Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Іспанське серце Університету

У Львівському національному університеті імені Івана Франка почав діяти Центр іспаністики (Centro De Hispanistica), який урочисто відкрили за участі офіційних осіб і почесних гостей Університету 9 березня на факультеті іноземних мов. У відкритті взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Кирилич, декан факультету іноземних мов Володимир Сулим, професор Національного університету Кордоби Альдо Парфенюк (Аргентина), падре Король та представники посольства Аргентини.
Ініціатор створення Центру іспаністики – викладач кафедри французької філології ЛНУ ім. Івана Франка Сусана Троць. Саме вона зробила новоствореному центру безцінний подарунок – близько тисячі книг з особистої бібліотеки: твори іспанської та латиноамериканської літератури, словники й енциклопедії, підручники та добірки фільмів іспанською мовою.
“Сподіваюся, Центр іспаністики плідно працюватиме на покращання викладання іспанської мови на факультеті, допомагатиме в захисті наукових робіт і, маю надію, його фонди постійно збагачуватимуться, завдяки нашими викладачам-іспаністам”, – сказала на відкритті Сусана Троць.
Також пані Троць подарувала кабінетові меблі та подбала про оформлення центру. Цінні подарунки викладач приурочила до 350-річчя Львівського національного університету імені Івана Франка.
На надзвичайній важливості відкриття Центру іспаністики наголосили також іноземні гості Університету. Зокрема, професор Національного університету Кордоби Альдо Парфенюк зазначив, що розвиток мови та її пізнання є безмежно вагомим у комунікаційному аспекті: “Саме тому сьогоднішня подія виняткової ваги дає змогу докладніше пізнавати культуру й зближувати країни. Дуже дякуємо сеньйорі Сусані за такий крок”.
Аргентинський професор додав, що для нього надзвичайно важливо вперше відвідати Україну, оскільки це земля його предків.
Після урочистих промов новостворений центр освятив падре Король – на багаторічне та плідне функціонування.
“Думаю, після того, як кабінет освятив падре, наші викладачі матимуть надзвичайно велику наснагу і наш факультет збагатиться численними науковцями”, – висловила сподівання Сусана Троць.
Відкриття центру привітали й студенти Університету, які продемонстрували свої знання історії та культури іспаномовних країн, представивши історичні та літературні інсценізації іспанською мовою. Музичності урочистостям додав гість Університету Альдо Парфенюк, який вправно зіграв на гітарі і виконав іспанський романс.
Завершилося відкриття урочистості безсмертним хітом Річі Вальнеса “La Bamba” у дружньому виконанні всіх присутніх…
Сподіватимемося, що робота Центру іспаністики буде не менш плідною і насиченою, аніж урочистий день його відкриття…

Олег Вівчарик
Фото автора