Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Театральні експресії на університетській сцені

Вітаємо студентів, викладачів Університету, акторів-початківців і професіоналів з нагоди Міжнародного дня театру. Бажаємо вічного натхнення, творчого пошуку і хай муза не покидає Вас!
15 березня в глядацькій залі Центру культури і дозвілля Львівського національного університету імені Івана Франка студентам та гостям показали комедію-водевіль “Біда від ніжного серця” за твором Володимира Сологуба. Варто зазначити, що глядач у залі ніколи й не здогадався б, що на сцені – студенти четвертого курсу, а не актори з багаторічним досвідом. Організатор та керівник дійства – доцент кафедри Галина Воловецька. Вистава взяла за душу не лише розмаїттям кольорів, а й мелодійністю голосів. Звісно, гарний голос – невід’ємна частина майстерності актора. Комедія “Біда від ніжного серця” розповіла глядачам історію багатого хлопця, який закохувався мало не в кожну дівчину, яку зустрічав, і хотів із нею одружитися. Та все ж обрав ту, яка кохала його не за гроші, а за духовні цінності. Сумлінна праця, тривалі години репетицій дали результат – глядачі в захопленні. І кожен із присутніх зробив для себе висновок.
Дійові особи та виконавці:
Дарія Семенівна Бояркіна – Оксана Карпович
Марія Петрівна, її дочка – Марія Галина Васюник
Анастасія Павлівна, її племінниця – Мар’яна Кічма, Олена Піх
Аграфена Григорівна Кубиркіна – Наталія Мазур
Катерина Іванівна, її дочка – Катерина Трачук
Василь Петрович Золотніков, відкупник – Роман Мартин
Олександр Васильович, його син – Назар Павлик, Юрій Захарко
Режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Галина Воловецька
Асистент режисера – Марія Копитчак
Композитор – Анатолій Шепель
Постановник танців – Нінель Збєря

Кореспондентові “Каменяра” вдалося поспілкуватися з “винуватцями” дійства – Оленою Піх та Юрієм Захарком, студентами четвертого курсу факультету культури і мистецтв.
– Як Вам зал? Як оцінюєте себе?
Олена:
– “Біда від ніжного серця” – наша курсова робота на третьому курсі. Ставили її у Львівському муніципальному театрі вже кілька разів, а от на сцені Центру культури і дозвілля, хай як дивно це звучить, виступили вперше. Цю комедію-водевіль граємо двома складами. Над виставою працювали багато.
Юрій:
– П’єса давалася нам важко. Досі ми готували радше психологічні твори, а ця –досить ігрова. Твір “Біда від ніжного серця” творили самі (усміхається). Річ у тому, що була лише російська версія тексту. Отож, під керівництвом Євдокії Стародинової перекладали його. Репетиції тривали майже півроку.
– Завжди так довго працюєте над виставою?
Юрій:
– Так, у нас нема вільного часу, але ми знали, на що йдемо. Часом репетиції тривають по сім годин на день, інколи й більше.
Галина Воловецька, режисер-поста­нов­ник:
– Ніжне серце та два мільйони – от причина круговерті подій, які бурхливо розвиваються в домі Дарії Семенівни Бояркіної.
Єдиний син мільйонера Золотнікова, маючи чутливе серце, незчувся, як закохався в трьох дівчат й освідчився їм. Але з трьома одружитися неможливо, треба вибрати одну… Чи є серед них та, яка насправді щиро й безкорисливо кохає його? Чи знайде він своє щастя? А може, тільки біду від ніжного серця?
Студенти четвертого акторського курсу творять цю веселу та повчальну історію. Вистава захопила нас своєю ігровою, барвистою стихією, у якій поєдналися музика, пісня, танець та іскристий динамічний діалог.
Окрім того, студенти факультету культури і мистецтв активно долучаються до творчих та мистецьких заходів Львова. Нещодавно читали вірші Шевченка у Львівській філармонії, виступали в Національному лісотехнічному університеті, Українському католицькому університеті.
Побажаймо їм творчих успіхів і натхнення. Дорогу талантам!

Юлія Гриценко.

Фото автора

Редакційна довідка
У Львівському національному університеті імені Івана Франка діють такі театри:
Навчально-професійний театр “Просценіум”. Заснований у 2006 році. Розпочав свою діяльність із постановок Федора Макуловича “Лис Микита” (за мотивами поеми Івана Франка) та “Антігона” (за п’єсою Ж. Ануя). Сьогодні художній керівник театру “Просценіум”  – Роман Скоровський. У театрі працюють дванадцять акторів.
“Акрополіс” діє на факультеті іноземних мов. Театр заснувала в лютому 2010 року голова Студентського уряду факультету іноземних мов Оксана Партико. У березні минулого року показали виставу “Назар Стодоля” з нагоди Шевченківських днів у Львівському університеті.
“Мить життя” діє на географічному факультеті. Заснували театр четверо студентів-ентузіастів у 2010 році. Торік посіли третє місце в конкурсі “Таланти Франкового університету”.
“Коробка” – аматорський театр, акторами якого є студенти різних факультетів. Художній керівник театру – Інна Павлюк.
“Нуль дихання” діє на філологічному факультеті. Театр заснував Студентський уряд філологічного факультету. Група літературної творчості у 2009 році взяла участь у конкурсі “Таланти Франкового університету”. Сьогодні театр організовують студентки Юля Синиця і Олена Левценюк.