Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Центр культури та дозвілля

Центр культури та дозвілля Університету працює і створює умови для естетичного розвитку особистості, сприяє вихованню у студентської молоді моральних і культурних якостей, національної свідомості, розвитку та популяризації української та світової культури й мистецтва.
У Центрі працюють мистецькі колективи та гуртки, які беруть активну участь у культурно-мистецькому житті Університету й області та відомі далеко за її межами.

Народна капела бандуристок “Зоряниця”

Якщо ви закохані в народну пісню, у дзвінкий дівочий спів, у гру на унікальних українських інструментах – бандурі та кобзі, аналогів яким немає у світі, то знайдете друзів у Народній капелі бандуристок “Зоряниця”.
Бандуристки багато подорожують, адже це не лише здружує колектив, а й дає їм можливість пізнати культуру та традиції інших народів. Учасники колективу виступають на сценах багатьох міст України, а також Росії, Білорусі, Болгарії, Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Литви, Польщі.
Усі концерти капели унікальні та незабутні. Кожен із них несе нове бачення музичного світу, щоразу нова історія, нові враження.

Народний камерний оркестр

За 30-років свого існування Народний камерний оркестр став доброю школою для виховання сучасної української молоді, яку єднає дивовижна сила звуків – музика. Високий рівень виконання та оригінальне трактування музичних творів викликають щире захоплення у слухачів. Він успішно виступав з концертами у Вірменії, Естонії, Литві, Латвії, Росії, Молдові, Польщі, Німеччині, Болгарії, Австрії, Сполучених Штатах Америки.
Без цього колективу не можливо уявити собі жодного мистецького заходу. Він став музичним символом нашого Університету.

Народна чоловіча хорова капела “Прометей”

Пісні – це історична пам’ять, живий голос поколінь, безсмертний дух героїчної боротьби українського народу. У виконанні Народної чоловічої хорової капели “Прометей” лунає пісня гордо й величаво, “співає до серця серцем мовою живою”, чарує і милує, будить і закликає, журить і втішає, єднає і згуртовує.

У самій назві цього колективу закладені ідейні засади і творче кредо капели – пропаганда української культури, відродження духовності народу, національної свідомості та гордості. Гордості за рідну землю, за свій народ, свою Батьківщину, бо тільки усвідомивши хто ми, чиї ми діти, ми знайдемо гідне місце серед народів світу. Глибоке переконання, що тільки творчість породжує чистоту душі й помислів, закоханість у пісню об’єднала людей у Народну чоловічу хорову капелу “Прометей”.

Народний ансамбль пісні і танцю “Черемош”

Історія учасника й лауреата багатьох національних і міжнародних фестивалів і конкурсів Народного ансамблю пісні і танцю “Черемош” Львівського національного університету імені Івана Франка починається з 1963 року.
Основа колективу – понад 60 талановитих студентів, які займаються в трьох групах: хоровій, танцювальній та оркестровій.
Програма колективу – зразки фольклору західних (Гуцульщини, Буковини, Бойківщини) і центральних регіонів України. У репертуарі “Черемоша” – яскраві вокально-хореографічні композиції, запальні народні танці, хорові твори в різноманітних обробках.
Оригінальними є творчі задуми “Черемоша”, що виникають із народних традицій. Смілива вигадка й багата фантазія безпомилково розкривають глибокий зміст пісні, запального танцю чи хореографічної композиції. Такий шлях привів колектив до цілковито синтетичної форми виконання, що розкрилася в нових вокально-хореографічних сценах і композиціях.
“Черемош” – це не тільки наполеглива праця під час репетиції чи захопливі гастролі, а й спосіб життя учасників. Тут витає особливий черемошанський дух, який усіх згуртовує. За час існування колективу сформувалися цікаві традиції, які підтримуються і передаються від покоління до покоління.

Народний дівочий хор “Ліра”

Понад десятиліття кожним своїм виступом молоді серця юних учасниць Народного дівочого хору “Ліра” дарують слухачам насолоду, що окрилює на добрі справи, дарують пісню, сповнену глибокого натхнення та дівочої чарівності.
Хор традиційно виступає на різноманітних концертах у нашій Alma Matеr, а також є бажаним гостем та учасником численних міських свят, конкурсів і фестивалів.
У цьому колективі панує справжній дух української пісні. І це не дивно, адже учасниці “Ліри” – артистичні, красиві, впевнені в собі.
Дівчата переконані: “Справжні українці повинні співати завжди, навіть тоді, коли не мають доброго голосу, головне – щоб співало серце. А якщо є Богом подарований талант, то не треба його марнувати на студентських посиденьках.”

