Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Міжнародна діяльність

Університет підтримує партнерські зв’язки на основі угод про співпрацю із 94 нав­чальними закладами й установами 33 країн світу.
Щороку понад 300 студентів відряджають за кордон на навчання, стажування, мовно-ознайомлювальну практику, для участі у семінарах і конференціях, літніх школах тощо.
Найбільше закордонних відряджень припадає на факультети: географічний, іноземних мов, історичний, міжнародних відносин, філологічний. Серед студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах Великої Британії, Німеччини, Польщі, США, Швеції, більшість із факультетів іноземних мов і міжнародних відносин. Студенти факультетів географічного, історичного, філологічного і міжнародних відносин проходять навчальні практики в Польщі, Болгарії, Угорщині, Чехії, Словаччині та Австрії.
Університет є учасником трирічного проекту Європейського Союзу “Еразмус Мундус”, у рамках якого близько 20 студентів навчаються впродовж року у провідних європейських університетах.
У 2012 році Університет отримав 5 проектів за програмою Темпус; Здійснюється проект “Підтримка удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини в Україні”; Міжнародний проект “Україна-Польща-Словаччина”.
У рамках програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013, Університет отримав проект Гео-Карпати – створення українсько-польського туристичного шляху.
Університет є співвиконавцем 57 міжнародних грантів, наукових та освітніх проектів і програм.
Щороку в Університеті працюють іноземні лектори-мовники із Австрії, Італії, Іспанії, Німеччини, Швеції, Японії, Македонії, Польщі, Чехії, Естонії, Хорватії. Студенти Університету мають можливість вивчати 30 іноземних мов. В Університеті вивчають усі слов’янські мови.
Багато випускників продовжують навчання у вищих навчальних закладах США, Польщі, Німеччини, Австрії, Великобританії, Франції, Канади, Швейцарії, Швеції, Японії.
Найкращі студенти Університету отримують іменні стипендії закордонних меценатів:, Анни і Теодора Беш “Калина” (Канада), родини Лозинських, COSBILD (Канада), імені Дмитра та Стефанії Куп’яків (Канада), Фонд імені Голембів (Канада).
В Університеті функціонують Українсько-Австрійське бюро кооперації в освіті, науці та культурі, Центр іспаністики, Британський центр, Центр італійської мови і культури, Центр країн Північної Європи, Центр грецької мови і культури ім. Арсенія Еласонського. Центри мають сучасне аудіо- та відео­облад­нан­ня, бібліотеки, де працівники та студенти Університету користуються науковою та методичною літературою, періодикою, вивчають мови. Центри щороку надають стипендії для навчання і стажування за кордоном.
Упродовж вересня-листопада у відділ міжнародних зв’язків надходить інформація про студентські програми, в яких можуть брати участь наші студенти.
За детальною інформацією звертайтеся
у відділ міжнародних зв’язків за адресою:
вул. Університетська, 1, ауд. 209.
Тел.: 239-41-15.

Австрійський центр. Представництво OEAD у Львові

Основні завдання представництва:

  • сприяти тривалій двосторонній спів­пра­ці між Україною та Австрією;
  • координувати роботу австрійських лекторів, які працюють в українських університетах;
  • надавати консультації та інформацію про стипендії в Австрії для науковців, аспірантів і студентів (OEAD-стипендії);
  • інформувати про мовні курси в Австрії та Австрійський державний диплом із німецької мови (OSD).

Адреса: вул. Університетська, 1, к. 240.
Телефон/факс: 261-59-76. Телефон: 239-44-21.
E-mail: oek@lnu.edu.ua.
Веб-сторінка: www.oead.at

Британський центр

Центр адмініструє проекти уряду Великобританії в Україні у різних сферах освіти, науки та культури. При центрі функціонує бібліотека англійської наукової, навчальної, довідкової та художньої літератури, аудіо- та відеотеки. У центрі безкоштовно можна одержати інформацію про освіту в Британії: тут є довідники університетів та інших навчальних закладів у Сполученому Королівстві, а також довідники короткотривалих і повних курсів англійської мови у Британії.
Усі студенти мають змогу користуватися унікальними англомовними виданнями для по­глиб­ле­но­го вивчення англійської мови і для наукової роботи в будь-якій галузі. Зареєструватися для користування ресурсами Британської ради у Львові можуть студенти всіх курсів Університету.

