Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університетські музеї

Музей історії

Львівського національного університету імені Івана Франка
Уже понад три з половиною століття у Львівському університеті плекаються вічні цінності, які сповідував і Великий Каменяр. Суть і розвиток академічної громади, її традиції досліджує Музей історії Львівського національного університету імені Івана Франка. Тут, як у скарбниці, зберігаються свідчення про високі злети Духу, Науки, Думки, Волі.
Експозиція займає дві зали. У першій показано передумови заснування і розвиток Львівського університету за часів Речі Посполитої, імперії Габсбургів і міжвоєнної Польщі. За допомогою карто-схем відвідувачі музею мають змогу побачити, як переплелися традиції європейських університетів, братських шкіл в Україні та єзуїтських академій у Польщі. У музейних вітринах вражають унікальні речі: велика кругла печатка медичного факультету Львівського університету (1784р.), диплом доктора права Андрія Чайковського, прижиттєві та пізніші видання творів Івана Франка, церемоніальні інструменти, якими урочисто закладено будинок Крайового сейму Галичини і Волині (тепер – головний корпус ЛНУ імені Івана Франка), ювілейні медалі й інші відзнаки, студентські документи з кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. та багато іншого. Великий інтерес у відвідувачів викликає портретна галерея ректорів Львівського університету та колекція старовинних наукових приладів.

Друга зала присвячена історії Львівського університету, відколи він гордо несе ім’я Івана Франка. В експозиції є перші повоєнні видання університету, нагороди за наукові досягнення, за спортивні перемоги, подарунки з університетів багатьох країн світу.
Експозицію музею побачили вже сотні студентів і гостей з України, Польщі, Канади, США, Росії, Німеччини. У “Книзі почесних гостей Львівського національного університету імені Івана Франка”, яка зберігається у музеї, можна прочитати записи Євгена Сверстюка, Леоніда Рудницького, Івана Драча, Юстейна Гордера, Жана-Марі Лена, Катерини Ющенко, Богдана Гаврилишина та багатьох інших відомих у світі людей.
Важливим напрямом роботи музею є виставкова діяльність. Завдяки цьому і студенти, і викладачі можуть демонструвати результати своїх творчих пошуків.
Разом із Університетом розвивається музей і музейна справа. Так, на історичному факультеті провадиться курс “Музеологія”. Студентам, які обрали спеціальність “Культурологія”, викладають спецкурс “Музейна справа”. Музей історії Університету є базовим для викладання навчальної дисципліни за вибором студентів різних факультетів “Історія Львівського університету”. На кафедрі новітньої історії України розроблено відповідну програму.
Музей має статус Народного, нагороди за дослідницьку роботу і поширення знань.
Ад­ре­са: вул. Уні­вер­си­тетсь­ка, 1, к. 221, 222.
Те­ле­фон: 239-45-29. Веб-сторінка:
Веб-сторінка:
www.lnu.edu.ua/Subdivisions/museum/.
Мінералогічний музей імені академіка Є. К. Лазаренка містить унікальні експонати зразків мінералів, серед яких кристал-велетень апатиту (масою понад 160 кг), самоцвіти і ювелірне каміння. Цікавою є тематична вітрина “Метеорити”.
Адреса: вул. М. Грушевського, 4, к. 214.
Те­ле­фон: 239-47-00.
Веб-сторінка: geology.lnu.edu.ua/mineralogy/MUZEUM/golovn.htm
Палеонтологічний музей Університету є одним із найдавніших у Європі, в якому представлене унікальне зібрання палеонтологічних зразків із різних куточків світу.
Адреса: вул. М. Грушевського, 4.
Те­ле­фон: 239-47-32.
Веб-сторінка: geology.lnu.edu.ua/HIST_GEO/museum
Музей геології корисних копалин містить понад 5000 зразків.
Адреса: вул. М. Грушевського, 4.
Те­ле­фон: 239-41-56.

Усі музеї проводять безкош­товні групові екскурсії (10 і більше студентів) за наявності студентського квитка та попереднього запису за відповідним телефоном.

Колекція Археологічного музею включає археологічні матеріали, що охоплюють період розвитку людини від палеоліту до пізнього середньовіччя.
Адреса: вул. Університетська, 1, ауд. 337.
Те­ле­фон: 239-43-76.
Веб-сторінка: clio.lnu.edu.ua/Muzej_arheologii.html
Зоологічний музей належить до числа найстаріших університетських музеїв Європи і є національним надбанням. Заснований у 1823 році як Кабінет натуральної історії на основі експонатів віденських імператорських колекцій. Нау­ко­ві колекції налічують понад 178 тис. експонатів, з яких близько 10 тис. формують експозицію. Фонди музею презентують тваринний світ усіх континентів (за винятком Антарктиди) та всіх акваторій земної кулі.
Адреса: вул. М. Грушевського, 4.
Те­ле­фон: 296-47-90.
Веб-сторінка: zoomus.lviv.ua
Віртуальний тур музеєм – на веб-сторінці:
bioweb.lnu.edu.ua/zoo/mus/

Категорія: Першокурсник-2013