Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Виставка до Дня геолога в Університеті

У сьогоднішньому надзвичайно динамічному світі дедалі менше виявів справжнього духу романтики та любові до Землі. Потягом до всього незвіданого завжди вирізнялася професія геолога. Упродовж кількох десятиліть ці мужні й романтичні люди відзначають своє професійне свято в першу неділю квітня. Активно долучається до святкувань найголовніший осередок геологічного життя не лише Львова, а й усієї України – колектив геологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Організовують виставки, на яких студенти й працівники факультету демонструють свої таланти – вироби з каменю, художні полотна, фотороботи.
Цьогоріч завдяки керівництву факультету та Університету вдалося організувати виставку у нововідкритій Виставковій залі головного корпусу Університету. Ідейний натхненник і безпосередній організатор заходу – завідувач лабораторії геологічного факультету Михайло Горін. Подію присвятили світлій пам’яті доцента кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Мирослави Бондаренко.
Левова частка виставки – фотороботи колишнього випускника факультету Олексія Баклюкова, який побував у багатьох куточках нашої планети і зафіксував на світлинах Північну Америку, Камчатку, Далекий Схід Росії, Кольський півострів і, звісно, Україну.
В експозиції також – фотозвіт про дружній візит викладачів – професорів М. Павлуня, О. Матковського, А. Сіворонова, доцентів Ю. Дорошенка, М. Бондаренко до Монголії в липні 2010 року, на запрошення монгольських випускників факультету, під час якого відбулася зустріч із дружиною президента Монголії, до речі, нашою випускницею.
Значне зацікавлення мали картини з каменю авторства М. Горіна та В. Литвинова (флорентійська мозаїка), у яких відтворено красу природи-художника. Політ фантазії дає змогу кожній людині побачити в цих зрізах гірської породи чудернацькі візерунки, пейзажі, а іноді й людські обличчя. Художні таланти геологів виявлено в полотнах М. Сливка і Т. Дворжак.
Окрасою будь-якої геологічної експозиції є природні кристали коштовного та напівкоштовного каміння, які, на думку геологів, у природному вигляді мають не меншу естетичну цінність, ніж у ювелірних виробах.
Виставка тривала впродовж двох тижнів і викликала зацікавленість в університетської спільноти.

Олександр Шваєвський,
асистент кафедри геології корисних копалин геологічного факультету
Фото Олега Гордійчука

Категорія: №4, квітень 2011 р.