Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Поліська ініціатива “ОМНІ-Мережі”

14 квітня 2011 року на біологічному факультеті відбувся круглий стіл на тему: “Катастрофи: Чорнобиль-Фукусіма. Тератогенез алкоголю” за участі науковців ЛНУ ім. Івана Франка, ЛНМУ ім. Данила Галицького та команди українсько-американської Програми запобігання вродженим вадам розвитку: професорів Володимира Вертелецького, Кеннета Джонса, Крістіни Чамберс, Джулії Кейбл та Клер Коулс, які вже 10 років досліджують українське Полісся.
Завідувач кафедри медичної генетики Університету Південної Алабами В. Вертелецький, предметом наукового зацікавлення якого є вроджені вади розвитку, констатував епідемію народжуваності сіамських близнюків на Рівненщині. Це явище професор пов’язує з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС та впливом хронічного радіоактивного забруднення на організм людини. Окрім того, професор В. Вертелецький ознайомив присутніх із діяльністю міжнародного благодійного фонду “ОМНІ-Мережі для дітей” та його діяльністю у Волинській, Рівненській, Херсонській, Хмельницькій областях і Автономній Республіці Крим. Мета “ОМНІ-Мережі” – налагодження партнерських зв’язків та залучення до спільних наукових пошуків дослідників із різних галузей науки. Володимир Вертелецький неодноразово на зустрічі наголошував, що Полісся є унікальною зоною, ресурсом, який неодмінно має стати предметом академічного зацікавлення науковців усього світу. На переконання американського вченого, комплексне дослідження цього регіону важливе, у світовому масштабі, оскільки допоможе передбачити й подолати наслідки аварії на атомній станції Фукусіма.
На думку В. Вертелецького, найбільшою проблемою є подолання міфів і стереотипів про наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, які побутують у громадській свідомості та поширюються в ЗМІ. Тому мета “ОМНІ-Мережі” – привернути увагу та розширити діапазон наукових досліджень на Поліссі. “Наше завдання – мати розплющені очі”, – заявив американський учений і запросив до співпраці колег із Львівського національного університету імені Івана Франка.
На засіданні також обговорили можливість створення “ОМНІ-центру” на базі ЛНУ ім. Івана Франка, який уможливить обмін досвідом, науковими результатами та знаннями між науковцями.

Анастасія Коник

Категорія: №4, квітень 2011 р.