Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Профспілковий комітет студентів

Профспілковий комітет студентів Львівського національного університету імені Івана Франка – громадська організація студентів Університету, метою якої є представлення і захист соціальних прав та інтересів студентів, сприяння навчальному процесу. Вступити до профспілки студенти можуть на добровільних засадах, без будь-якого обмеження.
На всіх факультетах і в коледжах Університету функціонують профспілкові бюро студентів, склад яких обирають студенти на звітно-виборчих конференціях факультетів або коледжів.
Спільно з адміністрацією Університету профком студентів надає цільову допомогу студентам пільгових категорій, а саме: на оздоровлення в санаторії-профілакторії з оплатою 10% вартості путівки (студентам із числа дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, – безкоштовно); літній відпочинок у спортивно-оздоровчому таборі “Карпати” (с. Карпати Мукачівського р-ну Закарпатської обл.); подарунки до свята Миколая дітям студентських сімей; звільнення від оплати за проживання в гуртожитку студентів-сиріт, інвалідів; надання матеріальної допомоги в разі смерті батьків чи важкої хвороби студента; надання матеріальної допомоги студентам, яких внесено до реєстру соціально-незахищених категорій (цей реєстр складає спільно з деканатом голова профбюро студентів відповідного факультету чи коледжу).

Окрім того, беручи участь у міжгалузевій програмі “Оздоровлення студентів”, яку організовує Асоціація правозахисних організаторів студентів України (АПОС), профком студентів оздоровлює студентів на морі: ОСТ “Ікар” – с. ­Рибаче (АР Крим); ОСТ “Лісотехнік” – с. Рибаче Березанського району Миколаївської області; СОТ “Олімп” – с. Юр’ївка Донецької області; а також на курортах Сонячний берег та Золоті піски у Болгарії.
У Профкомі студентів студенти можуть придбати квитки в Аквапарк “Пляж” за спеціальною студентською ціною.
Профком студентів організовує дні факультетів, зустрічі студентів із Ректором Університету, літературні вечори, конкурси, семінари, круглі столи, конференції, спортивні змагання, щорічний конкурс КВК “Університетська осінь” тощо. У Профкомі студентів можна оформити ISIC та EURO<26 – міжнародні студентські посвідчення особи.
На веб-сайті Профкому студентів за адресою ppos.lnu.edu.ua можна знайти останні новини про діяльність профспілкової організації студентів, а також здати питання і отримати на нього відповідь.

Адреса: вул. Університетська, 1, ауд. 125.

Телефони: 239-41-27, 239-4271.

E-mail: ppos_lnu@ukr.net.

Веб-сайт: ppos.lnu.edu.ua.

 

Картки знижок

Понад 30 років тому за підтримки ­ЮНЕСКО було створено міжнародне посвідчення студента – картка ІSІC. На сьогодні ISIC – єдине офіційно визнане у понад 110 країнах світу посвідчення особи студента. Щороку понад 4,5 мільйона студентів у всьому світі стають власниками карток ІSІС. Штаб-квартира ІSІС розміщена в Амстердамі при Міжнародній студентській конфедерації подорожей (ІSTC), що працює через мережу уповноважених офісів по всьому світі.
Також це дисконтна картка, яка надає знижки в Україні та за кордоном від 5% до 95% (поселення в готелях, гостелах; авіа- і залізничні квитки, міський транспорт; відвідування музеїв, театрів, виставок та багато іншого). Власниками картки ISIC можуть стати школярі від 12 років, студенти, аспіранти стаціонарної форми навчання всіх навчальних закладів.
Картка ITIC – це міжнародне посвідчення особи викладача, що підтверджує його ­професійний статус. Це знижки на ­авіаквитки, проїзд у міських автобусах і на залізниці за кордоном, поселення в готелях, гостелах, відвідання музеїв, театрів, кінотеатрів, виставок. Це картка доступу до безкоштовної цілодобової лінії невідкладної допомоги та до міжнародної пільгової системи телекомунікацій ISIConect тощо. Власниками картки ITIC можуть стати вчителі, викладачі, професори, доценти, тренери, інструктори, які офіційно працюють у штаті зареєстрованих освітніх установ.
Картка IYTC – це міжнародна молодіжна картка (картка молодого мандрівника), яка є визнаним посвідченням особи у 110 країнах світу. Картка надає систему знижок на: придбання залізничних і авіаквитків; проїзд автобусами і паромами; поселення в готелях, гостелах; відвідування музеїв, театрів, кінотеатрів, виставок; проведення дозвілля в клубах, кафе, ресторанах; придбання товарів у магазинах, страхування тощо. IYTC – картка доступу до: безкоштовної цілодобової лінії екстреної допомоги +44 20 8666 9205; міжнародної пільгової системи телекомунікацій; пільгових тарифів і знижок до 70% на міжнародні телефонні розмови; безкоштовної електронної пошти; голосової пошти та електронного сейфу. Власниками картки IYTC можуть стати особи віком від 12 до 30 років.
Картка EURO<26 – це молодіжна Європейська картка, визнана в 41 країні Європи посвідчення особи віком до 30 років. Картка дійсна протягом року від дати отримання; її можна поновити за бажанням власника. Картка надає до 200 000 знижок у рiзних сферах життя: культура (театри, кiно, концерти, музеї, культурнi події); транспорт (автобуси, поїзди, пароми, авiатранспорт); подорож (проживання, святкові подорожі); мовнi курси; послуги (страхування); магазини (компакт-диски, книги та iншi товари). Картка надає також страховий захист – страховий платіж 5 євро (у гривнях за курсом). Страхова сума – 30 000 євро. Період страхування – 1 рік із обмеженим терміном перебування за кордоном 90 днів.

