Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Герої живуть у нашій пам’яті

28 березня у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася творча зустріч із відомим українським письменником, автором роману “Чорний ворон. Залишенець” Василем Шклярем.
Розпочав зустріч Ректор Університету Іван Вакарчук, який привітав Василя Шкляра й у слові про письменника сказав: “Роман “Чорний ворон” возвеличує справжніх героїв, показує, що ми, україн­ці, – єдині в боротьбі за незалежність України задля нинішніх і наступних поколінь”.
Василь Шкляр, зі свого боку, привітав усю Галичину. Сказав, що привіз вітання з Холодного Яру, де пліч-о-пліч із місцевими мешканцями воювали галичани – помираючи, вони казали: “Хто доживе, привітайте Галичину!”. “Тому я вітаю Галичину!”, – промовив письменник.
Особливу увагу у своєму виступі Василь Шкляр зосередив на романі “Чорний ворон”, за написання якого автора удостоєно Шевченківської премії. Він звернувся до присутніх: “Я зрозумів, що писав цю книжку недаремно, бо влучив у ціль. У ній змальовано дорогі нашому серцю образи галичан та холодноярівців”.
Щодо звинувачень на свою адресу в нібито ксенофобських настроях роману “Чорний ворон” Василь Шкляр сказав: “З уст тих, хто мене звинувачує, всі їхні закиди – найвища похвала для мене, бо це означає, що я написав правду”.
Нагадаємо, що в лютому 2011 року Комітет з Національної премії України ім. Тараса Шевченка визначив В. Шкляра лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка за роман “Чорний ворон. Залишенець”. Проте 4 березня письменник відмовився від нагородження, заявивши, що не прийме премії, доки на посаді міністра освіти і науки, молоді та спорту перебуває Дмитро Табачник.
Першими ініціативу Василя Шкляра щодо відмови від Шевченківської премії підтримали, за словами письменника, Ігор Калинець і Степан Пушик.
Під час зустрічі Ігор Калинець подякував Василеві Шкляру за його працю на благо українського народу та вручив лист підтримки із сімнадцятьма підписами львів’ян – лауреатів Шевченківської премії.
Варто нагадати, що як альтернативу най­прес­тиж­ні­шій українській літературній премії письменник Юрій Андрухович ще в лютому висловив громадську ініціативу зібрати 250 тисяч гривень для нагородження Василя Шкляра “народною премією Шевченка”. На творчій зустрічі в ЛНУ ім. Івана Франка Василь Шкляр заявив, що “не потребує пігулок для підсолодження факту неотримання премії”. Однак зібрані гроші письменник пообіцяв витратити на екранізацію свого роману…
Василь Шкляр відповів на численні запитання громадськості та розповів про творчі плани, а тоді виступив перед більш ніж чотирма тисячами шанувальників на площі біля пам’ятника Іванові Франку.
Основним лейтмотивом зустрічі з письменником можна вважати ідею вічної і незламної боротьби: “Люди не хочуть вірити у смерть героїв. Тому вони живуть у нашій пам’яті й досі борються”.

Олег Вівчарик
Фото автора

Категорія: №4, квітень 2011 р.