Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Шевченко, якого відкриваємо самі

Патетичне декламування віршів Тараса Шевченка – наслідок надто сакрального ставлення до нього, сприйняття його життя як вияву мучеництва, але водночас, попри патетичність, часто маємо вузькі чи однобічні знання про життя нашого поета-пророка.
У житті Шевченка було чимало подій, знайомств, учинків, які стали важливими ферментами для формування нашої національної самосвідомості.
Студенти філологічного факультету вирішили висвітлити одну з граней життя Тараса Григоровича. Вистава, яку вони підготували до Шевченківських днів, мала назву “Інтимне життя Тараса Шевченка”. Утілили атмосферу того часу, зобразили соціальні зв’язки Шевченка. У концерті-виставі постали образи жінок, у яких Шевченко шукав свій ідеал дружини: сусідська дівчина Оксана Коваленко, Ганна Закревська, Варвара Рєпніна, Агата Ускова, молода Катерина Піунова, Ликера Полусмакова. Спілкування з кожною із них так чи інакше впливало на світогляд Шевченка. Особисте життя Тараса Григоровича, періоди його закоханостей – важлива частина в складній конструкції його життя, яку ще не цілковито пройдено і досліджено. Але музи Шевченка дали нам один із ключів до розкриття таємниці творчості Тараса Григоровича, основних сюжетів і розгадки деяких життєвих ідеалів.

Катерина Фігура,
студентка 3 курсу філологічного факультету