тих, котрі не хотіли б розвивати Східне партнерство”, – наголосив заступник міністра закордонних справ Польщі Генрик Літвін.
Окрім цього, Генрик Літвін наголосив на необхідності співпраці України з ЄС у рамках Східного партнерства в галузях транскордонного й прикордонного співробітництва, розвитку двосторонніх торговельних зв’язків, поширенню співпраці між українськими та польськими університетами тощо.

Олег Вівчарик,
Олександр Лавринович
Фото Олега Гордійчука

Категорія: №4, квітень 2011 р.