Гурток навчання гри на сопілці

На початку минулого століття співали всі. Cучасне молоде покоління, як показують дослідження, не може правильно, чисто інтонувати мелодію. Це справжня трагедія для найспівучішого колись у світі українського народу. Активний людський спів замінили технічні засоби звукозапису і почалась деградація музикальності вуха людини.
З метою відродження та розвитку музичних здібностей студентів, бо тільки сопілкарство може відродити співучість української нації, у 2000 році засновано гурток навчання гри на сопілках.
Гра на сопілці цілюще впливає на організм, розвиває легені, ритм дихання, запобігає всіляким захворюванням.
Гурток навчання гри на сопілці запрошує студентів на навчання різного спрямування: гра в ансамблі сопілкарів і набуття знань керівника цього колективу, гра в духовому оркестрі. Але найбільшу кількість студентів запрошують для становлення й розвитку музичного слуху, навчання співу, що дуже збагатить повсякденне життя і пізнання музичної творчості світу, значно збільшивши співочу когорту рідного Університету.

Ансамбль  сучасного танцю  “Fantazy”

У вересні 2010 року розпочав свою діяльність ансамбль сучасного танцю “Fantazy” і вже навесні 2011 року став лауреатом І премії Всеукраїнського телевізійного фестивалю “Львівська фортуна” в номінації “Хореографія”. Танцювальним композиціям цього колективу притаманні різноманітні стилі сучасної хореографії: хіп-хоп, диско, джаз, модерн, елементи акробатики, художньої гімнастики.

Школа-студія бального танцю “Еліта”

Найінтелігентніший та інтелектуально наповнений вид хореографічного мистецтва підійде тим, хто дбає про своє здоров’я, струнку статуру та надає перевагу дозвіллю в добірному товаристві. У програмі занять танці міжнародної конкурсної програми – сучасні європейські та латиноамериканські, аргентинське танго, сальса, рок-н-рол і легкі танці для дискотек і товариських вечірок.

Фольклорний гурт “Барва”

Дівчат фольклорного гурту “Барва” об’єднує любов до давньої української пісні, що супроводжувала великі і малі календарні та родинні свята. Учасники колективу ставлять собі за мету якнайточніше відтворювати пісні, зберігаючи регіональний автентичний спів, популяризуючи народне мистецтво в сучасному середовищі.
“Барва” демонструє традиційну українську музичну культуру як повноцінне та самобутнє явище, що не потребує жодної композиторської обробки. Гурт виконує обрядові й необрядові пісні, серед яких – колядки, щедрівки, веснянки, ліричні, жартівливі пісні з різних регіонів України.

Гурт “Schmetterling”

Дебют гурту “Schmetterling” відбувся в травні 2012 року на урочистому святкуванні Дня прикладника. Музиканти-аматори беруть активну участь в університетських заходах, пісенних і бардівських вечорах, фестивалях молодих виконавців.
Програма колективу складається з каверів на популярні пісні й авторської музики.

* * *
Окрім роботи з колективами, Центр культури та дозвілля організовує багато цікавих і незабутніх молодіжних заходів різноманітного характеру: концерти, Шевченківські вечори, свято Покрови, УПА, ЗУНРу, Урочисті академії, Різдвяний вертеп.
Щороку навесні Центр проводить Фестиваль мистецтв “Таланти Франкового Університету”, метою якого є популяризація українського мистецтва, що сприяє підвищенню рівня національної свідомості в молодіжному середовищі. Фестиваль передбачає залучення молоді до творення та розвитку українського мистецтва, до культурно-мистецького життя Університету, сприяє творчій самореалізації студентів, надає можливість кожному продемонструвати свої вміння, таланти, творчість у пісенному, інструментальному, танцювальному, театральному мистецтвах.
Якщо у Вас багато творчих ідей, хочете корисно й приємно проводити свій вільний час в колі друзів, то Центр культури та дозвілля чекає саме на Вас!

Адреса: вул. Університетська,1
(головний корпус, у подвір’ї).
Тел. 239-41-23; 239-42-33.

Категорія: Першокурсник-2013