Адреса: вул. Університетська, 1, ауд. 237.
Телефон: 239-45-52.

Центр балтистики

Студенти нашого Університету мають змогу ознайомитися з історією, культурою, фольклором, мовою та літературою Латвії та Литви, а також вивчати латиську і литовську як другу іноземну мову в Центрі балтистики.
Центр забезпечує студентів навчальною та методичною літературою, аудіо- й відеоматеріалами, дає можливість усім охочим стажуватися в Латвійському університеті (м. Рига) та Литовському національному університеті (м. Вільнюс). Окрім того, Центр організовує літні мовні школи для студентів у Балтійському регіоні. По завершенню курсу охочі можуть скласти іспит на знання мови в Ризі й отримати сертифікат Латвійського національного університету.
Адреса: вул. Січових Стрільців, 19, ауд. 104.
E-mail: sadlovsky2010@gmail.com

Центр вивчення німецької мови

Центр вивчення німецької мови засновано 2002 року відповідно до угоди про співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка і Ґете-інститутом (Київ).
Центр запрошує студентів і всіх зацікавлених (віком від 15 років) на курси вивчення та поглиблення знань із німецької мови.
Пропонуємо курси німецької мови на таких рівнях:
• базовий рівень А1, А2, В1;
• середній рівень В2.1, В2.2, С1.1;
• вищий рівень С1.2, С2.1.
Рівень володіння мовою майбутніх слухачів курсів визначаємо на основі тестування, запропонованого Ґете-інститутом.
Заняття відбуваються тричі на тиждень з 18:10 до 20:10 у невимушеній атмосфері та стають для слухачів приємним доповненням навчального часу та робочого дня. Заняття проводять викладачі кафедри німецької філології, які постійно вдосконалюють свої вміння на тренінгах у Ґете-інституті.
У Центрі вивчення німецької мови охочі можуть складати іспити Ґете-інституту: B1; B2.

Докладнішу інформацію можна отримати за адресою:
вул. Університетська, 1, ауд. 425, 427.
Телефон: 239-47-67. Факс: 239-46-29.
Е-mail: deutsch@lnu.edu.ua

 

Центр грецької мови та культури імені Арсенія Еласонського

Центр грецької мови та культури імені Арсенія Еласонського при Університеті запрошує студентів та всіх охочих на дворівневі мовні курси вивчення грецької мови (початковий рівень – два семестри, середній – чотири). При центрі на базі Інституту післядипломної освіти працює відряджений Міністерством національної освіти та релігії Греції учитель вищої категорії А. Зорбас. Усі викладачі мають вищу фахову освіту, викладають на факультеті іноземних мов і неодноразово підвищували кваліфікацію в університетах Греції.
Курси готують слухачів до складання:
іспитів на Міжнародний сертифікат зі знання грецької мови, який визнається в ­усьому світі і є підтвердженням рівня (Б, В, Г, Д) володіння грецькою мовою, а також до участі у:
Всеукраїнській студентській олімпіаді з грецької мови;
Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з грецької мови та літератури;
Всеукраїнському конкурсі художніх перекладів із грецької мови.
Після закінчення курсів видають сертифікат. Заняття проводять двічі на тиждень у зручний для слухачів час. Курси починаються кожного навчального року.
Центр тісно співпрацює з університетами Греції:
Національним Афінським університетом ім. Каподістрії (договір про співпрацю 2002 р.)
Салоніцьким університетом ім. Аристотеля (договір про співпрацю 1999 р.).
Серед слухачів курсів щороку проводимо конкурс для отримання стипендій на навчання в університетах Греції.
За докладнішою інформацією звертатися на факультет іноземних мов за адресою:
вул. Університетська, 1, кім. 432.
Тел.: 239-41-38.

Центр іспаністики

Основні завдання центру:

  • сприяти тривалій двосторонній співпраці між Україною та Аргентиною, Іспанією, Мексикою;
  • надавати консультації та інформацію про стипендії в Іспанії та країнах Латинської Америки;
  • інформувати про мовні курси в Іспанії (DELE).

