Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Участь Університету в ХХ Форумі видавців

Форум видавців у Львові є непересічною подією в житті міста, яку з нетерпінням чекають усі поціновувачі книги. Щороку львівський Форум збільшується, зростає кількість учасників, гостей, відвідувачів. Це справжнє свято Книги, де представлено майже всі українські видавництва, поліграфічну продукцію сусідніх країн. Це сотні презентацій, творчих вечорів, круглих столів, автограф-сесій і зустрічей з відомими письменниками, поетами, перекладачами, видавцями, редакторами, художниками, словом, з людьми, творчі й інтелектуальні зусилля яких, спрямовані на творення книги. Звісно, відвідати всі заходи, пропоновані програмою Форуму, – неможливо. Багато зустрічей, літературних читань, музично-поетичних дійств, театралізованих показів проводились паралельно в різних місцях. Львівська погода також внесла незначні зміни в роботу відкритих майданчиків. Але свято вдалось і засмучувало лише те, що фінансові можливості не кожному дозволяли придбати всі книги, які хотілось би мати у власній бібліотеці.
Академічна спільнота нашого Університету бере активну участь у роботі Форуму видавців на різних рівнях. Працівники ЛНУ ім. Івана Франка були серед організаторів, авторів, рецензентів, редакторів, модераторів зустрічей. Важко переоцінити роботу наших студентів-волонтерів.
Активним учасником Форуму видавців уже сім років поспіль є Видавничий центр. На ювілейному ХХ Форумі видавництво Університету презентувало нові монографії, навчальні та методичні посібники, енциклопедичні видання і словники, а це близько 400 позицій. Майже двадцять книг Видавничого центру брали участь у конкурсі “Найкраща книжка ХХ Форуму видавці у Львові”. В Актовій залі Університету презентували видання, які отримали відзнаки Форуму: навчальний посібник за ред. Степана Костя “Голодомор 1932–1933 років в Україні”; монографію Андрія Скоця “Щоб слово пламенем взялось: Поетичний світ Тараса Шевченка”; колективну монографію в трьох книгах за редакцією Володимира Мельника “Людина в сучасному світі”; навчальний посібник Володимира Сулима та Михайла Смолія “Граматика німецької мови для перекладачів”; навчальний посібник Мирослави Книш та Ольги Мамчур “Регіональна економічна і соціальна географія світу”; навчальний посібник Миколи Назарука “Соціальна екологія: взаємодія людського суспільства та природи”; підручник Наталії Федірко “Анатомія та еволюція нервової системи”; навчальний посібник Івана Болести “Теорія електромагнітного поля”; навчальний посібник Володимира Головатого, Богдана Мелеха та Наталії Гаврилової “Фізика світіння газових туманностей; навчальний посібник Альберта Сіворонова, Лариси Генералової і Тетяни Дворжак “Польові геологічні практики”.
У Дзеркальній залі нашого Університету також провели презентації книг Всеукраїнського спеціалізованого видавництва “Світ”, історія розвитку якого тісно пов’язна з нашою альма-матер, адже до 1989 року воно було видавництвом при Львівському університеті. Зростання пое­тич­ного таланту видатного українського поета Ростислава Братуня “Світ” представив у книзі вибраного “Глибини часу не міліють”. Амбітний проект видання повного 50-томного зібрання творів видатного історика та громадсько-політичного діяча Михайла Грушевського було презентоване першими 15-ма томами творів, що впродовж останніх років вийшли друком.
Ювілейний ХХ Форум видавців створив для всіх охочих унікальну нагоду поспілкуватись з непересічними особистостями. Зустріч із Зиґмундом Бауманом Ярослав Грицак порівняв із візитом до Львівського університету Жана-Поля Сартра. Публічну лекцію Зиґмунда Баумана широко висвітлювали ЗМІ та Інтернет. У мережі охочі знайдуть стенограму виступу, в якій поважний учений розмірковує про “плинність сучасності”, “добу непевності”, принади міжособистісного спілкування і розуміння категорії часу сучасниками.
У теплій атмосфері дружнього спілкування минула зустріч із Почесним доктором ЛНУ ім. Івана Франка Євгеном Сверстюком. Він презентував книгу, над якою працював майже 40 років, “Гоголь і українська ніч”. Презентація першої книги з трилогії Івана Дзюби “На трьох континентах” зібрала на філологічному факультеті друзів, колег і поціновувачів таланту автора. Неповторна атмосфера панувала й під час літературного ранку з Еммою Андієвською, яка ділилась своєю життєвою мудрістю, афоризмами та настановами молодому поколінню. Творча зустріч з Ігорем Калинцем у Першому українському театрі для дітей та юнацтва стала святом для шанувальників його поетичного таланту.
У рамках ХХ Форуму видавців у нашому Університеті презентували найповніше зібрання спогадів про поета, яке упорядкував Василь Овсієнко “Василь Стус: Поет і Громадянин”. На теплій зустрічі побратими, однодумці та друзі Василя Стуса ділились своїми спогадами і роздумами про долю, життя й творчість поета.
