Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Екологічний календар

1 квітня – День птахів
Міжнародний день птахів відзначають щорічно в рамках програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера”. Його запровадили 1 квітня 1906 року, підписавши Міжнародну конвенцію охорони птахів. День птахів – не лише річниця конвенції, а й час повернення пернатих додому. В очікуванні пернатих розвішують шпаківні, дуплянки та інші “пташині будиночки”. Повернення птахів святкували також як прихід весни. Існував звичай пекти цього дня “жайворонки” з тіста і співати святкові пісні.
7 квітня – Всесвітній день здоров’я
Цього дня організували Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ). У зв’язку з постійною зміною навколишнього середовища, щораз актуальнішим є питання охорони здоров’я. Ідею запровадити Всесвітній день здоров’я висунули на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 1948 року. З 1950 року цей день відзначають 7 квітня – день ратифікації статуту ВООЗ. ВООЗ – міжурядова спеціалізована установа ООН, покликана координувати міжнародну співпрацю в галузі охорони здоров’я й надавати допомогу державам для поліпшення медичного обслуговування.
15 квітня – День екологічних знань
Важливе завдання Дня екологічних знань – інформувати громадськість про ситуацію щодо екологічної безпеки, дотримання місцевими суб’єктами чинного природоохоронного законодавства.
18–22 квітня – Дні заповідників і національних парків
Уперше Дні заповідників і національних парків організовано 1996 року за ініціативою Центру охорони дикої природи. Вони отримали назву “Марш парків”.
19 квітня – День довкілля України
В Україні відзначають цей день щороку третьої суботи квітня з 1999 року. Ця дата покликана відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка є однією з важливих в історії екологічного руху, оскільки цього дня засновано UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічну програму ООН, яка тепер є основним організатором та ідеологом Всесвітнього дня довкілля.
22 квітня – Міжнародний день Землі
22 квітня – День Землі, який із 1994 року оголошено всесвітнім як день пам’яті про катастрофу 1969 року в США, коли зі свердловини вилилися мільйони тонн нафти, і як наслідок, загинули птахи та морські тварини. Міжнародним свято оголошено в 1990 році. Цього дня кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття довколишню територію, посадити хоча б одне дерево, відмовитися принаймні на день від використання автомобіля. Екологи закликають ініціювати використання інноваційних, екологічно чистих та енергоефективних технологій; впроваджувати енергетичні стратегії, основані на використанні місцевих відновлюваних джерелах енергії.
26 квітня – День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях та катастрофах
26 квітня 1986 року первісток атомної енергетики України, Чорнобильська АЕС, стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи і трагедії для мільйонів людей. Вона завдала такої шкоди здоров’ю кількох поколінь східних європейців, про масштаби та наслідки якої сучасна медицина лише здогадується. 26 квітня є нагадуванням людству про ті небезпеки цивілізації, які, вивільнившись з-під контролю людини, можуть призвести до масштабних лихоліть.