Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Урочистості з нагоди початку нового навчального року

2 вересня 2013 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка розпочалися урочистості з нагоди початку нового 2013-2014 навчального року богослужінням у церкві Преображення Господнього та посвятою першокурсників  у студенти. Цьогоріч Університет прийняв до своєї академічної родини понад 3,5 тисячі охочих здобувати якісну європейську освіту.
Із вітальним словом з нагоди початку нового навчального року виступив Перший проректор, професор Василь Височанський. Особливе звернення він адресував першокурсникам, які “вступили до одного з найдавніших і найпрестижніших університетів не лише України, а й Європи, що вже понад 350років творить свою історію”. Проректор запросив студентів у “Країну Знань, яку розбудовують багато поколінь учених і науковців”. За його словами, сьогодні понад 250 професорів, більше 1000 кандидатів наук, понад 70 академіків, залужених працівників освіти, науки, техніки, лауреатів державних премій готові поділитися своїми знаннями зі студентами.

За сприяння Інституту франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка упродовж місяця студентам-першокурсникам усіх факультетів прочитали традиційну науково-популярну лекцію “Іван Франко і Львівський університет”

Перший проректор наголосив на тому, що “Львівський університет є одним і знайпопулярніших серед абітурієнтів і стабільно входить до трійки лідерів рейтингуТОП-10 ВНЗ України за кількістю поданих заяв. Так, цьогоріч до Університету було подано рекордну кількість заяв порівняно з минулорічними вступними кампаніями – понад 46 тисяч”.
Щорічно до нашої альма-матер вступають абітурієнти з високим рівнем знань. Це передусім переможці всеукраїнських конкурсів та олімпіад, які впродовж подальших п’яти років навчання не лише демонструють добру підготовку, свої здібності й обдарування, а й помножують славу Університету здобутками й перемогами міжнародного рівня.
З особливою приємністю професор Василь Височанський привітав нинішню першокурсницю, випускницю Львівського фізико-математичного ліцею при ЛНУ ім. Івана Франка Тетяну Мартинюк, яка стала однією із 6 рекордсменів України за підсумками тестування ЗНО.
Слова шани й вдячності Василь Степанович адресував учителям, батькам і викладачам, побажавши всім учасникам заходу щастя, міцного здоров’я та успіху.
Уже традиційно апогеєм свята є проведення урочистого акту імматрикуляції першокурсників, який було відновлено минулоріч. Нагадаємо, що на початку ХХ століття однією з основ національних змагань стала ідея створення Українського Університету. Однак цісарський указ від 1871 року задекларував утраквістичний (двомовний) характер Львівського університету, тож надалі він став двомовним. У наступні роки найбільше загострення ви­ник­ло навколо процесу імматрикуляції (внесення до списку студентів), під час якого студенти-першокурсники складають урочисту присягу, що була одним із наріжних моментів конфлікту, адже йшлося про мову присяги та проведення всієї церемонії. Наслідком тривалого конфлікту стало офіційне скасування 1908 року міністром віросповідань та освіти Австро-Угорщини у Львівському університеті акту імматрикуляції.
Від імені Львівської облдержадміністрації з вітальним словом з нагоди нового навчального року виступила Ірина Романів, яка наголосила, що “належати до колективу Львівського університету – одного з найстаріших і найпрестижніших закладів Європи – велика честь”. За словами Ірини Федорівни, “Університет є гордістю та окрасою вітчизняної науки. Тут формується громадянська позиція кожного студента”. Звертаючись до першокурсників, які виросли в незалежній державі, Ірина Романів закликала їх “утверджувати дух Незалежності, помножувати досягнення Університету й творити шану попередникам і державі, ім’я якій Україна.”
“Як мама та двічі випускниця цього прекрасного Університету” теплі слова адресувала присутнім заступник міського голови Львова Марта Литвинюк, побажавши, аби “найкращі емоції прикрасили студентські роки, аби кожен знайшов тут свою професійну й життєву долю”.
Заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Галина Долішня високою честю назвала можливість стояти перед стінами Франкового вишу й вітати першокурсників із отриманням права називати його своєю альма-матір’ю. “Ви вступили до Університету, який має своє обличчя, поважний вік, але завдяки щорічному поповненню, завжди молоду душу. Однак зараз Ви знаходитеся лише біля підніжжя того Храму науки й освіти, де будете зростати як майбутні лідери, майбутня інтелектуальна еліта України. І лише вперта праця дозволить виправдати вислів, який прикрашає фронтон Університету “Patriae decori civibus educandis”, – наголосила Галина Мирославівна.
Від імені асоціації деканів Львівського університету виступив її президент, декан механіко-математичного факультету, професор Михайло Зарічний, запевнивши, що двері факультетів завжди відчинені для студентів.
Від імені студентства університетську спільноту привітала магістр факультету іноземних мов Юлія Ільницька. У “великий день зворушливого свята” Юлія нагадала слова Патрона Університету Івана Франка, який назвав рушійними силами розвитку суспільства “Дух, Науку, Думку, Волю”, і побажала, аби університетський дух спонукав до навчання, розпалював жагу до знань, правильно спрямовував на діяльність задля блага нашої ­альма-матер. Юлія Ільницька закликала першокурсників ніколи не опускати рук, аби знання й досвід, здобуті під час університетських років, стали запорукою майбутніх успіхів.
Після посвяти першокурсників відбулися зустрічі деканів факультетів і директорів коледжів зі студентами.
Продовжилися урочистості урочистим розширеним засіданням Вченої ради, у якому взяли участь професори, завідувачі кафедр, декани факультетів і проректори Університету, а також спеціально запрошений гість – український письменник, громадський діяч, лауреат Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка, Літературної премії імені А. Головка, премії імені І. Мазепи, один із організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка, член Спілки письменників України, Заслужений працівник культури України, Герой України Роман Іваничук.

