Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Літня школа дипломатії у Варшавському університеті

Цьогоріч студенти Львівського національного університету імені Івана Франка та Прикарпатського університету імені Василя Стефаника в рамках польсько-української співпраці мали можливість навчатися в літній школі Інституту міжнародних відносин Варшавського університету. Упродовж десяти днів – з 6 по 16 липня – студенти з України не лише набиралися нового досвіду та знань, але й спілкувались із різними представниками вищих державних органів. Міжнародна Літня школа для студентів і молодих науковців проходила за підтримки проекту “Україна для Європейського Союзу, Європейський Союз для України” та в рамках європейської програми “Молодь у дії”. Координатором із польської сторони виступав Лукаш Голота, експерт Інституту міжнародних відносин, відповідальним з української був Роман Калитчак, кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка. Під час роботи Школи учасники відвідали лекції докторів і науковців Інституту міжнародних відносин Варшавського університету, зокрема про ідею європейської єдності розповів Анджей Шептицький. Катажина Колодзєйчик читала лекцію, присвячену проблемі господарської інтеграції. У виступах Анни Врубель та Каріни Єнджейовської йшлося про торгівельну та монетарну політику ЄС.
 Учасники школи взяли участь в дискусіях і круглих столах, під час яких розглядали питання, пов’язані з проблематикою Європейського Союзу. Також до заходу було залучено Міхала Чайковського, працівника Ради столичного міста Варшави, який ознайомив студентів і науковців зі структурою органів місцевого самоврядування Республіки Польща, розповів про особливості функціонування міської ради.
Директор міжнародної програми “Молодь у дії”, заступник генерального директора Фундації розвитку системи освіти (урядова фундація) Томаш Братек та Андрій Павлович, координатор Центру співпраці з країнами Східної Європи та Кавказу (SALTO EECA) розповіли учасникам проекту про механізми отримання грантів від Європейського Союзу на проекти, пов’язані з обміном молоді.
Також студенти побували в Сенаті та Сеймі, де дізналися про історію формування цих історичних будівель, структуру й особливості їхнього функціонування. Зокрема польський депутат Александр Поцєй розповів з власного досвіду про механізм прийняття рішень у парламенті. Теплий та гостинний прийом у Посольстві України в Республіці Польща для учасників програми влаштував Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща – Маркіян Мальський. Він особисто розповів усім присутнім про останні новини України в контексті двостороннього співробітництва.
Також важливою складовою програми були екскурсії визначними місцями Варшави. Учасники Літньої школи відвідали Музей народного повстання, мальовничий парк Королівські Лазні, побували в Міському будинку культури, літній резиденції короля Яна Собеського. Наші студенти організували український вечір, на якому захоплено ділилися з польськими колегами думками про Україну та її традиції, а також співали українських пісень. Під час круглого столу, який відбувся в останній день візиту українців до Польщі, між українськими та польськими студентами було підписано декларацію про співпрацю між молоддю обох держав у науковій, культурній, економічній і спортивній сферах.
Літню школу євроінтеграції було організовано та проведено на найвищому рівні. Після її завершення задоволеними залишились як учасники, які повернулись на Батьківщину з незабутніми враженнями та спогадами, так і самі організатори. Найважливішим для нас є те, що ця Літня школа при Інституті міжнародних відносин Варшавського університету буде відбуватись щорічно. Такі проекти посилюють співпрацю між Україною та Республікою Польща та сприяють прискоренню вступу нашої держави до Європейського Союзу.
Ігор Іжнін, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, заступник декана факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка
Проведення Літньої школи дозволило значно розширити кругозір майбутніх спеціалістів у сфері міжнародних відносин, набути практичних навичок професійного спілкування, налагодити добрі контакти з польськими колегами. Студенти отримали змогу не лише прослухати лекції, а й ознайомитись із роботою Посольства України в Республіці Польща, відвідати польські урядові та муніципальні установи.
Маріанна Гладиш, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби ЛНУ ім. Івана Франка
Участь у літній школі надала можливість студентам-міжнародникам набути важливого досвіду, який необхідний у їхній майбутній професії, оскільки дипломати повинні знати про актуальні аспекти міжнародних відносин, але й практично реалізовувати подальшу інтеграцію України в міжнародну спільноту. Цінним досвідом є також курс лекцій, який прочитали польські викладачі, що дало можливість українським студентам розширити свої знання про ЄС. Літня школа також є чудовою можливістю для українських студентів краще пізнати культуру та ментальність своїх сусідів.
Павло Присяжний, аспірант кафедри європейського права ЛНУ ім. Івана Франка
Хочу подякувати організаторам Літньої школи дипломатії за можливість відвідати лекції провідних учених Інституту міжнародних відносин Варшавського університету та польських політиків, а також за нагоду побувати в Посольстві України в Польщі, де ми ознайомилися з роботою працівників цієї установи, зустрілись із Надзвичайним і Повноважним Послом Маркіяном Мальським, який розповів нам про українсько-польську співпрацю та її перспективи. Із життям польської столиці ми ознайомились через відвідини Магістрату Ради столичного міста Варшави. Особливо запам’ятались візити до польського Сенату та Сейму, у яких ми мали змогу відчути “пульс політичного життя” сусідньої держави.
Попович Христина, студентка 4 курсу, член ГО “Молода дипломатія”, заступник голови Студентського самоврядування факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка
Літня школа в Інституті міжнародних відносин Варшавського університету для мене стала чудовою можливістю вдосконалити свої знання про Європейський Союз. Нас дуже гарно і тепло прийняла польська сторона. Зустрічі з високопосадовцями, дипломатами та представниками міської ради організували на найвищому рівні.
Програма літньої школи була насиченою і дуже цікавою. Ми не лише ближче познайомились із польськими студентами, але й представили на українському вечорі культуру нашої держави. Нам було надзвичайно приємно бачити захоплені погляди організаторів проекту та студентів Варшавського університету.
Роман Калитчак, кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка
Важливою та цінною для студента є саме практика. Адже в сучасних умовах, коли в університетах України молоді люди здобувають переважно теоретичні знання, ми стаємо ближчими до застосування європейських методик навчання завдяки таким проектам. Участь у міжнародних літніх школах дозволяє краще продемонструвати значимість і перспективу нашого фаху, осягнути важливість майбутнього вибору свідомого громадянина України щодо євроінтеграції.
Андрій Табінський,
студент 4 курсу факультету міжнародних відносин