Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Студентська фотовиставка “Світ очима студента”

Як багато людей бачимо щодня з фотоапаратами в руках, особливо студентів. Проте найчастіше оглянути студентські роботи можна лише в інтернеті, здебільшого в групі соціальних мереж. А чимало світлин заслуговує на загальний огляд у галереях і виставкових залах. Головна проблема – брак коштів та зв’язків для експонування робіт.
Студентське самоврядування філософського факультету (студентське самоврядування – добровільне об’єднання студентів, яке самостійно та під свою відповідальність вирішує питання, які стосуються інтересів студентства; студентське самоврядування – багатогранне, воно охоплює різні сфери діяльності, сприяє зростанню соціальної активності, розвиває організаторські, управлінські та інші здібності, необхідні для подальшого розвитку особистості) на чолі з Богданою Музичко та Студентське братство ЛНУ ім. Івана Франка (офіційно засноване 28 травня 1997 р. з метою об’єднати молодь для розкриття її творчого, організаційного, наукового та інших потенціалів; підвищення культурного, спортивного та мистецького рівнів; виховання серед молоді національно свідомих громадян) на чолі з Андрієм Ногою організували студентську фотовиставку, координатор якої – Марта Назаркевич, член Студентського братства ЛНУ ім. Івана Франка та Студентського самоврядування філософського факультету.
Головна мета фотовиставки – дати змогу студентам реалізуватися у сфері фотосправи, познайомитися із справжніми майстрами, досвідченими фотографами, які допомагатимуть виводити на новий рівень молоде покоління фотографів.
На відкритті фотовиставки було представлено роботи студентів із різних ВНЗ. Тематика – вільна, знімки виявляють світобачення авторів, їхні внутрішні настрої та переживання.
11 березня журі в складі Володимира Дубаса та Мирослава Пархомика відібрали для виставки 48 робіт із 130.
15 березня о 15.30 в аудиторії № 301 (філософський факультет) координатор заходу Марта Назаркевич відкрила фотовиставку презентацією: “Студентська фотовиставка “Світ очима студента”, у якій ішлося про необхідність такого заходу, про подальші плани проводити фотовиставку щороку: “Хоча це перша фотовиставка, яку організовуємо, сподіваюся, ми щороку підвищуватимемо рівень фотоконкурсу і через якийсь час він набуде статусу всеукраїнського, залучатимемо громадські організації, а також професійних фотографів”.
Інформаційні спонсори заходу: “Газета по-українськи”, журнал “Країна”, за сприяння Студентського уряду ЛНУ ім. Івана Франка.
Декан філософського факультету Володимир Мельник на відкритті виставки наголосив на необхідності проводити такі заходи й надалі. Член журі Мирослав Пархомик зазначив, що фотографії відбирали за якістю, контрастністю; роботи, які посіли перші 3 місця, справді сильні, а загалом усі фотографи запропонували цікаві світлини. Завідувач Музею історії Університету Юрій Гудима вручив календарі переможцям конкурсу й сказав, що задоволений заходом і радо допомагатиме організаторам і далі. Своїми враженнями поділилися також Богдана Музичко та Андрій Нога.
На завершення член Національної спілки журналістів України, голова Львівської організації НСФХУ, член художньої ради та правління НСФХУ, володар міжнародного звання AFIAP Володимир Дубас провів майстер-клас для всіх охочих.
Велика подяка журналові “Країна” та “Газеті по-українськи”, деканові філософського факультету В. Мельникові, заступникові декана А. Наконечному, завідувачу музею історії Ю. Гудимі та всім, хто долучився до проведення фотовиставки.

Марта Назаркевич,
студентка 2 курсу філософського факультету
Фото Олега Гордійчука