Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Графіка Софії Караффи-Корбут в Університеті

14 березня відкрили Виставкову залу Львівського національного університету імені Івана Франка експозицією творів Софії Караффи-Корбут.
Софія Караффа-Корбут народилася у Львові 23 серпня 1924 року. Початкову освіту здобула в с. Куткір Буського району Львівської області, звідки родом її мати. Згодом навчалася в гімназії сестер василіянок, а в 1944–1946 роках – у Львівському художньо-промисловому училищі. 1953 року закінчила Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (ЛІДПМ). Спершу пробувала працювати з технікою гуаші, ілюструвала дитячі книжки з народними казками. Згодом знайшла себе в техніці кольорової ліногравюри. Цю техніку започаткувала Олена Кульчицька, а Софія Караффа-Корбут її відновила.
Художниця зуміла утвердитися й здобути визнання. У роботах використовувала історичні мотиви, зокрема періоду козаччини. Була прихильницею ідей національно-культурного та суспільно-політичного руху опору шістдесятників, що теж відображено в її творчості.
Координатор Виставкової зали Олег Левицький докладніше розповів присутнім про життя і творчу спадщину відомої української художниці та запросив до перегляду її робіт, що не могли не викликати захоплення.
Ректор Університету Іван Вакарчук повідомив, що надалі Виставкова зала працюватиме постійно й відкриватиме студентам, викладачам і працівникам Університету таємниці художньої творчості.
Виставка творів Софії Караффи-Корбут триватиме до 31 березня 2011 року у Виставковій залі Університету (вул. Університетська, 1, 220а).

За матеріалами Прес-центру ЛНУ ім. Івана Франка
Фото Олега Гордійчука