Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Василина Кириченко – “бронзова” призерка Чемпіонату світу серед кадетів

Нещодавно першокурсниця філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Василина Кириченко здобула бронзову медаль із дзюдо на кадетському чемпіонаті світу в Маямі (США).
Важливо, що Василина Кириченко не розгубилася на такому представницькому світовому чемпіонаті й відразу почала завойовувати собі “місце під сонцем”, обійшовши титулованих суперниць із країн, де цей вид спорту є традиційно розвиненим. Зазначимо, що це перші її виступи на світовій першості.
За словами тренера Андрія Надопти, Василина виправдала всі сподівання тренерської ради збірної України. Варто зауважити, що до цього моменту вона була другим номером у ваговій категорії 70 кг (першим – чемпіонка країни 2013 року Карина Статівкіна з Донецької області). Однак тренерський штаб, враховуючи попередні результати Василини Кириченко (друге місце на минулорічній континентальній першості), все ж надав львів’янці шанс виступати на Чемпіонаті світу серед кадетів у Маямі.
“У двобої за бронзову нагороду Василина впевнено перемогла досвідчену німкеню Мішель Гомін, незважаючи на недавню травму ліктя. Вона – сильна спортсменка, яка майстерно володіє технікою. Упевнений, що Василина ще не раз здивує нас своїми перемогами”, – прокоментував успіх студентки філософського факультету тренер університетської команди з дзюдо та самбо, майстер спорту Араз Туваков.
Нагадаємо, що це друга нагорода Чемпіонату світу в історії львівського дзюдо: у далекому 1995 році в японському місті Чіба бронзу у цій ваговій категорії виборола учениця Олександра Бастрикова – Тетяна Бєляєва.
У змаганнях в Маямі взяло участь 530 осіб (314 юнаків і 216 дівчат) 1996-98 року народження із 77 країн світу (з усіх 5-ти континентів), у неофіційному командному заліку перше командне місце виборола збірна Японії із п’ятьма золотими, трьома срібними та трьома бронзовими медалями, друге місце – у росіян – дві золоті, одна срібна та шість бронзових медалей, на третьому місці – збірна Канади, в активі якої два золота. У загальнокомандному заліку збірна України (юнаки та дівчата) посіла 12-те місце, виборовши дві нагороди: киянин Богдан Ядов отримав “срібло” у вазі до 60 кг, а “бронза” залишилась у львів’янки Василини Кириченко у ваговій категорії +70 кг.
Чемпіонат світу в Маямі був фінальним етапом відбору спортсменів на літні Юнацькі Олімпійські Ігри, що пройдуть у серпні 2014 року в Китаї. На цих іграх із дзюдо зможуть взяти участь тільки два представники від кожної країни.
Вітаємо студентку філософського факультетуЛьвівського національного університету імені Івана Франка Василину Кириченко та її тренера Андрія Надопту зі значним успіхом і бажаємо їм нових спортивних досягнень!

Олександр Лавринович