Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Діалог із Послом Америки

3 вересня 2013 року студенти ЛНУ ім. Івана Франка мали унікальну нагоду почути виступ дипломата вищого ешелону дипломатичної служби США Джеффрі Р. Пайєтта, який прибув до Києва 3 серпня 2013 року як восьмий Посол Сполучених Штатів Америки в Україні. Зустріч відбулася у форматі активного діалогу, упродовж якого молодь отримала відповіді на актуальні питання про політику США в Україні та загалом у світі.
Посол розпочав виступ із представлення свого дипломатичного шляху. До слова, Джеффрі Р. Пайєтт упродовж 24-річної кар’єри у Державному департаменті працював в Азії, Європі та Латинській Америці, зокрема головним заступником помічника Державного секретаря – заступником керівника Бюро з питань Південної і Центральної Азії, також заступником голови дипломатичної місії США в Міжнародних організаціях у Відні впродовж різних часових відтинків.

Відзначаючи досягнення своїх попередників, та з огляду на той шлях, який Україна пройшла до здобуття й розбудови незалежності, дипломат наголосив, що вважає своїм обов’язком зберігати стратегічне партнерство між США та Україною й надалі підтримувати прагнення українського народу, спрямовані на творення незалежної, заможної, демократичної, сучасної європейської держави.
Свої пріоритети як посла Джеффрі Р. Пайєтт окреслив так: “Підтримувати зусилля України просуватися до інтеграції з Європою”. Йдеться про успішне підписання Угоди про Асоціацію на листопадовому саміті у Вільнюсі. Обгрунтовуючи це положення, Джеффрі Пайєтт переконаний, що в перспективі “економічні інтереси України, інтереси українського народу найкраще задовольнить угода про асоціацію з ЄС”, включно з угодою про поглиблену та всеосяжну вільну торгівлю. Адже це сприятиме економічному зростанню, створенню робочих місць, допоможе створити міцну основу для демократії. Відтак, посол деталізував усі переваги європейського вибору.
Перевагами України, за словами Джеффрі Пайєта, є її сприятливе географічне положення, яке він порівняв із несприятливим розташуванням, до прикладу, країн Азії. З огляду на це Сполучені Штати хочуть бачити Україну “східною межею європейського економічного простору, воротами Європи до Євразії”. До інших переваг посол відніс природні ресурси та людський потенціал. Він наголосив на необхідності використати ці чинники задля майбутніх економічних можливостей.
У ході розмови йшлося також про інші практичні аспекти переваг європейського вибору для України в баченні Сполучених Штатів, як-от можливість енергетичної незалежності. Розповівши про американський досвід розвитку енергетичного сектору, зокрема американську сланцеву революцію, Джеффрі Пайєтт акцентував на важливості розвитку нових енергетичних технологій і налагодження партнерства американських та українських компаній, що значно збільшить інвестиції перших в український енергетичний ринок.
Щодо розвитку демократичних ініціатив в Україні посол висловив сподівання, що президентські вибори 2015 року досягнуть і перевершать високий стандарт у плані свободи та чесності, досягнутий на виборах 2010 року.
У відповідь на запитання про відносини Росії та України, зокрема розгортання “торговельної війни” напередодні доленосного Саміту, дипломат констатував, що “Угода про Асоціацію жодним чином на обмежуватиме і не звужуватиме дуже важливих культурних, історичних та економічних відносин України з Росією”. Проте, за словами Пайєтта, “ні Росія, ні будь-яка інша держава не може диктувати свої вимоги Україні щодо її майбутнього вибору”.
Ілюструючи методи налагодження кращого комунікування між американським посольством і українським народом, посол розповів про експеримент із соціальними медіями, із Фейсбуком, із відеоматеріалами та закликав до діалогу у віртуальному світі також. Така організація роботи допоможе “пояснювати американську політику, а також слухати, краще розуміти проблеми й очікування українців”, розбудовувати партнерство між двома країнами.
Упродовж зустрічі звучали питання і про міжнародну політику інших держав та Америки, зокрема Туреччини, Росії, країн Чорноморського узбережжя, Єгипту.
Загалом посольство США продовжує підтримувати демократію і права людини, економічний розвиток, поліпшення охорони здоров’я та енергетичну незалежність – із тим, щоб Україна знайшла своє майбутнє у вільній і миролюбній Європі.
Насамкінець на знак вдячності за візит до Університету декан факультету міжнародних відносин Ігор Бик вручив почесному гостю подарунки – книги про міжнародне право та становлення консулату у Львові.

Олена Карабчук
Фото Олега Вічарика