Призначення соціальної стипендії

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 165 від 5 березня 2008 року затверджено новий “Порядок призначення і виплати стипендії”, в якому запроваджено соціальну стипендію. Соціальні стипендії призначають студентам і курсантам, які потребують соціального захисту та яким за підсумками навчання не призначена академічна стипендія.
Підставою для призначення соціальної стипендії є наявність в особи права на отримання державних пільг і гарантій, установлених законами для таких категорій громадян:
1) студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;
2) студентам і курсантам з числа осіб, яким згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” гарантовано пільги при призначенні стипендії (з 1 січня 2009 року студентам-чорнобильцям, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності нижчий ніж 4,0 за п’ятибальною шкалою оцінювання, обов’язково призначають соціальну стипендію у розмірі 50% мінімальної академічної стипендії, тобто 265 грн. + 170 грн. Чорнобильська стипендія (до 1 січня 2009 року було: 530 грн. + 170 грн.));
3) студентам і курсантам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);
4) студентам, які є інвалідами з дитинства та інвалідами I, ІІ і ІII груп;
5) студентам і курсантам, які мають сім’ї з дітьми.
Соціальну стипендію призначають студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності нижчий ніж 4.00 за п’ятибальною шкалою оцінювання, внаслідок чого такі студенти, курсанти втратили право на призначення їм академічної стипендії.

Підстава для збільшення соціальної стипендії

Розмір соціальної стипендії за підсумками навчання збільшується:
55% – студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким у встановленому законом порядку призначено опікуна чи піклувальника;
20% – спеціальність 0701 – фізика;
20% – спеціальність 0702 – прикладна фізика;
20% – спеціальність 0801 – математика;
20% – спеціальність 0803 – механіка.

Призначення одночасно академічної та соціальної стипендії

Особам, зазначеним у підпунктах 1-5, яким призначена академічна стипендія, додатково виплачують соціальну стипендію.
Розмір додаткової соціальної стипендії становить:
9% – студентам і курсантам із малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);
9% – студентам, які є інвалідами з дитинства та інвалідами I, ІІ і IІI груп;
55% – студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким в установленому законом порядку призначено опікуна чи піклувальника;
50% – студентам із числа військовослужбовців, які прирівняні до інвалідів війни;
10% – студентам із числа військовослужбовців, які прирівняні до інвалідів війни і перебувають на державному забезпеченні;
30% – студентам із числа тих, що входили до складу військових формувань, які за рішенням відповідних державних органів були скеровані для виконання миротворчих місій або відряджені до держав, де в цей період велися бойові дії;
50% – глухонімим і незрячим студентам.
Якщо стипендіат має право на кілька додаткових соціальних стипендій, кожну з них призначають і виплачують окремо.
За більш детальною інформацією звертайтеся у Проф­ком студентів.

Категорія: Першокурсник-2013