Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет і Дні Львова у Києві

У рамках Днів Львова, що проходили впродовж 19 – 22 вересня у столиці, презентували проект “Львів науковий”. На запрошення Львівського Товариства у Києві Делегація Львівського національного університету імені Івана Франка взяла участь у заходах. Нагадаємо, що чотириденна культурна програма в Мистецькому Арсеналі в Києві мала на меті представити Львівщину, її культуру, побут, історію, познайомити з відомими львів’янами. Театралізоване дійство з львівським сурмачем і зміною варти, символічне передавання ключів від Львова бургомістрами вдало відтворили атмосферу середньовічного Львова.

Інсталяції Італійського дворика та площі Ринок були наповнені справжнім ароматом смачної львівської кави та шоколаду, звуками музики, що народилась у Львові. Так, у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії прозвучали твори Станіслава Людкевича, Філарета Колесси, Мирослава Скорика, а Львівський театр на ходулях “Воскресіння” презентував вуличні вистави “Пінзель” і “Шекспір у Львові”. Також киян і гостей міста розважали львівським музичним ретро та батярським блюзом. Окрім того, учасники Днів Львова у Києві провели низку презентацій львівських кав’ярень, кнайп, цукерень. Між екскурсіями середньовічним Львовом гості мали можливість під час арт-планеру розмальовувати львівських левів і стежити за змаганнями юніорів Львівської та Київської шахових шкіл. На сцені Італійського дворика виступали відомі львів’яни – Руслана Лижичко та Святослав Вакарчук.
Під час Днів Львова експозиція Університету “Наукове пізнання світу від космо- до нанорівня” “мешкала” на вулиці Наукових відкриттів. Готували експозицію упродовж півтора місяця керівники та працівники різних підрозділів Університету, а саме: НДЧ – Алла Приймак, Оксана Іваськевич, Ботанічний сад – Андрій Прокопів, Тетяна Овчаренко, Астрономічна обсерваторія – Богдан Новосядлий, НТНЦ низькотемпературних досліджень – Степан Мудрий, Музей Університету – Юрій Гудима, НТРЦ – Юрій Чабан. Вони під керівництвом проректора з наукової роботи Богдана Котура представляли ЛНУ ім. Івана Франка на Днях Львова у Києві.
Стенд Університету користувався найбільшою популярністю серед відвідувачів, яких вабила можливість зазирнути в окуляр телескопу та мікроскопу, сфотографуватися з квітковими композиціями, майстерно виконаними Тетяною Овчаренко, – глобусом, Сонцем і Сатурном з квітів. Науково-популярна презентація Університету знайомила з його історією, здобутками, перспективами та можливостями. Також демонструвались матеріали про видатних учених, науковців, викладачів і студентів нашого Університету, культурних і громадських діячів, доля яких пов’язана з нашою альма-матер. В експозиції вміло представили фото- та відеоматеріали про об’єкти Космосу, наносвіту, навколишнього середовища, рідкісних рослин, що зберігаються в Ботанічному саду ЛНУ ім. Івана Франка. Окрім науково-популярних презентацій, для відвідувачів підготували матеріали з результатами конкретних наукових досліджень та розробок. Упродовж виставкових днів стенд нашого Університету відвідали сотні гостей, серед них і колишні наші працівники, студенти та випускники.
“Ми поставили перед собою завдання максимум, – говорить автор ідеї заходу Іван Васюник, – за 4 дні дати можливість гостям, киянам побачити й відчути Львів у такому обсязі, в якому ви не можете його побачити й відчути за 4 дні, перебуваючи у Львові”.
На думку львів’ян, саме місто Лева є воротами України до Європи. “Тому у світлі останніх подій “Дні Львова в Києві” повинні прискорити євроінтеграційні процеси, – зазначив режисер-постановник Василь Вовкун. – Ми не в буквальному розумінні будемо закликати: “Давайте підемо до Європи!”. Але намагатимемося через атмосферу передавати, що саме Львів є отаким незвичним, і завжди він вражає і гостинністю, і відкритістю, і має сентиментальність до всього українського, і водночас – до європейського”.

Анастасія Коник
Фото Юрія Чабана