2 жовня для студентів-першокурсників провели концерт мистецьких колективів Університету “Будьмо знайомі”, організатором якого вже традиційно є Центр культури і дозвілля.

Під час засідання Вченої ради йшлося про підсумки вступної кампанії-2013. Найбільш популярними серед абітурієнтів були такі напрями та спеціальності: туризм, економіка підприємництва, політологія, облік та аудит, країнознавство та психологія. Василь Степанович відзначив і високі позиції Університету в рейтингах Webometrix i Scopus.
У минулому навчальному році наші студенти вибороли 42 нагороди у різноманітних конкурсах та олімпіадах, а 27 студентів стали переможцями конкурсів наукових робіт. Відтак, відзнакою Вченої ради за відмінне навчання, розвиток української мови, популяризацію української культури було нагороджено трьох студентів Університету.
Важливим етапом урочистого засідання стало вручення диплома “Почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка” (Doctor Honoris Causa) легендарному українському письменникові Романові Іваничуку.

Тетяна Шемберко
Фото Олени КАРАБЧУК

 

Коментарі

Софія Тютько,
студентка 1 курсу
історичного факультету:
Сьогодні визначний для нас день – відбулась урочиста посвята у студенти ЛНУ ім. Івана Франка. Навіть погода сприяла доброму настрою першокурсників, їхніх батьків і гостей. У ці урочисті моменти наші серця переповнені радістю, адже збулась мрія – ми студенти найпрестижнішого ВНЗ. До цього дня ми довго готувались, бо така подія буває раз у житті. Для нас є великою честю стояти на площі перед Університетом у статусі студента, згадуючи, скільки зусиль ми доклали для досягнення цієї мети.
Ця подія – початок справжнього дорослого життя, життя в Університеті – знайомство з новими людьми й активна студентська праця.

Олена Бояснівська,
студентка 1 курсу факультету журналістики:
Сьогодні, 2 вересня, здійснилась мрія багатьох абітурієнтів. У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулась офіційна посвята в студенти. Ми всі з нетерпіння очікували зустрічі з деканами та викладачами, а також знайомства з одногрупниками. На площі перед пам’ятником Іванові Франку панувала особлива атмосфера. Цього року здійснилася і моя мрія – я вступила на факультет журналістики. Приємно, що і викладачі, і студенти старших курсів нашого факультету зустріли першокурсників з усмішкою на обличчі. Старшокурсники залюбки ділилися враженнями про студентське життя, наукове товариство, дискусійний клуб та інші цікаві речі, які допоможуть нам у майбутньому урізноманітнити навчання на факультеті, весело та корисно проводити час. Словом, багато позитивних емоцій і вражень. Після такої посвяти у студенти справді хочеться навчатись у цьому Університеті та здобувати тут знання.