Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

“Ні, я жива, я буду вічно жити”

Відбувся Перший всеукраїнський театральний фестиваль з нагоди 140-річчя від дня народження Лесі Українки та 100-річчя виходу у світ драми-феєрії “Лісова пісня”

У Львові на базі Львівського муніципального театру 25–27 лютого 2011 року проходив Перший всеукраїнський театральний фестиваль “Ні, я жива, я буду вічно жити”, один із організаторів якого – факультет культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка.
Людмила Колосович, художній керівник Львівського муніципального театру та самого фестивалю, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності Університету, наголосила, що фестиваль, присвячений драматургії Лесі Українки, відбувається вперше на теренах України.
Роздумами про геніальну жінку-поетесу-борця, з творчістю якої пройшла крізь усе своє акторське життя, поділилася народна артистка України, лауреат Шевченківської премії, професор Лариса Кадирова, яка підсумувала виступ словами: “Життя мертвих продовжується в пам’яті живих”.
 У конкурсній програмі фестивалю взяли участь три театри: Закарпатський державний російський драматичний театр (Мукачево), Закарпатський обласний театр ляльок “Бавка” (Ужгород), Львівський муніципальний театр. Вони показали глядачам три версії прочитання драми-феєрії “Лісова пісня”.
 Закарпатський театр ляльок “Бавка” запропонував модерний варіант постановки драми-феєрії, що було незвичайним і цікавим. Дія вистави відбувалася в літературному салоні, учасники та гості якого розігрували сюжет “Лісової пісні”.
Мукачівці вдало відтворили загадкову атмосферу лісу в сценографії, але актори не змогли створити повноцінні, мистецькі образи персонажів. Трупа Львівського муніципального театру фактично проілюструвала твір поетеси, увівши до вистави окремі пластичні та візуальні ефекти.
Студенти другого курсу Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника представили літературно-музичну композицію “Твої листи” за віршами поетеси.
 У рамках фестивалю 25 лютого відбувся майстер-клас із “біомеханіки Мейєрхольда”, який провів головний режисер Закарпатського державного російського драматичного театру Євген Тищук зі своїми акторами. Присутні змогли побачити кілька вправ із методики видатного російського режисера, а окремі учасники – випускники акторського відділення ЛНУ ім. Івана Франка спробували відтворити їх “з ходу”. На диво, вони легко і вправно виконували те, над чим актори з Мукачева працюють уже рік.
 26 лютого студенти 4 курсу акторського відділення кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка показали літературно-музичну композицію “Ра – Менеїс” за поезією Лесі Українки (викладач сценічної мови – доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності Олена Баша).
Виступ був барвистим, бо містив не лише театральне дійство, а й хореографічні та вокально-інструментальні номери у виконанні студентів різних відділень факультету культури і мистецтв. Це, з одного боку, збагатило постановку жанрово, але завадило творенню цілісного, естетично вишуканого видовища.
Завершився фестиваль творчою зустріччю з народною артисткою України Ларисою Кадировою, яка ностальгійно згадувала роки, проведені у Львові. Актриса назвала імена тих, хто найбільше вплинув на її формування як митця та людини: окрім заньківчан, ще художники, письменники, музиканти шістдесятих років, які творили неповторне творче середовище Львова. Від імені журі Лариса Кадирова оголосила переможців конкурсу: найкращими були Галина Харків, випускниця акторського відділення ЛНУ ім. Івана Франка, нині – асистент кафедри театрознавства та акторської майстерності, та її партнер на сцені Василь Когут.
Людмила Колосович подякувала всім учасникам і висловила впевненість, що фестиваль має майбутнє й наступного року в ньому візьме участь більше колективів, закоханих у Лесине слово.

Неля Кравчук,
студентка 4 курсу факультету культури і мистецтв