Бібліотека Центру іспаністики налічує близько тисячі підручників, словників, довідкової літератури та творів іспанських і латиноамериканських авторів.
Центр активно співпрацює з Посольствами Аргентини, Іспанії та Мексики. Для студентів організовують щорічний літній відпочинок у Барселоні.
З вересня при Центрі іспаністики діятиме Школа аргентинського танго, а також проводитимуться Тижні ла­тино­аме­ри­кан­ського й іспанського кіно.
Запрошуємо всіх зацікавлених до нашого центру.

Адреса: вул. Університетська, 1, ауд. 422.
E-mail: susanatroc@hotmail.com

 

Центр італійської мови і культури

Центр італійської мови і культури пропонує курси з вивчення і поглиблення знань із італійської мови і культури. Повний курс навчання триває 5 семестрів і поділений на такі рівні: базовий А1, А2; середній В1, В2; середній вищий С1.
Після закінчення курсів слухачі, які успішно складають письмовий та усний іспити, отримують сертифікат про рівень знань мови.
Центр організовує складання іспитів PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri).
Щорічно МЗС Італії виділяє стипендії для студентів, аспірантів і викладачів Університету на навчання в університетах Італії.
Набір на курси триває 3-15 вересня 2011 р. Заняття розпочинаються з 17 вересня 2011 р. і відбуваються двічі на тиждень (у ранковий або вечірній час).
Для слухачів Центру діє бібліотека та відеотека.
Адреса: вул. Університетська, 1, ауд. 339,
Телефон/факс: 239-44-22.
E-mail: centro@lnu.edu.ua.
Веб-сторінка: centroitaliano.lnu.edu.ua

Центр країн Північної Європи

Центр тісно співпрацює з посольствами країн Північної Європи – Норвегії, Швеції, Данії, Фінляндії, які забезпечують його необхідною літературою, підручниками, відео- та аудіоматеріалами. На факультеті міжнародних відносин Університету за сприяння центру викладають норвезьку та шведську мови. У центрі виконують спеціальні переклади зі скандинавських мов, окрім фінської. Також Центр країн Північної Європи є координатором міжнародної екологічної програми “Балтійський університет”, засновник якої – університет у м. Упсала (Швеція). У рамках програми викладають 5 екологічних курсів, пов’язаних із країнами басейну Балтійського моря. Студенти та викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету “Львівська політехніка”, Національного лісотехнічного університету України, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) беруть активну участь у конференціях і семінарах цієї програми. Програму реалізовують за підтримки Шведського інституту.
Усіх зацікавлених у вивченні шведської та норвезької мов запрошуємо до нашого центру.

Адреса: вул. Університетська, 1, ауд. 238а.
Телефон: 239-44-53.

Ресурсний центр із інклюзивної освіти

З метою поширення принципів інклюзивної освіти в академічному середовищі, формування інклюзивної компетентності у майбутніх викладачів за час їхньої професійно-педагогічної підготовки на підставі рішення ректорату ЛНУ ім. Івана Франка від 5 липня 2010 року було створено Ресурсний центр із інклюзивної освіти.
Координуючи зусилля адміністрації Університету, факультетів, структурних підрозділів, органів студентського самоврядування, Ресурсний центр дбає про створення ­належних умов для задоволення освітніх потреб студентів із особливими освітніми потребами.
Діяльність Ресурсного центру з інклюзивної освіти включає такі основні напрями:
організація та здійснення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед академічної спільноти щодо головних засад філософії інклюзивної освіти;
вивчення й узагальнення світового та європейського досвіду організації інклюзивної освіти, системи роботи зі студентською молоддю з особливими освітніми потребами;
розроблення та впровадження у навчально-виховний процес Університету сучасних психолого-педагогічних технологій допомоги студентам із особливими освітніми потребами з метою їхньої успішної адаптації до освітнього середовища;
організація майстер-класів, сертифікаційних курсів, тренінгів із проблем педагогічної взаємодії викладачів зі студентами з особливими освітніми потребами.
Ресурсний центр із інклюзивної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка працює за адресою:
м. Львів, вул. Туган-Барановського, 7, к. 32
(приміщення Педагогічного коледжу).
Тел. 239-44-98, e-mail: dep_inclus@lnu.edu.ua

Категорія: Першокурсник-2013