За підтримки Університету Іван Лучук презентував книгу “Цебер амброзії” (вибрані рецензії 2002–2012) із серії “Літературний ексклюзив”.
Викладачі, працівники та студенти брали участь у літературних читаннях і творчих зустрічах у рамках Літературного фестивалю.
Принагідно нагадаємо, що водночас із ХХ Форумом видавців у Львові проходив і IV Львівський бібліотечний форум. Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка гостинно приймала учасників бібліотечного форуму, що цього року відбувався під гаслом “Бібліотек@: Читай – формат не має значення!”. “Українську “Палінодію” ХХІ ст” представили в головному читальному залі Наукової бібліотеки. Цей масштабний видавничий науково-богословський проект УПЦ КП передбачає не лише переклад українською мовою та редагування богослужбової літератури, а й актуалізацію спадщини Святих Отців І тис. від Різдва Христового. Зустріч відбулась за участі ініціатора та безпосереднього виконавця проекту Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, очільників духовенства, відомих культурних і громадсько-політичних діячів, адміністрації Університету.
У головному читальному залі Наукової бібліотеки 13 вересня провели круглий стіл “Польща й Україна в останньому десятилітті” за участі українських і польських політиків та дипломатів, а також знайомили з українським перекладом книги польського історика та політика Павела Коваля “Між Майданом і Смоленськом”.
Вперше за історію свого існування Форум видавців мав країну Почесного гостя – Польщу. Відтак, темі українсько-польських взаємин у минулому, сучасному та перспективам їхнього розвитку в майбутньому на засадах добросусідства та взаємопідтримки було присвячено чимало уваги. Того ж дня у конференц-залі факультету міжнародних відносин провели презентацію нової книги Богдана Гудя “Ukraińcy i Polacy na Naddnieprzu, Wołyniu i w Galicji Wschodniej w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Zarys historii konfliktów społeczno-etnicznych” (Українці і поляки на Наддніпрянщині, Волині і в Східній Галичині в ХІХ і першій половині ХХ століття. Нарис історії етносуспільних конфліктів).
Книгу, яка, за даними організаторів Форуму, побила всі рекорди продажу під час книжкового ярмарку – “Мальовану історію незалежності України” братів Капранових (видавництво “Зелений Пес”) представили на зустрічі зі студентами-журналістами нашого Університету. Окрім того, Дмитро та Віталій Капранови ознайомили студентів із декалогом Інтернет-публіциста.
В Університеті презентували книгу відомого американського науковця в галузі теоретичної фізики та екології Мічіо Кайку “Фізика майбутнього”, яка отримала цьогорічне Гран-прі конкурсу “Найкраща книга Форуму видавців – 2013”, науковим редактором якої є професор Іван Вакарчук.
Багато цікавих творчих зустрічей, літературних читань, презентацій та автограф-сесій працівників нашого Університету відбувались за межами головного корпусу. Так, у книгарні “Є” (пр. Свободи, 7) 11 вересня 2013 відбулася презентація роману, родинної саги відомого норвезького письменника Тома Егелана “Брехня батьків”, у перекладі Наталії Іваничук. У Палаці мистецтв 13 вересня в ході творчої зустрічі зі сходознавцем Романом Гамадою присутніх ознайомили з новими виданнями серії книг “Скарби Сходу”  – “Семеро печерників”, “Змієва наречена”, “Камінний одяг”, “Золотий птах”, “Руввас та сорок розбійників”, “Весняний сад”, “Бахтіяр-наме”. У Домі книги 14 вересня відбулась презентація та автограф-сесія “Словника футуризму” Юрія Садловського. Видання окреслює історію одного з провідних напрямів у літературі та мистецтві початку ХХ сторіччя. У Львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса театралізоване дійство перенесло глядачів у місто “дітвака зі сонцем у кишені” – “Чаргород”. Упорядкували збірку поезій Богдана Ігоря Антонича  та львівського художника Олега Рибчинського Наталя Бабалик, Олена Галета, Євген Гулевич і Зоряна Рибчинська. Ніна Бічуя зворушливо розповіла про своє повоєнне дитинство. Долучився до театралізованого дійства університетський Народний дівочий хор “Ліра”.
Загалом упродовж ХХ Форуму видавців, за статистикою організаторів, було проведено понад 800 заходів, близько 300 автограф-сесій, майже 400 книг від понад 80 видавництв було подано на розгляд журі до складу якого входили близько 100 експертів, багато з яких є працівниками нашого Університету. На жаль, немає схожої статистики, яка б робила кількісні заміри участі нашого Університету в роботі ХХ Форуму видавців, але з упевненістю можемо стверджувати, що якісний резонанс цього свята Книги відбувся і завдяки зусиллям представників академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка.

Анастасія Коник
Фото Олега Вівчарика